Evaluare Națională și Bacalaureat 2020. Ministrul Educației, anunț important despre sesiunea specială. Vești bune pentru elevi

Luiza Moldovan 08.06.2020, 09:51

Ministrul Educației, Monica Anisie, a anunțat că sesiunile extraordinare organizate pentru elevii care, din motive de sănătate, nu au putut să susțină toate examenele, dar au apucat să dea câteva vor fi recunoscute. Astfel că elevii nu vor mai fi nevoiți să le mai susțină încă o dată.

Anunțul ministrului Educației în privința Evaluării Naționale și a Bacalaureatului

Examenele vor fi reluate de unde au rămas, a spus ministrul duminică seara la Digi 24. Vorbim de o componentă nouă a Ordinului de Ministru pe care deja l-a aprobat. Cu alte cuvinte, dacă, de exemplu, elevul a reușit să dea proba de Română dar la Matematică n-a mai putut să vină, proba deja susținută va fi recunoscută la sesiunea următoare și va fi luată în calcul nota obținută atunci.

„Este foarte important să ştie elevul şi părintele că nu va mai relua dacă deja a susţinut prima probă de limba şi literatura română (…) pe 15 iunie la Evaluarea Naţională şi la proba de matematică să spunem că are 37,3 şi este recomandat să meargă la medicul de familie pentru a vedea care este problema medicală, în momentul în care participă la etapa specială nu mai este nevoie să dea şi proba de limba română. Este o veste nouă. Este prevăzut în ordinul pe care l-am aprobat. Reiau din punctul în care au rămas”, a explicat Monica Anisie.

Nici elevii care-și vor da examenele în etapa specială nu vor fi prejudiciați. Ei vor putea să susțină și proba de admitere la liceu, care va fi pe 10 iulie, pentru că sesiunea extraordinară a Evaluării se va încheia pe 4 iulie.

Noile prevederi ale Ordinului de Ministru
Noile prevederi ale Ordinului de Ministru

Noile probleme aduse la suprafață de pandemie

O altă veste nouă adusă de ministrul Educației ține de înscrierile copiilor care vor să meargă la un liceu în afara localității de reședință. Acestea se vor face online și nu în ședință publică.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Criza pandemică a născut un tip nou de probleme și acesta se referă nu numai la numărul de profesori (devenit, deodată, insuficient), ci și la upgradarea lor profesională. Anisie știe că, odată cu mișcorarea numărului de copii dintr-o clasă, va fi nevoie de mai mulți profesori și mai știe și că mulți dintre aceștia au nevoie de o pregătire serioasă în ce privește abordarea digitală a educației. Personalul de supraveghere de la examene va trebui să fie mai numeros. În plus, ministrul și-a exprimat speranța că profesorii își vor învinge teama de îmbolnăvire și se vor prezenta la examene.

„Avem nevoie de mai multe cadre. Eu sunt convinsă că toți colegii mei înțeleg că este nevoie de ei acum, este nevoie de sprijinul pe care trebuie să îl acorde acestor elevi, sunt elevii noștri și trebuie să fim alături de ei până la final. Știu și înțeleg rezerva colegilor mei în legătură cu o posibilă îmbolnăvire. Mai avem timp până când inspectoratele școlare centralizează situația și sunt convinsă că și ei se vor convinge că riscul este minim și se vor înscrie”, a declarat Monica Anisie la Digi24.

Calendarele de înscriere vor fi sincronizate, astfel încât copiii să aibă șanse egale

70% dintre elevi au participat la programele naționale de pregătire pentru examenele naționale, a spus Anisie, care a dat asigurări că niciodată nu a luat în calcul înghețarea anului școlar sau anularea examenelor. Ministrul a spus că universitățile își vor face calendarele de admitere în funcție de data examenelor speciale, astfel încât toți copiii să aibă șanse egale la înscriere. Cât despre cei care doresc să se ducă să învețe în străinătate, ministrul a spus că, în urma discuțiilor cu omologii din celelalte state europene, se va ajunge la un calendar comun de susținere a examenelor, astfel încât toți copiii să aibă șanse egale de înscriere.

Un aspect foarte important atins în discuția de duminică seara s-a referit la pregătirea tehnică a profesorilor. Anisie a spus că aceștia va trebui să participe la cursuri de formare digitală, pentru a putea face față unui posibil al doilea val de infecții prin lecțiile online.

Urmăriți Impact.ro și pe