Europa așteaptă „iarna rusească” cu înfrigurare. Guvernele trebuie să rezolve urgent problemele cu încălzirea și mâncarea

Beatrice Dumitru 15.07.2022, 11:27
Europa așteaptă „iarna rusească” cu înfrigurare. Guvernele trebuie să rezolve urgent problemele cu încălzirea și mâncarea

Luptele continuă în Ucraina, dar războiul se face deja simțit pe tot continentul, sub forma creșterii prețurilor la alimente, a temerilor provocate de lipsă gazelor și a îngrijorărilor legate de economie și situația s-ar putea înrăutăți rapid. Iar întrebarea este în ce măsură sunt guvernele europene pregătite să reziste unui asalt economic rusesc?

Rusia pune presiune pe Europa

În condițiile în care președintele Vladimir Putin pare pregătit să folosească alimentele, combustibilul și îngrășămintele ca arme de război împotriva democrațiilor occidentale care înarmează Ucraina și sancționează Moscova, lucrurile s-ar putea înrăutăți rapid.

Pe măsură ce războiul se prelungește sau chiar escaladează în ferocitate, experții prevăd că guvernele europene vor fi supuse presiunii din partea alegătorilor mai săraci, mai înfometați și mai înfrigurați. Și pe lângă toate acestea, mai pot apărea și alte probleme: posibil aflux de refugiați din cauza crizei alimentare globale, valuri de căldură care distrug zonele agricole din Europa, riscul de noi infectări cu Covid și lanțuri de aprovizionare întrerupte în această iarnă. Și nu este de mirare că unii se întreabă cât timp vor putea guvernele occidentale să-și mențină unitatea și hotărârea.

Europa așteaptă „iarna rusească” cu înfrigurare. Guvernele trebuie să rezolve urgent problemele cu încălzirea și mâncarea
Rusia a declanșat războiul din Ucraina pe 24 februarie.

Iernile grele rusești au fost cele care l-au oprit pe Napoleon. În 1941, iernile grele rusești l-au oprit pe Hitler. Acum, ideea lui Putin este de a face iarna aspră în Europa”, a spus politologul Ivan Krastev, citat de Politico.

Energia folosită ca armă

Un sondaj din această primăvară, comandat de Parlamentul European, a constatat că aproape 60% dintre cetățenii UE au declarat că nu sunt pregătiți să facă față creșterii costului alimentelor sau energiei, iar aproximativ 59% au fost de acord că „valorile europene precum libertatea și democrația trebuie să fie o prioritate, chiar dacă acest lucru afectează prețurile și costul vieții”.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Dar raportul a menționat că sprijinul a fost cel mai mare în rândul celor mai siguri din punct de vedere economic și a scăzut sub 50% în rândul celor care, uneori sau în mod regulat, au avut dificultăți în a plăti facturile.

Întrebarea este, în ce măsură sunt guvernele europene pregătite să reziste unui asalt economic rusesc? În calitate de mare exportator de alimente, îngrășăminte, petrol și gaze, Rusia se bucură de o influență semnificativă asupra economiei europene, iar acest lucru va crește pe măsură ce temperaturile scad.

Deja, 12 țări UE au suferit întreruperi complete sau parțiale de la gazul rusesc. Și săptămâna aceasta, Rusia a închis gazoductul Nord Stream care alimentează cu gaz Germania – precum și Franța, Italia și Austria, impiedicânt acumularea de stocuri pentru iarnă. Lucrările de întreținere pentru gazoduct ar trebui să se încheia pe 21 iulie, dar există o îngrijorare în UE că Moscova va găsi o scuză pentru a prelungi această perioada sau pentru a închide definitiv conducta.

UE a adoptat noi reguli, îndemnând țările să încarce gaz la timp pentru iarnă, cu rezerve în prezent de 62%. Dar, având în vedere că toate conductele alternative deja pline și importurile de gaze naturale lichefiate sunt reduse de instalațiile portuare limitate, există o capacitate mică de a compensa un potențial deficit. Iar în cazul unei întreruperi din Rusia, politicienii ar începe probabil prin a întrerupe sectoare neesențiale, cum ar fi sectorul auto, urmat de alte industrii, apoi de servicii sociale și, în final, de încălzirea locuințelor.

Acesta va fi un triaj politic foarte dificil. Cred că ar fi foarte dificil pentru guvernele noastre”, a precizat Simone Tagliapietra, analist senior în domeniul energiei la think tank-ul Bruegel.

„Riscul ca Putin să oprească complet gazul către UE este destul de probabil. Speranța lui este că vor exista mai multe proteste politice, iar apoi unitatea în jurul sprijinului pentru Ucraina se va dezintegra”, a spus Alexander Gabuev, analist la think tank-ul Carnegie.

Planul lui Vladimir Putin legat de alimente

Referitor la alimente, prețurile au crescut brusc după blocarea porturilor Ucrainei de către Rusia, un furnizor important de cereale și ulei de floarea soarelui. Prețurile la alimente la nivel mondial au scăzut ușor, dar sunt încă extrem de ridicate în comparație cu aceeași perioadă a anul trecut. Și cel mai rău ar fi dacă prețul îngrășămintelor ar rămâne foarte ridicat în sezoanele următoare.

Prețurile agricole globale au crescut cu 30% de la invazia Rusiei, inflația prețului alimentelor și băuturilor nealcoolice fiind de 10% în mai, potrivit unui raport de piață al UE. Costurile mai mari ale îngrășămintelor înseamnă că fermierii din întreaga lume le vor folosi cu mai multă moderație și, prin urmare, vor genera producții mai scăzute.

Iar prețurile alimentelor nu sunt de așteptat să scadă de la nivelurile ridicate actuale până în decembrie 2023, a declarat Beata Javorcik, economist șef al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

În calitate de exportator net de alimente, Europa stă mai bine decât țările mai sărace din Africa și Orientul Mijlociu, unde guvernele sunt dependente de importurile rusești și ucrainene de produse de bază precum grâul, iar consumatorii cheltuiesc o proporție mult mai mare din salarii pentru hrană.

Dacă Rusia impune o interdicție strictă a exporturilor de grâu într-un an în care se așteaptă la o recoltă extraordinară, asta ar putea agrava lucrurile considerabil. Potrivit unor rapoarte, Moscova a distrus în mod deliberat lanuri de grâu în Ucraina în această lună. Cel mai rău scenariu dintr-o perspectivă europeană este legat de criza alimentară care ar declanșa un nou val de migrație în masă, punând și mai multă presiune asupra sistemelor politice.

Planul de înfometare al lui Putin este menit să genereze refugiați din Africa de Nord și Orientul Mijlociu, zone alimentate de obicei de Ucraina. Acest lucru ar genera instabilitate în UE”, a scris istoricul de la Yale Timothy Snyder.

Criza ar putea dura mulți ani

Presiunea Rusiei nu putea veni într-un moment mai rău pentru continent. Deocamdată, Comisia Europeană insistă că UE poate evita o recesiune, dar recunoaște că această creștere economică este fragilă și în mare parte determinată de inerția din 2021. Dar o întrerupere totală a gazelor ar împinge, probabil, blocul comunitar într-o recesiune.

Pentru mulți europeni, reducerea consumului nu va fi o alegere, deoarece prețurile în creștere îi obligă să aleagă între mâncare și încălzirea caselor.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...