Exodul românilor din Spania. De ce au ales peste 270.000 de oameni să plece

Ioana Bucur 31.01.2022, 16:12
Exodul românilor din Spania. De ce au ales peste 270.000 de oameni să plece

Era țara tuturor posibilităților, o șansă pentru un trai decent, un viitor mai bun pentru ei și familiile lăsate în urmă. Se pare că visul s-a transformat într-o realitate pe care mulți au ales să o abandoneze. Dacă în urmă cu câțiva ani, erau peste un milion de români în Spania, numerele arată cu totul diferit acum. Motivul exodului este strâns legat de o măsură luată de autoritățile spaniole și care i-a afectat direct pe cei care au părăsit România pentru a munci acolo.

Românii nu mai vor în Spania. Peste 270.000 de oameni au ales să se întoarcă în țară

Spania nu mai este la fel de primitoare pentru muncitorii străini, sute de mii de români alegând să plece, în ultimii ani. Exodul este cauzat, cel mai probabil, de ERTE – dosarul de reglementare temporară a forței de muncă. Vorbim despre o măsură care, potrivit autorităților spaniole, ar fi trebuit să ajute la flexibilizarea muncii și care permite angajatorilor să reducă sau să suspende contractele de muncă.

Încet, dar sigur, tot mai mulți români au renunțat la visul muncii în afară și s-au întors în România. În 2012, românii formau cea mai mare comunitate de străini din Spania. La acea vreme, oficial, erau înregistrați 833.764 de români. Neoficial, numărul lor depășea un milion, mulți muncind la negru.

În prezent, potrivit datelor oficiale, doar 556.204 români ar mai trăi în Spania. O scădere de aproape 300 de mii de rezidenți, într-o perioadă de zece ani.

Exodul românilor din Spania. De ce au ales peste 270.000 de oameni să plece

„Românii vor condiții mai bune, nu vor să mai stea la comun cu necunoscuți”

Exodul românilor din Spania se simte deja în mai multe sectoare economice, în special în construcții și agricultură.

„Asigurăm chiar acum autobuze pentru 120 de oameni care spun că vin și, până la urmă, vin doar 90.

Sunt aceleași condiții ca și pentru localnici, dar românii nu mai vin ca înainte. Ei câștigă în prezent mai bine în țara lor (…) și cer condiții de muncă mai bune. Nu mai vor să împartă locuințele cu oameni pe care nu-i cunosc”, a explicat Antonio M., managerul unei companii de legume-fructe din nordul Spaniei care duce lipsa forței de muncă din România pentru campaniile de recolat, care, de regulă, durează trei luni. Firma lui lucrează cu o agenție de plasare a forței de muncă de la noi din țară, potrivit Antena 3.

Firma sa plătește 1.500 de euro brut pe lună. Săptămâna de lucru are cinci zile și jumătate de muncă, iar programul de lucru este între opt și 10 ore pe zi, iar muncitorii au cazare în dormitoare comune.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...