EXCLUSIV. Cătălin Dancu, despre Ion Mihai Pacepa, consilierul personal care l-a trădat pe Nicolae Ceaușescu: ”A murit în 2018!”

Alexandru Catalan 21.12.2020, 15:46
EXCLUSIV. Cătălin Dancu, despre Ion Mihai Pacepa, consilierul personal care l-a trădat pe Nicolae Ceaușescu: ”A murit în 2018!”

Unul dintre cele mai mari mistere din istoria României, legat de persoana fostului consilierul personal pe probleme de Securitate al ultimului dictator din istoria ţării, Ion Mihai Pacepa, care a preferat să schimbe tabăra în plin ‘‘război rece‘‘, e pe cale să se demitizeze. Sau, dimpotrivă, să intre pentru totdeauna în istorie fără ca nimeni să fi reuşit vreodată să-l descifreze. A murit Ion Mihai Pacepa, așa cum s-a zvonit acum doi ani? Suferise operații estetice pentru a-și pierde urma, după ce a cerut azil politic în America? Cătălin Dancu, fostul lui avocat, face dezvăluiri de senzație, în exclusivitate pentru impact.ro: ”Pot să vă confirm că Ion Mihai Pacepa a murit undeva în cursul anului 2018. Eu am primit confirmarea spre finele aceluiaşi an din partea unor prieteni foarte buni din Miami, care mă ştiau şi care-l cunoscuseră şi pe Pacepa‘‘.

Pacepa a suferit operaţii estetice pentru a-i fi schimbată fizionomia?

Avocatul Cătălin Dancu a precizat că nu are dubii asupra informaţiei că fostul politician a încetat din viață, deşi recunoaşte că nu poate verifica acest lucru, dat fiind că Ion Mihai Pacepa a fost, încă din 1978, anul fugii sale din România, inclus în Pogramul pentru Protecţia Martorilor, unul extrem de bine pus la punct şi de ermetic, care a permis de-a lungul anilor autorităţilor nord-americane să rezolve o serie de cazuri problematice.

Pe de altă parte, există informaţii conform cărora Pacepa nu doar că a devenit cetăţean american şi a primit o nouă identitate imediat ce a ajuns în Statele Unite, în 1978, dar și că ar fi suferit cel puţin trei operaţii estetice pentru a-i fi schimbată fizionomia. În vara lui 1978, când a fugit pe neaşteptate, stârnind furia fără margini a lui Nicolae Ceauşescu, Pacepa avea 50 de ani: ‘‘Nu l-am întâlnit niciodată faţă în faţă. Nici nu aveam cum şi nici nu cred că l-aş fi putut recunoaşte, ca să zic aşa, dat fiind că nu l-am întâlnit nici înainte de 1990‘‘, a adăugat Dancu. Cunoscutul avocat mai spune şi că e foarte probabil ca fizionomia fostului nume impunător din ierarhia Serviciilor de Contrainformaţii româneşti din epoca lui Nicolae Ceauşescu să fi suferit modificări.

EXCLUSIV. Catalin Dancu, despre Ion Mihai Pacepa, consilierul personal care l-a tradat pe Nicolae Ceausescu: „A murit in 2018”
Ion Mihai Pacepa, în spatele lui Nicolae Ceausescu (in imaginea din stanga) si un portret al sau (in imaginea din dreapta)

”Discuțiile pe care le-am purtat au fost exclusiv telefonice”

Mărturisile avocatului Cătălin Dancu sunt impresionante: ”Tot ce pot să vă confirm este faptul că discuţiile pe care le-am purtat, strict în perioada în care l-am reprezentat ca avocat în faţa Justiţiei pentru a-i fi retrasă condamnarea la moarte şi pentru a-şi recupera bunurile rămase în ţară, au fost exclusiv telefonice. Şi acelea, după anumite reguli, dure, cu tot felul de controale organizate în prealabil, de care aflam exact când era nevoie să ştiu de ele. Nu m-a deranjat niciodată acest mod de a lucra, fiindcă mă aşteptam să fie diferit. În schimb, sunt şi azi mândru că am reuşit să fiu avocatul său!”.

El crede până azi că acţiunea de reabilitare în justiţie a fostului general de Securitate, pe care Cătălin Dancu a înfăptuit-o între 2002 şi 2004, a contribuit la întărirea relaţiilor bilaterale dintre români şi americani, după 1990. După proces, Dancu a fost primit de către vicepreşedintele american din epocă, Dick Cheney, adjunctul lui George Bush Jr, şi felicitat pentru eforturile depuse.

Generalul Ion Mihai Pacepa a cerut azil politic în SUA

Dezertarea generalului Ion Mihai Pacepa, care în 1978 a fugit din România şi a cerut azil politic în SUA, reprezintă una dintre cele mai spectaculoase poveşti din istoria spionajului românesc. El a făcut acel gest la doar trei luni după ce Nicolae Ceauşescu fusese primit la Washington de către Jimmy Carter, preşedintele SUA.

Dancu a mai povestit pentru impact.ro despre un episod cvasi-necunoscut din istoria ultimilor ani de viaţă ai lui Ion Mihai Pacepa: ”Ceea ce ştiu şi pot povesti astăzi e că a fost special trimis la Paris, în noiembrie 2004, pentru a-l identifica pe Yasser Arafat, şeful Autorităţii Palestiniene în acea perioadă. Se crease în epocă nebunia aceea cu otrăvirea lui Arafat, iar americanii lucrează cu certitudini. Pacepa era printre puţinii oameni din lume care-l ştiau şi fiindcă americanii au avut bănuieli au apelat la serviciile sale‘‘.

Cătălin Dancu: ”Generalul Pacepa nu mai deţine nicio proprietate sau alt bun în România”

În plus, mai susţine avocatul Cătălin Dancu, Pacepa era şi a fost mereu la curent cu situaţia din ţară: ”Vă pot spune că a ştiut foarte bine ce se întâmpla la noi. Ştia foarte multe lucruri şi despre mine şi ăsta e probabil şi motivul pentru care m-a ales ca avocat!‘‘.

Presa autohtonă şi cea mondială au vorbit pe larg şi despre ceea ar fi putut fi cea din urmă apariție publică al fostului nostru general de Securitate. Totul ar fi avut loc în 2009, când a fost publicat un articol despre afacerea legată de nişte spioni ruşi arestaţi în SUA şi ulterior daţi la schimb pentru patru agenţi americani condamnaţi de Moscova. Articolul respectiv era însoțit de o fotografie atribuită lui Ion Mihai Pacepa, la vremea aceea având 81 de ani.

Singura urmaşă a lui Pacepa este fiica sa, Dana, transportată conform celor precizate de Cătălin Dancu, cu un avion miliar american în Statele Unite ale Americii, la 6 ianuarie 1990, adică imediat ce situaţia la Bucureşti se mai calmase după evenimentele din decembrie 1989. Acelaşi Dancu ne-a mai spus că generalul nu mai deţine nicio proprietate sau alt bun în România.

Urmăriți Impact.ro și pe