Există tratament pentru gelozie? Ce spun experții în relații

Emanuela Pană 31.01.2021, 09:28

Se spune că este necesară puțină gelozie în iubire, aceasta fiind un indicator al faptului că îți pasă. Totuși, poate o tendinţă să certifice gelozia ca semn de iubire? Și atunci, se pune întrebarea: Iubim pentru că suntem geloși sau nu suntem geloși pentru că iubim? Află, în continuare, când poate deveni gelozia o boală, dar și dacă există sau nu un tratament pentru ea.

Există tratament pentru gelozie?

S-a pierdut de mult numărul copacilor „sacrificați“ în numele iubirii, pentru a oferi file pe care mari autori și simpli cugetători să-și aștearnă gândurile despre iubire. Mult s-a scris și despre gelozie, un subiect care pare inepuizabil și, totodată, atât de actual.

Gelozia este un afect uman, care are în spate o emoție legată de teamă, de neîncredere în propria persoană, de abandon sau de respingere. Afectul compensator ar fi admirația, iar cum iubire înseamnă, implicit, admirație, putem deduce că gelozia este un semn de iubire?

Foarte mulți dintre noi sunt de părere că, în doze mici, ea are valențe pozitive, pentru că i-ar transmite partenerului următorul mesaj: „Îmi pasă de tine; mă interesează ce se întâmplă cu tine“. În caz contrar, se poate naște ideea de nepăsare din partea celuilalt.

Psihologia socială aplicată oferă un alt răspus la întrebarea de mai sus, și anume că gelozia este o formă particulară a invidiei. Bertrand Russell susținea chiar că gelozia poate fi un viciu, care constă în a nu vedea niciodată lucrurile așa cum sunt ele, de fapt, ci doar în relație cu altcineva sau cu altceva. Dacă stăm să ne gândim astfel, ajungem la concluzia că acest „viciu“ are foarte mulți adepți.

Gelozia este descrisă ca un amalgam format din mai multe sentimente, în special teama de a pierde afecțiunea sau atenția cuiva în favoarea altei persoane. Gelozia poate conduce la nefericire sau frustrare, pentru că în loc să ne bucurăm de ceea ce avem deja, suferim pentru ce ne-ar putea lua alții sau pentru ce am avea dacă…

În ceea ce privește un „tratament“ pentru gelozie, remediul ar trebui să constea în altruism, bunătate și bucuria de a fi iubit de cineva în imperfecțiunea noastră.

Citește și: Crima din Ghimpați. Povestea neștiută a Sabinei, fata ucisă și arsă. Cum s-a ajuns aici din gelozie

Ce spun experții în relații

Dacă și tu te afli în situația în care simți nevoia de a te elibera de gelozie, începe prin a înțelege și a admite că acest sentiment are în primul rând legătură cu tine și cu felul în care te vezi și te raportezi la propria persoană.

Cum putem combate gelozia? Există tratament?
Cum putem combate gelozia? Există tratament?

Nu este problema partenerului că tu ești gelos/geloasă, ci este strict a ta. Așadar, a-i spune celui de lângă tine ce poate să facă și ce nu, pentru a nu te determina să simți gelozie, înseamnă că încerci să îi controlezi comportamentul. Dacă celălalt acceptă „târgul“, nu face decât să deschidă o portiță pentru și mai multe cerințe, unele chiar absurde.

Îmi pare rău să va spun dar nu există «tratament» contra geloziei, adică o pastilă care să trateze asta la cineva, decât dacă această gelozie nu face parte dintr-un tablou mai amplu psihopataologic și deci s-ar trata o anumite tulburare și nu simptomul în sine“, este răspunsul oferit de psiholog unei tinere de 21 de ani, potrivit psychologies.ro.

Dacă te simți nesigur pe tine, atunci probabil că te confrunți cu ideea că nu ești suficient de bun. Totuși, nu uita că aceasta nu este decât o imagine pe care ți-ai creat-o tu despre tine, adică nu reflectă realitatea.

După cum aminteam și mai sus, începe prin a te iubi mai mult și manifestă altruism, bunătate și pozitivitate. Nu mai trăi într-un viitor închipuit și bucură-te de prezent și de ceea ce ai deja.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...