Eveniment inedit în Botoșani. Un micro-meteorit a căzut în mijlocul județului

Nicu Stan, Adrian Dumitru 18.02.2022, 18:59
Eveniment inedit în Botoșani. Un micro-meteorit a căzut în mijlocul județului

Eveniment inedit în Botoșani. Un micro-meteorit a căzut în mijlocul județului, conform echipamentelor cu transmitere automată a evenimentelor cosmice, amplasate în cadrul Stațiunii UAIC de Cercetări Fizico-Geografice şi Pentru Monitorizarea Calității Mediului Mădârjac. Toate amănuntele, în rândurile de mai jos.

Fenomen rar în Botoșani. Un meteorit de mici dimensiuni a picat în mijlocul județului

Joi dimineaţă, în jurul orei 01:17, în premieră de la instalare, echipamentele au surprins un micrometeorit pe cerul Moldovei, fapt ce demonstrează că sistemul își face treba.

„Corpul înregistrat nu a fost de dimensiuni mari – nu mai mut de 50 de grame, însă foarte probabil să fi fost observat de cetăţeni, având o orientare către Valea Siretului. A fost observat de camerele de monitorizare ale Staţiunii UAIC de la Mădârjac, dar şi de camerele de supraveghere a evenimentelor plasate în Suceava şi Bârlad”, a precizat conf. univ. dr. Ionuț Minea, managerul Stațiunii de Cercetări Fizico-Geografice şi Pentru Monitorizarea Calității Mediului Mădârjac, pentru Ziarul Evenimentul.

Un micrometeroti a cazut in judetul Botosani
Un micrometeroti a cazut in judetul Botosani

Meteoritul a picat cu viteza unui glonț

Acesta a precizat faptul că, deşi a ajuns la sol cu viteza unui glonţ, micrometeoritul nu putea cauza pagube foarte mari. Micrometeoritul a străbătut cerul Moldovei și a căzut, undeva, în mijlocul județului Botoșani.

„În două-trei zile vom afla unde este, foarte probabil să fi căzut în județul Botoșani, însă arealul va fi cunoscut după ce specialiștii vor calcula traiectoria”, a mai precizat conf. univ. dr. Ionuț Minea.

Universitatea Alexandru Ioan Cuza, în rețeaua națională de monitorizare a meteoriților

Din anul 2019, acordul de colaborare cu Institutul Astronomic Român a introdus Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, prin intermediul Stațiunii de Cercetare Mădârjac și a Facultății de Matematică, în rețeaua națională de monitorizare a meteoriților, Rețeaua M.O.R.O.I.-Meteorites Orbits Reconstruction by Optical Imaging.

În prezent, în cadrul stațiunii funcționează un echipament modern de monitorizare a cerului (meteoriților) care înregistrează și transmite automat evenimentele cosmice înregistrate în partea centrală a Podișului Moldovei.

Când a luat ființă stațiunea de cercetare Mădârjac

De asemenea, staţiunea de Cercetări Fizico-Geografice şi de Monitorizare a Calității Mediului, Mădârjac a fost înfiinţată de UAIC în perioada 2007-2010, ca bază de pregătire universitară avansată (masterat şi doctorat) şi de cercetare știinţifică în domeniul Ştiinţelor Vieţii şi ale Pământului şi este o verigă importantă a sistemului academic ieșean.

Pe de altă parte, ultimul meteorit căzut pe pământ în acest an, de dimensiuni mai mari, de circa un metru, s-a înregistrat în Pittsburgh, SUA, pe data de 1 ianuarie.

Meteoritul a provocat o explozie mare în atomosferă

NASA spune acum că explozia a fost echivalentă cu cea a 30 de tone de TNT, relatează The Guardian. Oamenii care au auzit zgomotul puternic și au căutat pe rețelele sociale un răspuns pentru acest fenomen.

Prima precizare a venit de la serviciul meteo, care a anunțat că a fost vorba, cel mai probabil, de explozia unui meteorit.

Urmăriți Impact.ro și pe