EXCLUSIV Medicamentul cu care se trateaza bolnavii de Covid din România nu se mai găsește în farmacii. Reacția oficialilor români privind această criză

Alexandru Catalan 10.12.2020, 15:39
EXCLUSIV Medicamentul cu care se trateaza bolnavii de Covid din România nu se mai găsește în farmacii. Reacția oficialilor români privind această criză

Medicamentul cu care se trateaza bolnavii de Covid. Criză de azitrox în farmaciile româneşti. Medicii avertizează că ‘‘medicamentul-minune‘‘ nu trebuie folosit în tratatrea virozelor respiratrorii

Medicamentul cu care se trateaza bolnavii de Covid nu se mai găsește în farmacii

Azitrox, medicamentul despre care românii au auzit că face minuni în bătălia dusă împotriva COVID-19, nu se mai găseşte în farmacii. Iar explicaţia acestei crize trebuie căutată în tendinţa majorităţii românilor care preferă să-şi facă stocuri cu acest tip de antibiotic.

Preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie din Bucureşti-Ilfov, Sandra Alexiu, e la curent cu ceea ce se spune despre noul ‘‘medicament-minune‘‘. ‘‘Cu Azitrox se repetă povestea de acum câteva luni, cea legată de hidroxiclorochină. Şi atunci apăruseră tot felul de informaţii legate de beneficiile tratării cu acest tip de medicament şi a urmat o criză tot de acest fel. Când s-a dovedit că lucrurile nu stau chiar aşa cum erau înflorite, s-a terminat şi criza. Ceea ce vreau să le spun oamenilor este că Azitroxul este un antibiotic, obţinut din azitromicină, o rudă mai tânără a eritromicinei. Or, repet ceea ce cei mai mulţi dintre noi medicii spunem de ani: virozele virale nu se tratează cu antibiotic!‘‘, a declarat pentru impact.ro Sandra Alexiu.

Ea a adăugat că obiceiul de a combate viroza cu ajutorul unui antibiotic nu este unul neapărat românesc, ci internaţional, fiindcă el vine din sfaturi medicale, depăşite astăzi. ‘‘Panica te poate oblige să iei decizii eronate de multe ori. Aşa se întâmplă şi cu azitroxul azi‘‘, mai spune medicul Sandra Alexiu. Care mai crede şi că preţul relativ mic al acestui tip de antibiotic, sub 20 de lei cutia, îl face extrem de atractiv pentru buzunarele majorităţii românilor.

O altă criză acută din farmacii este cea legată de testele rapide Antigen. Şi în acest caz, doctorul Sandra Aleziu spune că trebuie să fim atenţi. ‘‘În primul rând nu trebuie să confundăm testele Antigen cu cele anticorpi. Un test anticorpi COVID îţi spune dacă posezi aşa ceva, fără a-ţi preciza când ai avut boala. Poate au trecut trei luni de la data îmbolnăvirii şi atunci anticorpii tăi sunt déjà în scădere.

Pe de altă parte, un test antigen e cel care-ţi indică, nu la fel de sigur ca testele PCR, dacă te-ai molipsit cu COVID-19 sau nu. Ei bine, celor care-şi fac un asemenea test şi primesc un rezultat pozitiv le recomand să sune imediat la DSP şi să aştepte în linişte Salvarea, care de obicei vine cam la 48 de ore după apel. Abia după testul PCR vor avea certitudini, nu înainte. Ca atare, izolarea şi retestarea sunt cele indicate în cazul lor‘‘, explică Sandra Alexiu mecanismul de folosire al acestui gen de teste.

Ea crede că absenţa acestora din farmacii se datorează şi preţului destul de scăzut, circa 12 sau 15 euro, faţă de preţul unui test PCR, care variază între 285 şi 400 de lei. Pe de altă parte, medicul avertizează că nu toate testele de acest gen au fost validate de Agenţia Naţională a Medicamentului, fapt care poate explica în unele cazuri retragerea anumitor teste antigen din farmacii.

Sandra Alexiu mai crede că acest gen de teste ar putea să ajute munca de identificare a celor contaminaţi cu COVID-19, dacă autorităţile vor decide să ţină cont de folosirea lor pe scară largă.

Contactată de impact.ro, Agenţia Naţională a Medicamentului nu a făcut niciun comentariu pe tema lipsei de azitrox sau a testelor Antigen din farmaciile româneşti, până la ora difuzării acestei ştiri.

Urmăriți Impact.ro și pe