Decont pentru tot restul vieții pentru victimele Colectiv. Vineri se fac cinci ani de la tragedia care a șocat România

Iancu Andreea 28.10.2020, 19:37
Decont pentru tot restul vieții pentru victimele Colectiv. Vineri se fac cinci ani de la tragedia care a șocat România

Cinci ani au trecut de la tragedia care a schimbat viețile multor tineri și familiilor acestora. De atunci și până astăzi, supraviețuitorii se chinuie să își continue viața. Din păcate, tratamentele pe care trebuie să le facă pentru tot restul vieții sunt extrem de costisitoare. În acest sens, președintele Klaus Iohannis a anunțat o măsură care va aduce puțin soare pe strada bolnavilor cu arsuri.

Victorie pentru victimele Colectiv, la cinci ani de la tragedie

După ani întregi de luptă pentru a-și redobândi viața, după zeci de scrisori și rugăminți, cei care au supraviețuit la Colectiv au un motiv de bucurie. Având în vedere că vineri se împlinesc cinci ani de zile de la tragedia din clubul Colectiv, președintele Klaus Iohannis a făcut un anunț important. Acesta a afirmat că exact la această dată, va promulga legea prin care victimele Colectiv vor beneficia de decontarea tratamentelor pe viață. 

„Exact vineri, când se împlinesc cinci ani, voi promulga legea care extinde perioada pentru cei care au avut de suferit”, a anunţat miercuri Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Potrivit unui proiect adoptat de Parlament în urmă cu câteva zile, cheltuielile aferente tratamentelor, efectuate în ţară sau străinătate, ale celor care au fost afectați de tragedia de la Colectiv, vor fi decontate din bugetul Ministerului Sănătăţii, pe toată durata vieţii.

„Se aprobă plata din bugetul Ministerului Sănătăţii a cheltuielilor aferente oricăror tratamente medicale necesare, efectuate în ţară şi în străinătate, pentru persoanele a căror stare de sănătate a fost afectată în urma tragicului eveniment din data de 30 octombrie 2015 produs în clubul Colectiv din municipiul Bucureşti, denumite în continuare victime. Victimele beneficiază de tratamentele medicale prevăzute la alin. (1), pe durata vieţii, dacă acestea sunt în legătură directă de cauzalitate cu evenimentul din 30 octombrie 2015 şi indiferent dacă sunt realizate în ţară sau în străinătate, în unităţi sanitare din sistemul de stat şi în cele din sistemul privat, precum şi la medici şi terapeuţi independenţi, în regim ambulatoriu, cu internare şi în orice altă formă necesară desfăşurării optime a tratamentelor medicale”, conform textului proiectului.

Supraviețuitorii de la Colectiv urmează să primească decont pentru tratamente foto - Inquam
Supraviețuitorii de la Colectiv urmează să primească decont pentru tratamente
foto – Inquam

Cât costă tratamentul pentru arși

Măsura așteptată de toți tinerii care au supraviețuit incendiului și care se chinuie să își plătească tratamentele. Conform uneia dintre victimele Colectiv, Adina Apostol, costul pentru medicamentele necesare arșilor este uriaș.

„O cremă din aia cu silicon care îți trebuie pentru cicatrice, o chestie așa de 30 ml, e 2-3 milioane. E groaznic să fii ars în România. Nu te ajută nimeni. Kinetoterapia e foarte scumpă, la fel, nu este decontată. Au nevoie de psiholog, de psihiatru, să le dea pastile.”, explică Adina pentru mediafax.ro.

În ciuda faptului că președintele urmează să promulge legea prin care supraviețuitorii Colectiv vor beneficia de tratamente decontate de stat, pentru tot restul vieții, acesta nu este asigurat și altor bolnavi cu arsuri.

„Ce mă doare pe mine mai tare este că asta ar trebui să fie pentru toți arșii. Pentru mine nu e nicio diferență între mine, arsă la Colectiv și nu știu cine, ars în casă. Mi-aș dori tare mult ca politicienii să se gândească și la viitorul celorlalți arși.”, afirmă Adina Apostol, conform sursei citate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...