Europa stinge luminile și reduce temperaturile în așteptarea crizei energetice. România nu are de unde să facă economie

Andrei Dumitrescu 20.10.2022, 12:49
Europa stinge luminile și reduce temperaturile în așteptarea crizei energetice. România nu are de unde să facă economie

În încercarea de a face față probabilelor penurii de energie din această iarnă, Parisul stinge luminile Turnului Eiffel cu o oră mai devreme, ceea ce se traduce într-o reducere de 4% a costurilor de energie, iar Hanovra oferă clienților din sălile de sport dușuri reci în loc de dușuri calde.

În același timp, publicul este îndemnat să utilizeze cât mai puțin aparatele electrocasnice între orele 16 și 19, să își facă provizii de pături și să reducă viteza la volan.

Un lanț internațional de magazine impune schimbări de comportament în rândul angajaților săi, cum ar fi folosirea scărilor în locul liftului, utilizarea acasă a aplicațiilor de economisire a energiei și deconectarea aparatelor în loc să le țină în stand-by.

În schimb, Marea Britanie a blocat o campanie de 15 milioane de lire sterline care încurajează publicul să economisească energia, guvernul susținând că țara „nu este un stat de dădacă”.

Toate statele membre reduc încălzirea clădirilor publice cu un grad până la 19 grade Celsius, dar unele au mers mai departe.

Conglomeratul de bunuri de lux LVMH, care deține peste 500 de magazine, inclusiv mărci precum Christian Dior, Givenchy și Tiffany, și lanțurile de supermarketuri LeClerc și Carrefour sting luminile în magazinele lor cu trei ore mai devreme.

Economie și în casă

La domiciliu, oamenii sunt rugați să mențină încălzirea la 19C sau mai puțin în livinguri și bucătării (17C în dormitoare), să reducă temperatura centralelor termice la 55C, să utilizeze aparate cu consum mare de energie, cum ar fi mașinile de spălat vase și mașinile de spălat rufe, în afara orelor de vârf și să oprească modul standby al dispozitivelor, inclusiv televizoarele și routerele wifi, atunci când nu sunt folosite.

Managerii clădirilor publice au fost sfătuiți să treacă la becuri cu LED, să oprească cazanele de apă caldă, cu excepția cazului în care sunt esențiale, și să nu încălzească birourile la peste 19C.

Complexele sportive trebuie să reducă încălzirea cu două grade, iar piscinele publice trebuie să reducă temperatura apei cu un grad, în timp ce luminile stradale și indicatoarele vor fi reduse în intensitate, vor fi pornite pentru perioade mai scurte și, dacă este posibil, vor fi oprite complet între orele 1 și 6 dimineața.

Companiile și angajatorii din sectorul public au fost instruiți să organizeze munca la domiciliu, astfel încât sediile lor să poată fi închise complet timp de trei sau patru zile la rând, iar persoanele care au mașini puse la dispoziție de angajatorii din sectorul public trebuie să își limiteze viteza.

Ucraina impune restricții după atacurile Rusiei

După ce Rusia a distrus mai multe reactoare electrice, Ucraina va restricționa joi livrările de energie la nivel național, a avertizat miercuri un consilier de rang înalt al președintelui Volodimir Zelenski.

Zelenskiy s-a întâlnit cu autoritățile de rang înalt pentru a discuta despre securitatea centralelor și despre potențialul unei defecțiuni a sistemului energetic, după ce a afirmat săptămâna aceasta că 30% din centralele electrice ucrainene au fost distruse de loviturile aeriene rusești.

Protest în fața prefecturii Giurgiu. Motivul ciudat pentru care zeci de oameni nu se pot racorda la electricitate

„Mâine, 20 octombrie, vor fi introduse restricții de furnizare a energiei electrice în toată Ucraina. Astăzi inamicul a distrus din nou instalațiile de generare a energiei electrice”, a declarat pe Telegram Kyrylo Timoșenko, adjunctul șefului biroului lui Zelenski.

„Începând cu ora 7.00 și până la ora 23.00, este necesar să se reducă la minimum utilizarea energiei electrice dacă nu se face acest lucru, trebuie să vă pregătiți pentru pene de curent temporare”, a scris el, adăugând că iluminatul stradal în orașe va fi limitat. „Acestea sunt măsuri forțate”.

Spania stinge luminile magazinelor

Conform unui decret guvernamental, temperaturile nu pot fi stabilite la mai mult de 19C în clădirile publice.

Noile reguli nu se aplică în cazul gospodăriilor, dar oamenii sunt încurajați să se conformeze.

De asemenea, magazinele trebuie să stingă luminile din vitrine începând cu ora 22.00, iar orice local cu aer condiționat sau încălzit trebuie să aibă instalat un mecanism automat de închidere a ușilor pentru a evita risipa de energie.

Spania, care nu este la fel de dependentă de aprovizionarea cu energie din Rusia ca multe alte țări din UE, a convenit să reducă cu 7%-8% consumul de gaz, în semn de solidaritate cu alte țări din UE.

Măsurile vor rămâne în vigoare până în luna noiembrie a anului viitor.

Germania reduce temperaturile

Monumentele publice, inclusiv Poarta Brandenburg din Berlin, clădirile publice și panourile publicitare pot fi iluminate doar între orele 16.00 și 22.00, cu excepția festivalurilor culturale.

Un festival anual de spectacole de lumini din Berlin a continuat săptămâna aceasta, dar organizatorii au declarat că au reușit să reducă consumul de electricitate cu 75% față de anul trecut.

Încălzirea pe coridoarele din clădirile publice va fi oprită. Temperatura maximă în birourile administrației publice este de 19C. Nu există o temperatură maximă obligatorie pentru locuințe, dar piscinele private nu mai trebuie să fie încălzite cu electricitate sau gaz, cu excepția cazului în care „este urgent necesar pentru uz terapeutic sau pentru a evita deteriorarea tehnologiei piscinei”.

Temperaturile din piscinele publice au fost, de asemenea, reduse. Unele municipalități au mers mai departe și au oprit apa caldă instantanee.

Hanovra a declarat că apa caldă nu va fi disponibilă pentru spălarea mâinilor sau pentru dușurile din clădirile publice, dușurile din piscine, sălile de sport și sălile de sport.

România nu are de unde să facă economie

Instituțiile statului român fac reduceri. Unele județe reduc orele de curs, iar Parlamentul României, a doua cea mai mare clădire din lume după Pentagonul american, a redus iluminatul exterior la două ore pe noapte.

Mai mult de 40% din cei 19 milioane de locuitori ai României trăiesc în mediul rural, mulți dintre ei bazându-se pe agricultura de subzistență pe parcele mici de pământ, pe locuri de muncă sezoniere în străinătate sau pe naveta în orașe.

Datele Eurostat au arătat că românii au avut cel mai mic consum de energie electrică pe cap de locuitor din UE, mai puțin de jumătate din media din 2020. Cu toate acestea, în ciuda acestei baze scăzute, consumul general de energie electrică al românilor a scăzut cu 7,7% în primele opt luni ale acestui an, în timp ce oamenii încearcă să facă față creșterii prețurilor la energie, inflației de două cifre și creșterii costurilor alimentelor.

Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...