Exclusiv: Primăria Capitalei a rămas fără 1,5 milioane de euro, din cauza incendiului de la Maternitatea Giulești. Declarații uluitoare din partea instituției, după un dosar extrem de controversat

Alexandra Andrei 25.08.2020, 16:48

La 10 ani de la incendiul de la Giulești, Primăria încă se luptă să își recupereze prejudiciul de 1,3 milioane de euro, plătiți din banii contribuabililor. Impact.ro are toate detaliile.

Zece ani de la cel mai terifiant incendiu din România

Un deceniu, atât a trecut de la evenimentul care a îngrozit întreaga Europă. Pe data de 16 august 2010, într-o zi extrem de călduroasă,  ziua în amiaza mare, un spital de nou născuți din București, Maternitatea Giulești, avea să se transforme într-un crematoriu pentru câțiva copii nou născuți, după ce secția de Terapie Intensivă a luat foc din cauza unui scurt circuit produs la instalația extrem de veche.

Au urmat momente de groasă. Holurile se umpluseră de fum gros, cadrele medicale încercau să evacueze pacientele, iar mămicile plângeau și urlau din fața spitalului, întrebând disperate dacă bebelușii lor mai trăiesc. Ceea ce urma avea să îngrozească până și cel mai rece om. Pompierii ieșeau pe brațe cu cu corpuri carbonizate de bebeluși, iar bilanțul a fost unul de-a dreptul dramatic. Din cei unsprezece copii aflați în salonul de Terapie Intensivă, șase și-au pierdut viața.

Primăria Capitalei a rămas fără 1,5 milioane de euro, din cauza incendiului de la Maternitatea Giulești
Incendiul de la Maternitatea Giulești

Primăria a plătit sumele pe care ar fi trebuit să le plătească ceilalți inculpați

Au urmat ani întregi de procese, care s-au finalizat în 2015. Vinovații? O asistentă medicală, singură pe tură, care a îndrăznit să părăsească salonul pentru zece minute. Florentina Cârstea a fost condamnată la doi ani de închisoare cu executare, iar judecătorii i-au obligat, în solidar pe inculpații Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie “Prof Dr Panait Sîrbu”, Florentina Cîrstea, Gigel Oprea și Bogdan Marinescu, iar Maternitatea Giulești, Primăria București și Ministerul Sănătății la plata unor sume de bani reprezentând despăgubiri pentru victimele și rudele victimelor.

În total, 4.231.500 euro. Deși Primăria trebuia să plătească o sumă relativ modică, până la sfârșitul anului 2016, au fost plătiți din banii contribuabililor mai bine de 1,3 milioane de euro. Mai exact, și partea de bani pe care trebuiau să le plătească celelalte părți implicate în acest proces. Astfel, Primăria Capitalei a chemat în instanță Maternitatea Giulești, pe medicul Bogdan Marinescu, asistenta Florentina Cîrstea și pe electricianul Gigel Oprea.

Culmea, cei trei menționați anterior au depus și ei contestație și cer să fie absolviți de plata unor sume atât de mari. Mai mult, asistenta Florentina Cîrstea și-a ispășit pedeapsa și a ieșit din penitenciar după un an și trei luni. Ea nu s-a mai întors în domeniul medical și nu a mai ținut legătura cu fostele colege.

Vă redăm, mai jos, răspunsul oficial primit din partea Primăriei Capitalei:

“Potrivit Deciziei penale a Curtii de Apel Bucuresti nr. 537/02.04.2015 pronuntata in dosarul nr. 25294/303/2010, instanta a stabilit, în solidar, în sarcina inculpaților “Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie Prof. Dr. Panait Sîrbu”, Cîrstea Florentina Daniela, Oprea Gigel și Marinescu Bogdan și a părților responsabile: Ministerul Sanatatii și Municipiul Bucuresti prin Primarul General, plata sumei totale de 4.270.000 euro.

Plățile efectuate de Municipiul Bucuresti în baza dosarelor de executare silită nr. 292/2015, 557/2015, 549/2015 și 550/2015, constituite urmare a deciziei penale, au totalizat 5.578.957,79 lei.

Având în vedere că suma totală executată silit de executorii judecătorești din bugetul Municipiului București excede cota de 1/6 la care a fost obligat potrivit deciziei penale amintită anterior, potrivit principiului solidarității pasive, Municipiul Bucuresti a formulat o acțiune în regres în contradictoriu cu celelalte persoane fizice și juridice obligate la plata de despăgubiri, pentru a recupera de la acestea sumele plătite în plus.

Astfel, pe rolul Tribunalului București – Sectia a V- Civilă a fost înregistrat dosarul nr. 38432/3/2018, cu următorul termen de judecată la 15.09.2020 prin care Municipiul Bucuresti a solicitat obligarea pârâților la plata sumei totale de 5,114,044,642 lei.

În concluzie, Municipiul Bucuresti a formulat o cerere de chemare în judecată pentru a recupera sumele executate silit peste cota de 1/6 la care a fost obligat potrivit deciziei penale, dosarul fiind la acest moment pe rol, cu termen de judecată stabilit la data de 15.09.2020”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Alexandra Andrei
Masterandă la Jurnalism, Alexandra activează pe postul de redactor pentru Impact.ro din anul 2020. Noi am remarcat-o pentru calitățile sale timpurii, devenindu-ne colegă încă din perioada...