Exclusiv: Omar Hayssam a cerut sa fie eliberat conditionat. Ce probleme grave de sănătate a invocat el

Alexandra Andrei 02.09.2020, 18:38
Exclusiv: Omar Hayssam a cerut sa fie eliberat conditionat. Ce probleme grave de sănătate a invocat el

Omul de afaceri, condamnat la 20 de ani de închisoare pentru răirea a trei jurnaliști români, Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian, vrea să își obțină cu orice preț libertatea.

Condamnat la 24 de ani de închisoare pentru terorism și delapidare

În urmă cu 15 ani, trei jurnaliști români, aflați în Irak pentru a realiza interviuri cu mai multe persoane politice, au fost răpiți dintr-un magazin de suveniruri, imediat după ce în zonă avusese loc un atentat. La câteva ore după ce au fost urcați cu forța într-o dubă, în presa internațională a apărut o filmare în care se cerea retragerea celor 860 de soldați români de pe teritoriul Irakului.

Pe fir a intervenit imediat și Omar Hayssam, pe vremea aceea om de afaceri și deputat PSD. El a spus că a fost sunat de răpitori, care doresc câte un million de euro pentru fiecare ostatic. Au urmat 55 de zile de coșmar, 55 de zile în care cei trei jurnaliști au fost ținuți într-un beci și nu au văzut lumina zilei, 55 de zile în care s-au întrebat dacă vor mai apuca să trăiască încă o zi. În tot acest timp, Traian Băsescu a promis că va face orice îi va sta în putință pentru a-i aduce pe cei trei acasă, însă sub nicio formă nu va retrage trupele de pe teritoriul țării arabe.

Afaceristul acuză probleme grave de sănătate
Afaceristul acuză probleme grave de sănătate

Susține că suferă de cancer!

O lună și jumătate mai târziu, președintele României declara că cei trei jurnaliști au fost recuperați într-o amplă operațiune 100% românească, cu implicarea SRI, SIE și a Direcției de Informații a Armatei. În aceeași zi, postul TV Al Jazeera a difuzat un video în care răpitorii anunțau eliberarea ostaticilor în urma intervenției șeicului saudit și ca urmare a demersurilor comunităților arabe și islamice din România.

Bănuit de legături cu răpirea celor trei români, Omar Hayssam a fost arestat, însă a reușit să fugă din țară, ascunzându-se pe o navă care transporta oi. În 2008, omul de afaceri a fost condamnat, în cuantum, la 20 de ani de închisoare, pentru trei fapte: răpirea celor trei jurnaliști, înșelăciune în dosarul “Volvo”, și delapidare în cauza “Foresta Nehoiu”. În 2013, sirianul a fost capturat și adus în țară.

În prezent, Hayssam, singurul cetățean din România condamnată pentru terorism, se află încarcerat la penitenciarul Mărgineni și vrea să înainteze, prin intermediul avocaților, o cerere de eliberare condiționată. Motivul? El susține că este grav bolnav, având cancer în stare avansată. Sirianul are și dovezi care susțin faptul că suferă de o afecțiune care îi pune viața în pericol, însă, există șanse infime ca cererea să îi fie luată în calcul.

Din 2016, omului de afaceri I s-a retras cetățenia română și poate fi deportat în orice moment în Siria. Cel mai probabil, starea precară de sănătate a acestuia este și motivul pentru care nu a fost trimis în țara sa natală, acolo unde are loc de ani buni un război civil.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Alexandra Andrei
Masterandă la Jurnalism, Alexandra activează pe postul de redactor pentru Impact.ro din anul 2020. Noi am remarcat-o pentru calitățile sale timpurii, devenindu-ne colegă încă din perioada...