România, condamnată la CEDO în cazul incendiului de la Maternitatea Giulești: care e valoarea daunelor

Ciprian Ioana 23.07.2019, 12:59
România, condamnată la CEDO în cazul incendiului de la Maternitatea Giulești: care e valoarea daunelor

România a fost condamnată la CEDO – Curtea Europeană a Drepturilor Omului – în dosarul incendiului de la Maternitatea Giulești din 2010. Totul a pornit de la plângerea depusă de o asistentă, care a fost arestată preventiv după tragedia de la spital și ulterior condamnată.

România a fost condamnată la CEDO în cazul incendiului de la Maternitatea Giulești din 2010. Statul român e obligat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului să-i plătească daune morale Florentinei Cârstea, asistenta condamnată după incendiu.

Valoarea daunelor morale a fost stabilită la 5.000 de euro.

România, condamnată la CEDO în cazul incendiului de la Maternitatea Giulești

Dosarul de la CEDO a fost deschis după o plângere făcută de asistenta Florentina Cârstea, cea care a și fost condamnată la doi ani și două luni de închisoare cu executare pentru pentru ucidere și vătămare din culpă.

Imediat după incendiu, asistenta a fost arestată preventiv și s-a adresat CEDO considerând că acea măsură a fost nedreaptă.

„Curtea Europeană a Drepturilor Omului notează că prima instanţă a făcut afirmaţii într-o manieră generală, fără a specifica cum situaţia specifică a reclamantei ar putea duce la intensificarea unor tensiuni sociale, şi care nu este suficientă pentru a justifica arestarea preventivă. Curtea notează că Tribunalul a făcut trimitere, în mod general, la fapte fără a explica de ce situația concretă a reclamantului ar fi putut provoca o perturbare de natură să justifice detenția în arest preventiv. Curtea reamintește că a decis deja că este de competența instanțelor naționale să explice motivele în mod concret care lăsarea în libertate a inculpatului ar amenința ordinea publică. Detenția provizorie a unui acuzat trebuie să răspundă nevoilor anchetei penale și nu de a satisface setea de răzbunare și pedeapsă pe care publicul le-ar putea simți”
Comunicat CEDO

Incendiul de la Maternitatea Giulești a izbucnit pe 16 august 2010, în salonul de Terapie Intensivă unde erau ținuți nou-născuţii, din cadrul Secţiei de Neonatologie a Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sârbu”.

Șase bebeluși au murit atunci și alți cinci s-au ales cu răni grave.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe