Pe măsură ce conflictul militar dintre Ucraina și Rusia s-a acutizat, au crescut și temerile legate de un război cibernetic fără precedent. Experții consideră că ambele părți ar putea înțelege că atacurile cibernetice pe scară largă vor duce la „distrugerea reciprocă asigurată a sistemelor”.
Specialiștii monitorizează îndeaproape cele două țări, temându-se că o criză volatilă care implică una dintre cele mai importante superputeri mondiale în materie de hacking ar putea duce la un conflict uriaș care să se desfășoare online – unul care ar putea dura mai mult decât bătăliile fizice, titrează The Guardian.
Joe Biden a avertizat preventiv Rusia că SUA este „pregătită să răspundă” la orice atac asupra infrastructurii critice, iar alții au avertizat de ani de zile cu privire la un „Pearl Harbor cibernetic”. Dar, până acum, spun experții, a fost relativ liniște pe frontul războiului cibernetic.
„Deși ar fi nesăbuit să excludem acest lucru în viitor, nu am văzut încă atacurile complet distructive asupra infrastructurii ucrainene pe care unii le anticipau”, a declarat Glenn S Gerstell, fost consilier general al Agenției Naționale de Securitate și al Serviciului Central de Securitate.
Temerile legate de războiul cibernetic sunt alimentate de un lung istoric de atacuri internaționale coordonate din Rusia. Această țară s-a aflat în spatele unui atac pe scară largă asupra rețelei electrice din Ucraina în 2015, în coordonare cu anexarea Crimeei. În 2017, Moscova a dezlănțuit în Ucraina virusul NotPetya, un malware distructiv care, în cele din urmă, s-a răspândit la nivel global.
În plus, hackerii ruși neguvernamentali au fost legați de mai multe scheme de hacking nerușinate în anii trecuți, inclusiv de pirateria ransomware debilitantă din 2021 a conductei Colonial din SUA.
Concomitent cu invazia sa în Ucraina, Rusia a declanșat o serie de atacuri mai mici – începând cu luna ianuarie, când peste 70 de site-uri web ucrainene au fost defăimate, iar atacuri cibernetice separate au scos din funcțiune site-uri web guvernamentale, inclusiv ale Ministerului Afacerilor Externe și ale Ministerului Educației.
Deși aceste atacuri au fost „semnificative și fără precedent”, potrivit lui Aaron Turner de la firma de securitate cibernetică Vectra din California, ele „nu au fost încă catastrofale”. Acest lucru se datorează în mare parte faptului că nicio putere internațională nu vrea încă să fie cea care aruncă prima piatră într-un al treilea război mondial cibernetic, a spus el.
„Cel mai probabil, am ajuns la un fel de detensionare, în care ambele părți înțeleg că atacurile cibernetice catastrofale vor duce cel mai probabil la o distrugere reciprocă asigurată a sistemelor”, a adăugat el.
De asemenea, puterile naționale sunt acum mai bine pregătite decât înainte pentru a rezista atacurilor, astfel încât este posibil ca unele hack-uri mai mari să fi fost zădărnicite în liniște, au declarat experții. SUA au investit miliarde de dolari în resurse de apărare cibernetică – atât din surse private, cât și publice. Ucraina a petrecut ultimii șapte ani, în urma atacului asupra rețelei electrice din 2015, pentru a-și întări infrastructura.