Experți desemnați de ONU pentru investigarea unor posibile crime de război în Ucraina

Mihnea Tălău 30.03.2022, 13:57
Experți desemnați de ONU pentru investigarea unor posibile crime de război în Ucraina

Organizația Națiunilor Unite (ONU) a numit miercuri trei experți în drepturile omului pentru a investiga posibile crime de război în Ucraina, unde Rusia a fost acuzată de bombardarea nediscriminatorie a civililor. Moscova neagă că bombardamentele ar fi vizat populația civilă.

Încălcări ale dreptului umanitar internațional

Grupul independent, condus de Erik Mose din Norvegia, va investiga toate acuzațiile de abuzuri asupra drepturilor și încălcări ale dreptului umanitar internațional „în contextul agresiunii împotriva Ucrainei de către Federația Rusă„, se arată într-un comunicat, informează Reuters.

Ucraina și susținătorii săi occidentali au acuzat forțele armate ale Rusiei că au ucis și au provocat suferințe locuitorilor prin bombardarea și asediul orașelor, în special a portului Mariupol din sudul țării. Moscova neagă că ar fi vizat civili.

Maternitate din Mariupol, distrusa de bombardamente

Pe de altă parte, pe rețelele de socializare au circulat înregistrări video care pretind că arată cum forțele ucrainene maltratează soldații ruși capturați. Kievul a declarat că imaginile par false, dar că va pedepsi autorii dacă se va dovedi că sunt adevărate.

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a creat comisia de anchetă pentru un an, la cererea Ucrainei și a aliaților, inclusiv a Uniunii Europene, Marii Britanii și Statelor Unite.

Rusia, care își numește invazia din 24 februarie o „operațiune specială” pentru a dezarma și „denazifica” Ucraina, s-a opus anchetei.

Primele concluzii vor fi oferite în septembrie

Națiunile Unite au, de asemenea, anchete de anchetă pentru crime de război în Siria, Myanmar și alte conflicte. Rapoartele acestora au fost folosite pentru a construi cazuri pentru potențiale urmăriri penale.

În conformitate cu rezoluția privind Ucraina adoptată de forumul de la Geneva, format din 47 de membri, comisia va intervieva martori și va colecta materiale medico-legale pentru orice proceduri judiciare viitoare.

Acesta urmează să prezinte concluziile inițiale în septembrie.

Mose este un fost judecător al Curții Europene a Drepturilor Omului și fost președinte al Tribunalului Penal Internațional pentru Rwanda, care a fost, de asemenea, judecător la Curtea Supremă a Norvegiei.

Alți membri ai comisiei sunt Jasminka Dzumhur, ombudsmanul pentru drepturile omului din Bosnia și Herțegovina, și Pablo de Greiff, un columbian care a fost primul anchetator al ONU în domeniul justiției.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...