Exclusiv. Ce a ajuns să facă Dan Șova, vedeta politicii românești de acum câțiva ani. ”Procesul mi-a distrus viața”

Alexandru Râmnic 25.03.2020, 19:30
Exclusiv. Ce a ajuns să facă Dan Șova, vedeta politicii românești de acum câțiva ani. ”Procesul mi-a distrus viața”

În 2018, Dan Șova a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare de către înalta Curte de Casație și Justiție într-un dosar în care a fost acuzat că a pretins sume de bani şi a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunţătoare, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă inculpatul Mihai Bălan, director general al centralei de energie termică CET Govora SA, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unui contract de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună.

Cu ce se ocupă acum Dan Șova, vedeta politicii românești din urmă cu câțiva ani

După numai trei luni de încarcerare, petrecuți de fostul senator PSD în penitenciarul Jilava, Instanţa supremă a admis o contestaţie depusă de avocații acestuia şi a dispus anularea condamnării de 3 ani închisoare, urmând ca dosarul să se rejudece pe data de 15 aprilie. Este primul mare dosar rejudecat din cauza deciziei CCR privind nelegalitatea completurilor de 5.

Ajuns din nou acasă Dan Șova nu a mai dorit să revină în lumina reflectoarelor, cu atât mai puțin în politică. El s-a retras pentru câteva luni din orice activitate, iar mai apoi a făcut tot ceea ce i-a stat în putință pentru a-și recupera cabinetul de avocatură, care pe vremuri era unul dintre cele mai cunoscute din București. S-a asociat cu alți doi avocați cunoscuți și a reușit să-și pună afacerea pe picioare. De asemenea, el figurează din nou ca profesor de drept fiscal la Facultatea de Drept din cadrul Universității București, funcție pe care o ocupa și înainte să fie arestat.

Dan Șova era total schimbat când a ieșit din închisoare
Dan Șova era total schimbat când a ieșit din închisoare

Dan Șova:” Acest proces mi-a distrus viața”

După doi ani de proces și trei luni de încarcerare, Dan Șova nu pare să reușească să își reia normal viața și a făcut declarații un un impact emoțional foarte puternic.
“Pentru mine, tot acest dosar a fost una dintre cele mai dure lecții de viață. Am văzut care este în România statutul unui om acuzat. Am trăit o excludere din societate din 2015. Aceste acuzații nefondate mi-au distrus viața și cariera definitiv, pentru că suspiciunea care planează asupra mea e insurmontabilă în actuala societate.

Trăiesc de doi ani de zile o consternare perpetuă cu privire la toată această desfășurare de forțe. Nu sunt avocat de penal, dar știu să mă uit pe un dosar. Cum e posibil să mergi în instanță cu un astfel de dosar? Cred că o să scriu o carte despre ce am trăit în acești ani. Toată nedreptatea, tot nejuridicul. Eram aici, în boxă, când onoratul reprezentant al Parchetului a propus prelungirea arestului, pentru că n-am recunoscut. Și am zis: Da! Prefer să stau șase luni. Îmi doresc să-mi recapăt demnitatea pierdută acum doi ani”, ne-a declarat Dan Șova.