Orașul deasupra căruia a explodat un meteorit în 2022. Ce au putut să audă locuitorii

Nicu Stan 04.01.2022, 14:07
Orașul deasupra căruia a explodat un meteorit în 2022. Ce au putut să audă locuitorii

Orașul deasupra căruia a explodat un meteorit în 2022. Ce au putut să audă locuitorii la momentul intrării în atmosfesră a obiectului ceresc. Meteoritul cu diametrul de aproape un metru a explodat la intrarea în atmosfera terestră, pe 1 ianuarie, provocând un zgomot puternic în apropierea orașului. NASA a anunțat acum că explozia a fost similară cu cea a 30 de tone de TNT.

Un meteorit a explodat deasupra unui oraș. Locuitorii, îngroziți de zgomotul exploziei

Un meteorit cu diametrul de un metru a explodat puternic pe 1 ianuarie la intrarea în atmosferă, desupra orașului Pittsburgh, SUA. Potrivit NASA, explozia provocată de meteorit poate fi comparată cu explozia a nu mai puțin de 30 de tone de TNT, scrie The Guardian.

Locuitorii din orașul deasupra căruia a explodat un meteorit în 2022, au auzit zgomotul puternic creat de explozie și au căutat pe rețelele sociale un răspuns pentru acest fenomen. Însă, o primă precizare a venit de la serviciul meteo american, care a anunțat că a fost vorba, cel mai probabil, de explozia unui meteorit.

Explozia provocata de meteorit a fost simtita de americanii din zona
Explozia provocata de meteorit a fost simtita de americanii din zona

NASA a confirmat că a fost un meteorit

De asemenea, Serviciul se supraveghere a meteoriților de la NASA a confirmat mai târziu această teorie într-o postare pe pagina proprie de Facebook, infomând că o stație din apropiere a înregistrat zgomotul.

Astfel, datele colectate au permis o estimare a energiei eliberate de explozie: echivalentul a 30 de tone de TNT.

Anunțul NASA

„Dacă facem o presupunere rezonabilă cu privire la viteza meteorului (72.400 km/h), putem estima dimensiunea obiectului la aproximativ 90 de centimetri în diametru, cu o masă aproape de jumătate de tonă”, a informat NASA.

Dacă cerul nu ar fi fost înnorat la momentul exploziei, mingea de foc provocată de explozia meteoritului ar fi fost vizibilă pe cer și ar fi avut o luminozitate de 100 de ori mai mare decât cea a unei luni pline.

Locuitorii din mai multe orașe au auzit explozia

Locuitorii din South Hills, dar și din alte localități au raportat că au auzit un zgomot puternic și că au auzit cum s-au zguduit geamurile.

Oficialii comitatului Allegheny au anunțat că nu a existat activitate seismică și nici tunete și fulgere în acel moment. Chiar și așa, locuitorii din orașul deasupra căruia a explodat meteoritul au fost îngroziți.

Ce spun martorii care au auzit și au văzut explozia meteoritului

„A fost un zgomot foarte puternic și mi s-a zguduit casa. M-am gândit la un cutremur, un tren deraiat sau un accident grav pe autostrada din spatele casei mele”, a scris o persoană pe Twitter.

De asemenea, un alt martor a scris pe rețeaua de socializare că a văzut un fulger uriaș și aproximativ trei sau patru secunde mai târziu s-a auzit un boom uriaș care i-a zguduit pur și simpu casa.

Urmăriți Impact.ro și pe