Alexandru Rafila, apel la români înaintea valului 5: “Nu mai purtați măști textile”. Ce recomandă medicul în locul lor

Cătălina Burghelea 04.01.2022, 07:01
Alexandru Rafila, apel la români înaintea valului 5: “Nu mai purtați măști textile”. Ce recomandă medicul în locul lor

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a dezvăluit o serie de recomandări pentru români, înaintea valului cinci al pandemiei. Medicul român a precizat că de infectarea cu Omicron, noua tulpină a Sars-Cov-2, nu ne mai protejează simplele măști textile. De aceea, specialistul a spus că sunt mai bune măștile chirurgicale sau FFP2.

Alexandru Rafila, recomandări înaintea valului 5 în România

Potrivit doctorului Alexandru Rafila, masca este principalul mijloc de protecţie, alături de vaccinare, în valul cinci al pandemiei. Pentru ca lumea să știe cum să se protejeze de Omicron, Ministerul Sănătăţii a elaborat o serie de măsuri și recomandări pentru populaţie şi instituţii, înaintea valului cinci.

Într-o intervenție la Digi24, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat că măștile chirurgicale sau FFP2 sunt cele indicate să le purtăm acum, înaintea valului cinci, în locul celor textile, având în vedere că varianta Omicron este mult mai contagioasă. Practic, masca devine principalul mijloc de protecție, alături de vaccinare, în fața tulpinii sud-africane.

Măștile textile, înlocuite cu cele chirurgicale sau FFP2

Despre masca chirurgicală sau cu standardul de protecție FFP2 au discutat, luni, 3 ianuarie, și premierul Nicolae Ciucă, împreună cu șeful DSU, Raed Arafat, și o parte dintre miniștrii din Guvern. Pregătirea valului cinci de Covid presupune purtarea corectă a măștii de protecție, „măsură de prevenție care ar putea fi generalizată la nivelul întregii țări”. Totodată, testarea elevilor în unitățile de învățământ și introducerea șomajului tehnic pentru angajați sunt alte soluții analizate de Executiv.

În unele țări, măștile FFP2, care au o capacitate mai bună de filtrare, datorită celor cinci straturi, au devenit obligatorii în locurile publice, încă de anul trecut. Iar alte state au recomandat populației să poarte două măști chirurgicale, una peste alta, pentru o mai bună protecție în fața virusului nemilos.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Valul cinci, la mijlocul lunii ianuarie

Dată fiind contagiozitatea ridicată a Omicron și proporția mare a populației nevaccinate din țara noastră, experții în sănătate estimează că, în valul al cincilea, care este așteptat să se manifeste de la mijlocul lunii ianuarie, România ar putea avea mult mai multe îmbolnăviri decât în valul patru, când au fost în jur de 400.000 de persoane infectate.

Ministerul Sănătății ne învață cum să ne pregătim

Specialiștii INSP au elaborat mai multe scenarii pentru valul al cincilea al pandemiei, estimând un vârf de 25.000 de cazuri pe zi! În aceste condiții, Ministerul Sănătății, în frunte cu Alexandru Rafila, recomandă următoarele măsuri pentru populație: vaccinarea (previne formele severe ale bolii), distanțarea socială, evitarea aglomerațiilor, igiena personală (spălatul pe mâini cu apă și săpun), purtarea corectă a măștii (pe gura și pe nas), testarea înainte de a intra în contact cu persoane vulnerabile nevaccinate.

De asemenea, este importantă testarea dacă ai simptome specifice noului coronavirus și să declari acel test, în caz că este pozitiv. Nu este recomandată tratarea cu antibiotice după ureche, ci doar la sfatul unui medic, pentru că ele pot fi toxice și pot face mai mult rău! Iar în cazul în care ai Covid sau o stare de sănătate precară, monitorizează-ți saturația de oxigen cu ajutorul unui pulsoximetru și ia-ți temperatura.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...