Exclusiv: Victor Rebengiuc ”Moromete”, la 88 de ani: ”Nu mă serbez, nu-mi plac cadourile! Bătrânețea aduce cu sine probleme, multe supărătoare”

Alexandru Catalan 10.02.2021, 15:10

Unul dintre cei mai îndrăgiţi actori români, ai tuturor timpurilor, Victor Rebengiuc, a împlinit azi 88 de ani. A jucat în sute de roluri pe scenă și în filme, în frunte cu ”O scrisoare pierdută”, ”Pădurea spânzuraţilor”, regizate de Liviu Ciulei, ”Balanţa” şi „De ce trag clopotele, Mitică?”, în regia lui Lucian Pintilie, „Tănase Scatiu”, al lui Dan Piţa, sau „Moromete”, în viziunea lui Stere Gulea. La ceas aniversar, Victor Rebengiuc ne-a oferit un interviu de suflet, în exclusivitate pentru impact.ro.

”Pe măsură ce avansezi în vârstă, totul se schimbă. Azi sunt bine, dar tot îmi petrec durerile, în felul meu. Bătrâneţea aduce cu sine probleme de tot felul, multe supărătoare”

Contactat de reporterii impact.ro, marele actor Victor Rebengiuc ne-a spus:

Eu nu fac parte din categoria celor cărora le place să-şi sărbătorească ziua de naştere. Pe măsură ce avansezi în vârstă, totul se schimbă. Azi sunt bine, dar tot îmi petrec durerile, în felul meu. Bătrâneţea aduce cu sine probleme de tot felul, multe supărătoare, dar şi un nivel ridicat de îngrijorare cu privire la starea proprie de sănătate, a celor din jurul tău sau alte lucruri, mai mult sau mai puţin importante. Aşa că, de ziua mea, nu există festivităţi aniversare. Nu-mi plac! Va fi un program normal, întreaga zi. Nu-mi plac cadourile, şi nu de ieri, de azi. De fapt, cred că nici nu ştiu să fi fost vreodată un tip care să fi avut arta de a face cadouri inspirate. Ce aş putea dărui eu azi? O maşină, un tren, cum am văzut că fac alţii prin alte locuri? Nu ştiu ce să dau drept cadou, vă spun sincer!, s-a destăinuit Victor Rebengiuc.

Victor Rebengiuc, la debutul său în actorie
Victor Rebengiuc, la debutul său în actorie

”Sunt bătrân şi nu mai contez în ceea ce eu sper să fie viitorul fericit al acestei ţări!”

Fost activist marcant al societăţii civile de după 1990, Rebengiuc spune că implicarea sa în viaţa cetăţii a scăzut mult în ultimii ani, şi din cauza vârstei.

Lumea din jurul meu, astăzi, nu e ceea ce speram eu cândva că va fi. Pare că se afundă din ce în ce mai mult în derizoriu, ca să nu folosesc alt termen. Mai privesc la televizor şi observ diverşi conaţionali  lipsiţi de educaţie, unii chiar de bun-simţ, dar care nu uită să vorbească tare, ba chiar să strige pentru a-şi impune punctul de vedere. Iar unii dintre ei au ajuns şi în Parlament şi parcă numărul celor care imită acest gen de comportament a crescut în structura actualului Legislativ. Sau, poate e doar o impresie de-a mea?! În fine, ceea ce ştiu sigur e că sunt bătrân şi nu mai contez în ceea ce eu sper să fie viitorul fericit al acestei ţări!, a mai declarat Victor Rebengiuc pentru impact.ro.

Actorul are în palmares zeci de roluri de neuitat
Actorul are în palmares zeci de roluri de neuitat

”Deocamdată nu mai există spectacole în care să joc, la Teatrul Naţional. Din motive de sănătate publică, în primul rând”

Cel care la finele lunii noiembrie a contactat noul coronavirus, a decis să se vaccineze şi a făcut deja prima doză:

Nu am avut probleme cu aşa ceva. Doar că pandemia asta ne-a mai schimbat, inclusiv mie, anumite tabieturi. A trebuit să fiu mult, mult mai atent, să mai stau pe-acasă şi să evit cât mai mult aglomeraţia din mijloacele publice de transport.

Pe de altă parte, îndrăgitul actor nu mai are, cel puţin pentru moment, roluri de jucat pe scena Teatrului Naţional din Capitală.

Deocamdată nu mai există spectacole în care să joc, la Naţional. Din motive de sănătate publică, în primul rând. Vom vedea ce va fi mai încolo!, mai spune Victor Rebengiuc.

Urmăriți Impact.ro și pe