SPECIAL

Euronews: Ce ar însemna sancțiunile asupra energiei rusești și de unde vine reticența Europei de a impune interdicții

Ana Anitoiu 05.04.2022, 11:43
Euronews: Ce ar însemna sancțiunile asupra energiei rusești și de unde vine reticența Europei de a impune interdicții

Presiunea pentru impunerea de noi sancțiuni împotriva Moscovei a crescut după ce au apărut imagini tulburătoare din orașul ucrainean Bucha, alături de acuzații de crime de război comise de militarii ruși în țara invadată. Euronews a analizat ce ar însemna sancțiunile asupra energiei rusești și de unde vine reticența Europei de a stabili interdicții în acest sens.

De unde vine reticența Europei de a impune interdicții referitoare la energia rusească

Dacă până acum sancțiunile au vizat bănci și companii ale Rusiei, în prezent, o potențială țintă-cheie este reprezentată de gazul și petrolul rusesc și suma de 850 de milioane de dolari sau 775 de milioane de euro pe care importatorii europeni o plătesc pentru acestea în fiecare zi.

Însă, oprirea acestor livrări nu este atât de ușoară, în contextul dependenței Europei de energia rusească, notează Euronews. Uniunea Europeană se bazează pe Moscova pentru aproximativ 40% din necesarul de gaz și pentru aproximativ 25% din cel de petrol.

Înainte de războiul din Ucraina, Statele Unite ale Americii importau gaz și petrol rusesc puțin spre deloc, deoarece au devenit un producător și exportator major al acestor materii prime, datorită fracturării hidraulice.

Spre deosebire de SUA, Europa avea niște depozite de gaze și petrol, dar producția era în scădere. Astfel, cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene depind într-o mai mare sau mai mică măsură de importurile din Rusia.

Euronews: Ce ar insemna sanctiunile asupra energiei rusesti
Tarile din Europa depind intr-o mai mica sau mai mare masura de energia ruseasca

Din cei 155 de miliarde de metri cubi de gaz pe care Europa îi importă din Rusia în fiecare an, 140 de milioane vin din conducte ce traversează Ucraina, Polonia, și Marea Baltică. Europa încearcă să facă rost de provizii suplimentare de gaz natural lichefiat, pe cale navală, dar nu poate compensa pierderea livrărilor de gaze prin conducte.

În plus, gazul natural lichefiat este mult mai scump. În timp ce unele țări europene sunt bine conectate la terminale de gaz natural lichefiat, precum Spania, și noi proiecte sunt în lucru în state precum Grecia și Polonia, nu există infrastructura necesară pentru ca restul Europei să primească aceste provizii. Construirea unor terminale de import și conducte pentru gaz lichefiat poate dura ani.

În acest context, întrucât gradul de dependență de livrările de gaz rusesc variază, este mai greu de obținut un acord referitor la un boicot al acestor importuri, la nivelul Uniunii Europene. Lituania a transmis, sâmbătă, că a oprit importurile de gaz rusesc și că se va baza doar pe terminalul de gaz lichefiat pe care l-a inaugurat în anul 2014.

Polonia, care caută alternative de mai mulți ani, a transmis că nu va reînnoi contractul pentru importul de gaz rusesc la finalul acestui an și că va face demersurile necesare pentru interzicerea petrolului și cărbunelui din Rusia.

Însă, Germania, cea mai mare economie din Europa, încă se bazează pe Rusia pentru 40% din necesarul său de gaze naturale. Potrivit ministrului german al Economiei, Robert Habeck, această țară are ca obiectiv să pună capăt livrărilor de cărbune rusesc în această vară, a celor de petrol până la sfârșitul anului, și să devină independentă față de Moscova în ceea ce privește gazul până în anul 2024.

Ce s-ar întâmpla dacă Europa ar interzice importurile de gaz și petrol din Rusia

Conform Euronews, deși estimările variază, o interdicție a importurilor de gaz și petrol din Rusia ar avea un impact major asupra economiei europene. Un embargo ar putea însemna ca guvernele să fie nevoite să raționalizeze gazul pentru companii, astfel încât să protejeze locuințele și spitalele. Producătorii de îngrășăminte, substanțe chimice, sticlă și metale ar putea avea de suportat consecințe grele.

Chiar și o tăiere parțială a livrărilor de gaze către industrii ar putea costa sute de mii de locuri de muncă, potrivit lui Michael Vassiliadis, directorul uniunii BCE din Germania, ce reprezintă angajații din industriile chimice și miniere.

„Probabil că vom mai vedea rezistență din partea Germaniei și a altor câteva țări care se bazează mult pe importurile de petrol, gaze și cărbune din Rusia. Previziunile referitoare la un embargo variază, dar este aproape sigur că acesta va duce țara într-o recesiune”, a spus Craig Erlam, analist economic al piețelor pentru Regatul Unit, Europa, Orientul Mijlociu și Africa la brokerul valutar Oanda.

Pe de altă parte, un grup de nouă economiști americani, britanici și germani a transmis că un embargo ar avea costuri considerabile pentru economia Germaniei, dar acestea ar putea fi gestionate. Potrivit lor, această țară a mai trecut prin astfel de momente dificile, inclusiv prin criza financiară din 2009 și recesiunea provocată de pandemia de coronavirus, dar s-a recuperat repede.

Expertul în politica referitoare la energie, Simone Tagliapietra, și economistul Guntram Wolff de la grupul de reflecție Bruegel dedicat cercetării politicii privind problemele economice au propus ca Uniunea Europeană să impună o taxă pentru importurile de gaze și petrol din Rusia.

În acest fel, suma încasată de Rusia s-ar reduce, dar fără consecințe majore asupra economiei europene, ce va avea avantajul nemodificării contractelor existente. Banii încasați din această taxă ar putea fi folosiți pentru protejarea consumatorilor casnici de prețuri mai mari la energie.

Simone Tagliapietra a explicat că această taxă ar pune Kremlinul într-o poziție economică mai dificilă. Astfel, rușii ar putea începe să aibă dificultăți în a cumpăra din străinătate, inclusiv armament pentru războiul din Ucraina, precum și în a plăti salariile pentru sectorul public.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...