EXCLUSIV. Dida Drăgan își amintește despre șansa vieții ei. ”Dacă o făceam, eram multimilionară. Am fost o revoluționară”

Carmen Andrei / 28.01.2021, 14:35

Marea artistă, căreia atât de frumos i se mai spune și ”Regina muzicii rock”, are un timbru vocal unic, inconfundabil. Interpreta nu renunță însă nici acum la cursurile de vocalize. Mulți se întreabă, ținând cont de uriașul ei talent, ce nevoie ar mai avea o vedetă de calibrul Didei Drăgan de orele de canto? Cu rigurozitatea unui artist desăvârșit, ea ne-a povestit, în exclusivitate pentru impact.ro, despre importanța întreținerii permanente a vocii: ”Credeți că cele trei octave ale mele rămân așa, o viață, fără vocalize? Ce ți-a dat Dumnezeu trebuie să îngrijești, nu ne îngrijim doar în Maldive, trebuie să ne păstrăm vocea, să respectăm oamenii care vin la concerte, ca să ne asculte”. Dida Drăgan a trecut și prin cenzura comunistă, care i-a mai tăiat din elan, dar nu și aripile: ”Eram difuzată rar la televizor, am fost mereu o revoluționară, și atunci, și acum”.

Dida Drăgan consideră că respectul nu se rezumă doar la elegantele formule de adresare, precum ”dumneavoastră” sau ”doamnă”: ”Spune-mi Dida!”, m-a încurajat artista, la începutul interviului, pe care l-am așteptat, recunosc, cu emoția unui mare fan. I-am admirat optimismul care o însoțește la tot pasul, dar și pofta de viață. Nu voi preciza vârsta Didei, pentru că, după umila mea părere, pare doar o cifră enervantă și descurajatoare, din buletin: ”D-abia aștept să revin pe scenă. Mă și pregătesc. Am înregistrat deja o piesă de dragoste și merg săptămânal la școală, iau ore de canto, cu profesoara mea, Gabriela Duțescu, care a lucrat ca foniatru la Centrul Medical ORL, și pe care o știu ”d-o clipă, cât o viață”, ne-a spus Dida Drăgan, în exclusivitate pentru impact.ro

”Cu drepturile de autor e greu în România. Dacă mă stabileam în Germania, unde am avut sute de concerte, și unde mi s-a propus să rămân, aș fi fost acum multimilionară”

Dida Drăgan este considerată una dintre cele mai bune voci feminine din România, dar sumele primite anual din drepturile de autor nu reflectă întocmai realitatea. Privește, pentru o clipă, în urmă, cu mânie. Lucrurile puteau sta altfel, putea străluci mai mult, pe plan profesional, în Germania, unde a susținut sute de concerte, în față unui public avid de muzică rock. A ales să rămână aici. Nu regretă, a fost alegerea ei, luată cu inima, dar nici nu poate trece cu vederea că, în altă parte, ar fi stat mai bine, cu banii.

”Cu drepturile de autor e greu în România. Sumele sunt sub nivelul zero al tuturor speranțelor. Dacă mă stabileam în Germania, unde am avut sute de concerte, și unde mi s-a propus să rămân, aș fi fost acum multimilionară, discurile mele s-au vândut acolo ca pâinea caldă. Dar, să nu mai vorbim despre bani, n-am castele, n-am averi, sunt doar o artistă”, ni s-a mai confesat marea cântăreață.

EXCLUSIV. Dida Dragan isi aminteste despre sansa vietii ei. Daca o faceam, eram multimilionara. Am fost o revolutionara
Dida Dragan, in tinerete si mai recent

”În anii comunismului, apăream foarte rar la televizor, dar nici în prezent nu prea apar. Acum sunt foarte selectivă cu invitațiile”

Artista nu prea a fost pe placul regimului comunist, dar, din delicatețe, n-a dorit să reamintească prea multe despre acea perioadă: ”Nu-mi place să vorbesc despre nimeni de rău, eu sunt și am fost o revoluționară, în felul meu. Apăream foarte rar la televizor, iar acum sunt foarte selectivă. Și în turnee plec la drum doar cu marile voci ale României, cu Adrian Daminescu, cu Luminița Anghel și cu Monica Anghel. La concertele pentru 1.000 de persoane se strâng peste 10.000 de fani”.

”Și o ador pe Angela Similea, tot îi spun că o alerg, ca să apară din nou pe scenă. Din păcate, adesea, lumea nu mai respectă marile valori. Ea este un om simplu, modest, valoros. E important să nu stai cu nasul pe sus, ca artist”, povestește Dida Drăgan. S-a adaptat rapid la regulile de protecție din pandemie. Ba chiar vorbește cu detașare despre virusul care a pus pe jar o lume întreagă: ”De coronavirus mă feresc, n-am nicio treabă, el-cu drumul lui, eu-cu al meu. Sunt un alergător de cursă lungă, singuratic”.

”Fiul meu e foarte talentat, ca tatăl lui, Florin Ochescu, dar nu face muzică. Este traducător, a absolvit școala în Elveția, apoi a revenit acasă, este român!”

Dida Drăgan a preferat ca, în cele câteva interviuri pe care le-a acordat, de-a lungul carierei, să vorbească doar despre marea ei dragoste și pasiune, muzica. Dar să știți că este și o mamă dedicată, care-și adoră fiul din relația cu muzicianul Florin Ochescu. Ne-a oferit, totuși, câteva detalii despre băiatul ei frumos care, deși a moștenit talentul artistic al celebrilor lui părinți, nu activează în domeniul muzical. Dida regretă că nu i-a putut preda ștafeta. ”E foarte talentat, seamănă cu tatăl lui, dar nu vrea să facă muzică, este traducător, a absolvit școala în Elveția, apoi a revenit acasă, este român!”.

Dida are numeroși fani pe conturile sociale și cu toții o încurajează să nu renunțe la cariera muzicală: ”Încă nu am ascultat o melodie aparținând acestei stele a muzicii românești, interpretată de altcineva. A fost și rămâne unicat în lumea interpreților din țara noastră. De peste 40 de ani, o ascult cu aceeași plăcere”, este unul dintre mesajele admiratorilor ei.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI