Cam 80% dintre studenţii Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Capitală se vor vaccina anti-COVID-19. Anunţul a fost făcut pentru impact.ro de către rectorul acestei instituţii de învăţământ superior, profesorul universitar doctor Viorel Jinga.
Viorel Jinga a adăugat că, spre deosebire de colega sa de la Cluj, care a impus vaccinarea anti-COVID ca regulă obligatorie pentru intrarea studenţilor în spitale, la Bucureşti lucrurile nu vor merge în aceeaşi direcţie.
“Nu-i putem obliga pe studenţii noştri să se vaccineze, cu atât mai mult cu cât vaccinarea, ştie toată lumea, nu este obligatorie. Din discuţiile pe care le-am purtat cu reprezentanţii studenţilor, circa 80% dintre ei se vor vaccina. Problema cea mare e că nu se găsesc doze în prezent. De îndată ce această situaţie a aprovizionării cu mult doritul vaccin se va fi reechilibrat, vom da curs vaccinării”, a mai spus Jinga.
Pe de altă parte, studenţii medicinişti de la Cluj s-ar fi vaccinat, potrivit rectorului Facultăţii de Medicină din urbea de pe Someş, în proporţie de 90%. „Nu este o regulă, fiindcă se găsesc soluții alternative, să fie testați, eventual înainte, dar nu putem să riscăm să-i lăsăm lângă pacienți și să infecteze pe cineva. Mă refer la cei din anii mari, care au contact direct cu pacienții”, declara cu câteva zile în urmă Anca Buzoianu, rectorul instituţiei clujene.
În schimb, rectorul UMF spune că a făcut toate demersurile pentru a-i ajuta şi pe studenţii străini ce studiază la Bucureşti să se vaccineze, fie ei din zona UE sau non-UE, mulţi fiind de acord cu vaccinarea. El spune că a avut şi are încă mult de alergat pe această temă, dar crede că va reuşi să convingă toate autorităţile că acest demers este unul necesar. UMF numără în prezent peste 10.000 de studenţi, din care circa 2.000 sunt străini. A fost singura instituţie din Bucureşti care a oganizat în vară examen scris de admitere şi în care prezenţa fizică la laboratoare şi la practica din spitale a rămas constant, în ciuda faptului că rata infectărilor a fost foarte mare, punându-se astfel accentual pe cursurile online.
“Am redus numărul de grupe la practică, în loc de zece au rămas doar trei la acelaşi spital, spre exemplu. Sau am introdus rotaţia grupelor, astfel încât să diminuăm numărul de studenţi prezenţi concomitant în aceleaşi secţii, dar să păstrăm totuşi contactul cu spitalele. Am insistat să păstram prezenţa fizică la anumite cursuri, acolo unde am considerat că este absolut obligatorie, fiindcă Medicina nu merge exclusiv online. Iar cei mai mulţi dintre ei au înţeles situaţia”, a adăugat rectorul.
“În plus, mulţi dintre studenţii noştri, mai ales cei din anii patru şi cinci, s-au oferit voluntari fie în echipele DSP de identificare a celor contaminaţi cu COVID, fie în echipele de vaccinare. Nu am mizat pe cei din ultimul an fiindcă ei trebuie să se pregătească de examenele dificile ce vor urma”, a mai spus Viorel Jinga.
Rectorul UMF crede că şi anul acesta viitorii candidaţi la această dificilă meserie vor susţine examenele scrise tot în incinta Romexpo, cel mai probabil tot în aceleaşi condiţii de distanţare socială, după modelul admiterii din vara trecută.