EXCLUSIV

Noi tensiuni în Coaliție pe tema prețului reglementat la energie. Specialist: „Deocamdată trebuie preț reglementat clar. Plafonarea prețurilor este o aberație”

Gabriela del Pupo 31.10.2022, 15:12
Noi tensiuni în Coaliție pe tema prețului reglementat la energie. Specialist: „Deocamdată trebuie preț reglementat clar. Plafonarea prețurilor este o aberație”

PSD readuce în discuție în urma schimbului de replici din Coaliție din ultimele zile propunerea reglementării prețului la energie. Din păcate, măsura plafonării și compensării s-a dovedit ineficientă în toate variantele propuse în ultimii 2 ani iar social democrații și-au exprimat în nenumărate rânduri în spațiul public părerea că liberalizarea pieței a fost o decizie proastă. Impact.ro a stat cu Călin Radu Vilt, expert în energie și consilier științific al CNR (Consiliul Mondial al Energiei), care spune că, cel puțin în actualul context, reglementarea pieței este singura soluție viabilă.

„Nu există reglementare parțială, deocamdată nu am rezolvat problema cu categoriile vulnerabile”

Propunerea celor de la PSD este ca prețul energiei electrice să fie reglementat la 1,2 -1,3 lei kWh, iar sprijin să primească de la stat doar persoanele cu venituri mici și medii, susțin surse din partid. Orice excepție însă, ca și în cazul plafonării și compensării, crează un nou val de confuzie atât pentru furnizorii care trebuie să factureze consumul, cât și pentru cei care trebuie să îi verifice pentru a se asigura că nu fac speculă profitând de lipsa de norme.

„Reglementarea este singura soluție. Nu există reglementare parțială, deocamdată nu am rezolvat problema cu categoriile vulnerabile, când o vor rezolva, putem sta de vorbă. Deocamdată trebuie preț reglementat clar. De un an de zile discutăm despre subiectul acesta.

Plafonarea prețurilor este o aberație, până și Complexul Oltenia face profit de 18 ori mai mare decât au preconizat, de Hidroelectrica nu mai vorbim, este 30% sau peste din bugetul lor. Dacă se va merge pe reglementare ANRE, unde știm ce salarii sunt, va avea mai mult de muncit. Este adevărat că nu le convine.”, a declarat Călin Radu Vilt.

Este posibil ca în cazul în care se va merge pe soluția reglementării la energie să se disipeze din confuziile și problemele pe care le-au avut furnizorii în a aplica mecanismul compensării prețurilor? Prețurile pe Piața Zilei Următoare (PZU) fluctuează constant și cei care apelează la aceste achiziții de energie nu pot anticipa evoluția pieței.

„Este o problemă la care trebuie să răspundă Ministerul Energiei, noi suntem doar privitori, amărâții de consumatori, dintre care unii nu au nici din ce să plătească facturile. Se fac niște profituri absolut aiurea, nimeni nu înțelege. Ați văzut statisticile pe PZU-ul (Piața Zilei Următoare) de ieri. Nu mai înțelege absolut nimeni nimic.

Toată invenția cu compensarea, cu plafoane, este un nonsens. Au ieșit de pe piață companii, ați văzut Alro a închis, Azomureș a închis, Sidex Galați discută de închidere, nimeni nu mai poate să mai facă nici o socoteală de competitivitate, nu mai putem vorbi de piață. Mergem în conferințe de patru ani de zile, Sidex, Alro, și Azomureș au venit acum 4 ani să spună că nu mai suntem competitivi pe piață, faceți ceva cu prețul energiei. Acum în criză evident că i-au dezorganizat pe toți. Până se liniștesc lucrurile nu există altă variantă decât reglementarea, au făcut o eroare că au venit cu aceste compensări.”, spune Călin Radu Vilt.

Azomures face disponibilizari

Ce spun reprezentanții principalelor partide din Coaliție?

Ideea reglementării prețului la energie este vehiculată de câteva luni de PSD dar încă nu s-a ajuns la un consens în cadrul ședințelor de Coaliție. Schimbarea ar urma să fie implementată de la 1 ianuarie a anului viitor. Între timp în Parlament se aduc amendamente la ultima variantă de Ordonanță de Urgență pe energie.

„Există disponibilitate din partea noastră, ordonanța pe energie este perfectibilă. Dacă sunt propuneri serioase ele trebuie promovate intern. Dacă se discută despre un eventual preț de 1,3 lei acesta este mult mai mare de cel de 0,68 lei. Partidul Național Liberal nu își asumă o creștere a acestui preț”, a declarat Ionuț Stroe pentru Digi24.

Subiectul a fost pus în discuție și oficial de către secretarul general al partidului Paul Stănescu într-un comunicat de presă în care acesta răspundea atacurilor venite dinspre PNL, în special prin vocea lui Rareș Bogdan, din ultimele zile.

„Trebuie să abandonăm grija față de piața liberă din energie pe care dreapta a cultivat-o atâta timp, pentru că s-a văzut cine a beneficiat din această criză energetică: doar diverse grupuri de interese și niște băieții deștepți. Și aici a trebuit să punem pe agenda coaliției diverse măsuri, astfel încât românii să nu plătească factura petrecerilor potentaților din energie.

În schimb, nu am observat un interes prea mare în reglementarea pieței energetice și stabilirea unui preț cât mai mic, bun pentru români și economie. Sfatul meu este să fim responsabili împreună până la capăt și să mărim pensiile românilor fără să apelăm la populism.”, a transmis Paul Stănescu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...