Exclusiv. Primăria Capitalei taie copacii din parcuri în plin scandal de poluare. Explicația oficialilor

Primăria Capitalei taie copacii din parcuri în plin scandal de poluare. Explicația oficialilor

În plină criză de pandemie, Gabriela Vrânceanu Firea se află în centrul unui nou scandal. Primarul General al Capitalei este acuzat de organizația Greenpeace că a aprobat tăierea copacilor din Parcul Bagdasar, aflat în apropierea zonei Piața Eroilor.

Primăria Capitalei taie arborii în plin scandal de poluare

“În plină criză a sănătății, într-un oraș cu cote deja extrem de ridicate de poluare, Primăria Municipiului București decide să prioritizeze măcelărirea a peste 80 de opaci sănătoși, pentru a face un alt parc. Întrebarea e retorică, dar cum pot astfel de zone să mai fie numite spații verzi și de ce nu putem să creăm parcuri păstrând copacii deja existenți?”, declară reprezentanții organizației non-guvernamentale, care militează pentru protecția mediului.

Pozele publicate de Greenpeace vorbesc de la sine, iar acțiunea de tăiere a copacilor, care a avut loc ieri, este una de amploare. Astfel, am solicitat un punct de vedere al Primăriei Capitalei, care susține faptul că au fost tăiați numai copacii bătrâni.

reprezentanții Primăriei au pus la pământ copacii din Parcul Bagdasar

Reprezentanții Primăriei au pus la pământ copacii din Parcul Bagdasar

Redăm integral informarea pe care impact.ro a primit-o de la Primăriei Capitalei, reprezentată de Gabriela Vrânceanu Firea:

“Parcul Centenarului, de lângă Academia Militară, este un proiect demarat in 2018 printr-un concurs de solutii de arhitectura publicat pe Sicap. Au participat 6 proiectanti. Castigatorului i s-a atribuit proiectarea. In prezent, lucrarea se afla in faza de Proiect Tehnic. Imediat ce indicatorii tehnico-economici vor fi aprobati de Consiliul General al Municipiului Bucuresti, ALPAB va demara lucrările de amenjare. Proiectul se afla afișat pe site-ul ALPAB de aproximativ două luni de zile. In prezent, se curata terenul de arborii bolnavi si uscati. Exista aviz de mediu pentru fiecare copac și o evaluare dendrologica prealabila. Tot ce s-a taiat au fost arbori bolnavi. Lucrarea de taiere a fost desfasurata de Compania Municipala Întreținerea Arborilor si Spatiilor Verzi Bucuresti SA. Angajații au fost controlați in timpul activității lor de Poliție și Garda de Mediu. Au fost prezentate toate documentele necesare si lucrurile au fost lamurite. Lucrările de defrișare au fost anunțate in prealabil de ALPAB pe site-ul instituției.

“Administrația Lacuri Parcuri și Agrement București execută în perioada 19-31.03.2020, în intervalul orar 7-15:30, prin intermediul Companiei Municipale Întreținerea Arborilor și Spațiului Verde București SA lucrări de intervenție la 78 de arbori în conformitate cu avizul Direcției de Mediu nr 1647/1715252/10.04.2019 și avizul Direcției de Cultură a Municipiului București nr.2191/18.12.2019. Lucrările de intervenție constă în defrișarea și extragere rădăcinilor la 78 de arbori”.

Nivel de poluare de 12 ori peste limita admisă în București!

În urmă cu două săptămâni, în noaptea de 2 spre 3 martie, rețele independente de măsurare a calității aerului au raportat un nivel de poluare excesiv în București. Mai exact, de 12 ori mai mult decâ limita maximă admisă. Ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat într-o conferință de presă faptul că o parte din cauzele poluării au fost arderile necontrolate din județul Ilfov și București, dar că există și suspiciuni cu privire la posibile activități industriale.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI