Europa, ameninţată de valul 5 al pandemiei. Situaţia e alarmantă

Cătălina Burghelea 06.11.2021, 11:50
Europa, ameninţată de valul 5 al pandemiei. Situaţia e alarmantă

Continentul european este amenințat de valul cinci al pandemiei de coronavirus. Autoritățile sunt în alertă și spun că situația este alarmantă. Organizația Mondială a Sănătății a făcut o previziune îngrozitoare.

Europa este amenințată de valul nevaccinaților

Europa se confruntă cu un nou val pandemic, cel al nevaccinaților. aşa cum a fost numit. 80% dintre cazurile care ajung în stare gravă, la terapie intensivă, sunt din rândul celor neimunizaţi contra Covid. Specialiștii recomandă doza trei de vaccin, cea „booster”, altfel, valul îmbolnăvirilor ar putea creşte din nou alarmant.

OMS face o previziune sumbră

Potrivit OMS, până la 1 februarie 2022, Europa și Asia centrală ar putea avea încă jumătate de milion de decese provocate de Covid.

„Dacă rămânem pe aceaşi traiectorie am putea vedea încă jumătate de milion de morţi de COVID-19 în Europa şi Asia Centrală până la 1 februarie anul viitor.”, a precizat Hans Kluge, director regional OMS Europa, potrivit Observator News.

Continentul european este arătat cu degetul de experți

Declarația expertului vine după ce, în aceste zone, în ultima săptămână, numărul infecţiilor a crescut cu 55%, iar cel al spitalizărilor s-a dublat. Situaţia din Balcani și Tările Baltice provoacă cele mai multe îngrijorări, însă nici Belgia și Marea Britanie nu o duc mai bine. Doar opt ţări din cele 53 situate în cele două regiuni au depăşit pragul de imunizare de 70%.

„Fără vaccinuri nu putem pune capăt pandemiei. Dar doar cu vaccinuri nu vom învinge. Vaccinurile nu înlocuiesc nevoia de măsuri în sectorul social şi al sănătăţii publice, le complementează.”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, Director general OMS.

Orașul din România cu cea mai mare rată de vaccinare

Măsuri dure împotriva României

Un prim val de măsuri dure afectează deja țara noastră. Bulgaria a adăugat România în zona roşie şi solicită test PCR negativ tuturor cetăţenilor, chiar dacă sunt vaccinaţi anti-Covid sau trecuţi prin boală. Regula bulgarilor poate fi şi un răspuns la aşa-zisele vaccinări la chiuvetă, unde imunizarea se face doar pe hârtie. De aceea şi statul elen va verifica dozele cetăţenilor săi primite în Bulgaria şi România.

Autoritățile recomandă doza a treia de vaccin

Italia anunță că nici o persoană, cu vârsta cuprinsă între 12-59 de ani, imunizată complet nu a ajuns la terapie intensivă, în ultima lună, în timp ce persoanele nevaccinate au de şase ori mai multe şanse să se infecteze. Situația este alarmantă și în Germania, unde, în ultimele 24 de ore, s-au înregistrat 37 de mii de infecţii, un record absolut! Peste 65% din populaţia țării este vaccinată complet, însă doar două milioane de cetățeni au doza trei.

 „Încă o dată, mă simt nevoit să fac acelaşi apel: Vă rog, vaccinaţi-vă acum!”, a spus Lothar Wieler, preşedinte agenţie boli infecţioase din Germania.

„Vreau să se înţeleagă foarte clar, rata vaccinărilor cu a treia doză este foarte mică.”, a zis și Jens Spahn, ministrul Sănătății din Germania.

Prima ţară din lume care a autorizat pastila anti-Covid

De altfel, Marea Britanie a devenit prima ţară din lume care a autorizat pastila Molnupiravir anti-Covid, dezvoltată de grupul Merck. Medicamentul s-a dovedit eficient în cazul bolnavilor afectați de o formă uşoară sau moderată a bolii, care prezintă cel puţin un factor de risc.

Şi compania Pfizer a anunţat testarea cu succes a unui nou medicament Covid. Paxlovid ar reduce cu 89% riscul spitalizării sau al decesului atunci când este administrat la maximum trei zile de la apariţia simptomelor specifice infecției cu Sars-Cov-2.

Urmăriți Impact.ro și pe