Franța propune un tarif vamal de 40% pentru gazele și petrolul din Rusia. Ce ar însemna pentru statele mai mici

Ana Anitoiu 04.04.2022, 17:32
Franța propune un tarif vamal de 40% pentru gazele și petrolul din Rusia. Ce ar însemna pentru statele mai mici

Franța propune un tarif vamal de 40% pentru gazele și petrolul din Rusia, în contextul războiului pe care liderul rus Vladimir Putin l-a declanșat în Ucraina pe 24 februarie. Consiliul francez de analiză economică a explicat, luni, ce ar însemna acest lucru pentru statele europene mai mici și de ce ar fi de preferat această variantă în loc de o interdicție totală.

Motivul pentru care Franța propune un tarif vamal de 40% pentru gazele și petrolul Rusiei

Potrivit unui studiu prezentat de Consiliul de analiză economică al Franței, această variantă s-ar putea dovedi mai eficientă, chiar dacă și un embargo total ar avea un impact limitat asupra majorității țărilor. Această propunere vine în contextul în care informațiile referitoare la civilii omorâți în Ucraina în zone de unde soldații ruși s-au retras recent au alimentat noi apeluri la sancțiuni mai dure împotriva Moscovei.

Consiliul de analiză economică, ce este atașat biroului premierului francez, a explicat că un embargo total ar fi „gestionabil” pentru economiile din Uniunea Europeană. Însă, costul ar varia mult și ar lovi cel mai puternic țări precum Bulgaria, Finlanda, Lituania, Republica Cehă și Slovacia.

„Acesta (un tarif vamal de 40%, n.r.) ar putea permite țărilor mici, care sunt cele mai expuse, să continue să aibă acces la unele importuri de gaze rusești, în timp ce țările mai mari și mai puțin expuse ar putea opri importurile de la Moscova, având capacitatea să le înlocuiască”, a transmis Consiliul francez de analiză economică.

Franta propune un tarif vamal de 40% pentru gazele si petrolul din Rusia
Un tarif vamal de 40% pentru gazele si petrolul din Rusia, propus de Franta

Ce efect ar avea tariful de 40% în economiile țărilor europene mai mici

Conform Consiliului, un tarif vamal de 40% ar putea să reducă impactul asupra economiilor țărilor europene cele mai expuse la importurile de energie din Rusia la un sfert până la o treime din efectul pe care l-ar avea un embargo total.

Această propunere a fost făcută după ce țările baltice și Polonia au început să facă presiuni cu scopul de a opri importurile de energie din Rusia. Pe de altă parte, Germania este reticentă la această măsură. Însă, Berlinul a transmis că se îndreaptă treptat către un embargo, în contextul războiului din Ucraina.

Consiliul de analiză economică din Franța a estimat că o interdicție totală a energiei rusești ar putea cauza, în medie, o pierdere a venitului național brut de 0,2-0,3%. Adică suma de 100 de euro sau 110 dolari americani pe adult.

Potrivit Consiliului francez de analiză economică, în Germania, care este cea mai mare economie din Uniunea Europeană, declinul venitului național brut ar putea să varieze de la 0,3% până la 3%. Franța s-ar situa printre țările cel mai puțin afectate, cu o pierdere economică de 0,15-0,3%, pentru că este mult mai puțin dependentă de importurile de energie din Rusia.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...