EXCLUSIV

EXPERIMENT Cel mai mare număr de infectări din aproape ultimele două luni – cât ne costă și cum arată măștile FFP2 care ar putea fi introduse pentru români

Adriana Olaru 04.01.2022, 11:20
EXPERIMENT Cel mai mare număr de infectări din aproape ultimele două luni – cât ne costă și cum arată măștile FFP2 care ar putea fi introduse pentru români

România se află la un pas de noul val cinci al pandemiei care va fi provocat, spun specialiștii, de varianta Omicron a sars-cov-2. În acest context, oficialii pregătesc o serie de măsuri menite să reducă răspândirea virusului și să atenueze din presiunea care ar putea fi pusă, din nou, pe umerii sistemului medical din țara noastră. Dincolo de vaccinare, purtarea măștii de protecție rămâne cea mai eficientă cale de a sta departe de o posibilă infectare cu coronavirus.

Numărul infectărilor din România a crescut destul de mult în ultimele zilele și astăzi au fost anunțate, în doar 24 de ore, 3.900 de cazuri noi, o cifră record în ultimele săptămâni. Marea problemă, spun experții, este reprezentată de noua variantă virală care este extrem de contagioasă și se transmite mult mai ușor față de celelalte variante virale care au provocat infectările din valurile trecute.

Dintre cei bolnavi de COVID cărora li s-a făcut secvențierea genomului, analiză care stabilește varianta virală responsabilă de infectare, 92 de probe au fost pozitive, ceea ce înseamnă că discutăm deja despre transmitere comunitară, potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății.

Măști FFP2 pentru toți românii

Oficialii din Guvern responsabili cu gestionarea pandemiei în țara noastră iau în calcul varianta de a introduce obligativitatea măștilor profesionale pentru români. Cu alte cuvinte, se discută despre faptul că românii nu ar mai putea să poarte în săptămânile viitoare măști textile sau confecționate din alte materiale, cu excepția celor chirurgicale, purtate corect, sau celor de tipul FFP2, care conțin mai multe straturi și, deci, sunt mult mai eficiente în lupta cu virusul. Evident, la scurt timp după ce a apărut această variantă în atenția publică au apărut și primele controverse.

masca ffp2
masca ffp2

„Medical vorbind, aceste măști FFP2 au un grad de protecție sporit față de cele chirurgicale, însă este adevărat că pot apărea probleme în cazul celor care au boli preexistent, precum afecțiuni pulmonare sau cardiace. Un convenient ar fi modul de aplicare pe față, faptul că acoperă mult mai bine o astfel de mască, dar și faptul că unele au filtre care te ajută să respiri mai ușor. Și noi avem în spital astfel de măști și intrăm la pacienți cu ele, sunt și mai durabile, au mai multe straturi și o durată de viață mai mare”, a explicat medicul infecționist Carmen Dorobăț, de la Spitalul Sfânta Parascheva din Iași.

Și alte țări din Europa au decis să ia măsuri sporite și să introducă noi reguli în ceea ce privește purtarea măștilor de protecție. Spre exemplu, în unele zone oamenii trebuie să poarte două măști chirurgicale, în timp ce Austria, spre exemplu, a impus doar purtarea măștilor de tip FFP2, care pot ajunge să aibă și cinci straturi.

Măștile FFP2, un lux pentru mulți români

Dacă într-adevăr va fi importat și implementat și la noi acest sistem introdus în Austria va exista, fără doar și poate, o reală problemă financiară pentru mulți dintre români. În special în rândul celor aproximativ cinci milioane de pensionari care oricum abia reușesc să-și acopere cheltuielile de la o lună la alta.

„Și măștile chirurgicale cu trei straturi și-au dovedit eficacitatea, iar prețul pentru o astfel de mască este în jur de 20, 30 de lei, cele care se folosesc și în spitale, din câte știu. Problema este că nu o poți ține o săptămână, nu o poți reutiliza și sincer nu cred că există măști FFP2 la un leu”, a declarat Adriana Nica, medic specialist ATI la Spitalul Universitar din Capitală.

Reporterii Impact.ro au făcut un calcul simplu în funcție de prețurile pe care le au astfel de măști atât în farmacii, cât și pe site-urile frecventate de foarte mulți români. De precizat încă de la început este faptul că prețul diferă destul de mult în funcție de calitatea măștii, de numărul de straturi, dar și de compania care o produce.

Astfel, pentru cea mai ieftină mască de tip FFP2 trebuie să scoateți din buzunar 1,5 lei dacă o comandați online, iar prețul pentru o mască de calitate superioară, certificată CE și cu valvă de protecție ridicată, este chiar și de 90 de lei. La un calcul simplu vedem că pentru cel mai ieftin tip de mască, schimbată zilnic, un român ar trebui să plătească 45 de lei pe lună, în timp ce pentru o mască tip FFP2 care costă 10 lei, spre exemplu, ar trebui să scoată din buzunar lunar 300 de lei. Asta în condițiile în care este folosită corect și schimbată zilnic.

Până acum nu a fost luată nicio decizie cu privire la introducerea purtării măștilor de tip FFP2 și nici nu au fost anunțate măsuri economice prin care românii fără posibilități să poată fi sprijiniți pentru a-și achiziționa astfel de măști în cazul în care vor fi obligatorii.

Urmăriți Impact.ro și pe