Europol a calculat exact cât ar fi băut Florin Cîţu când a fost reţinut în SUA. Aproximativ 1 litru de vodcă sau 5 sticle cu vin

Antonia Iacobescu 14.08.2021, 07:49
Europol a calculat exact cât ar fi băut Florin Cîţu când a fost reţinut în SUA. Aproximativ 1 litru de vodcă sau 5 sticle cu vin

În martie 2000, premierul Florin Vasile Cîțu ar fi fost condamnat la două zile de închisoare și plata a 1.000 de dolari, în SUA, pentru că s-a urcat băut la volan. Ulterior, politician a confirmat incidentul. El s-a ales cu dosar penal.

La vremea respectivă, publicațiile locale din Iowa (SUA) transmiteau faptul că Florin Cîţu a fost surprins, la ora 02.11, la intersecţia străzilor Elwood Drive şi Lincoln Way din oraşul Ames, conducând sub influenţa băuturilor alcoolice. Această informație apărea pe mai multe pagini ale evenimentelor locale.

Ce alcoolemie ar fi avut Florin Cîţu când a fost reţinut în SUA

Dezvăluirile din trecut ale lui Florin Cîţu au scandalizat pe toată lumea, iar mulți s-au întrebat cât ar fi putut bea Florin Cîțu pentru a ajunge la asemenea alcoolemie. Pe rețelele de socializare, sindicatul Europol al agenţilor de poliţie a publicat un mesaj acid la adresa premierului și a calculat ce alcoolemie ar fi avut acesta.

„În documentele oficiale se arată că, în noaptea dintre 2 și 3 decembrie 2000, Florin Cîțu consumase băutură și avea o alcoolemie (BAC – Blood Alcohol Content sau nivelul alcoolului din sânge, n.r.) de 0,161. În SUA, acest nivel al alcoolului se măsoară la 100 ml sânge. În România, nivelul alcoolului se măsoară la litru de sânge, potrivit Codului Penal.

„Cum se traduce alcoolemia de 0,161 (BAC) marcată de Florin Câțu, premierul României, la momentul în care a fost prins conducând în SUA:

– aprox 5 sticle (750 ml) de vin sau foarte multe sticle de bere (500 ml) băute în multe ore.

Fapta săvârșită de Florin Câțu nu este sub nicio formă o „simplă contravenție”, așa cum a încercat să o prezinte, ci reprezintă o veritabilă infracțiune. În rest, noi să fim sănătoși, că din beție ne trezim cu toții”, au postat cei de la Sindicatul Europol pe Facebook.

Autoturismul în care se afla Florin Cîțu în momentul când a fost prins de Poliția din statul american Iowa, în urmă cu 20 de ani, era un Ford Probe, un model sport coupe.

„Era deja o mașină veche, fabricată în anii 90. Florin a trebuit să o vândă ca să poată plăti amenda de peste 1.000 de dolari”, potrivit unor surse citate de libertatea.ro.

Florin Cîțu, în programul Drinking Drivers

Pentru a nu ajunge în pușcărie, Florin Cîţu a intrat în programul Drinking Drivers. Apoi, la sfârşitul lunii februarie 2001, Florin Cîţu se răzgândeşte și face un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorul, acceptând să intre într-un program de evaluare împotriva abuzului de substanţe şi trimite evaluarea sa într-un plic confidenţial instanţei.

Astfel, pe data de 26 februarie 2001, judecătorul îl condamnă pe Florin Cîţu la două zile de închisoare în Penitenciarul Story County. A beneficiat de o scădere a pedepsei pe perioada reţinerii şi s-a ales cu o amendă de peste 1.300 de dolari.

Urmăriți Impact.ro și pe