Eugen Tomac demonstrează că Austria știa de problemele de la granițe din 2020: „Austria nu a operat o serie de modificări ce țin de implementarea legislației Schengen”

Gabriela del Pupo 11.01.2023, 10:54
Eugen Tomac demonstrează că Austria știa de problemele de la granițe din 2020: „Austria nu a operat o serie de modificări ce țin de implementarea legislației Schengen”

Europarlamentarul Eugen Tomac vine cu documentul care anulează poziția Austriei în ceea ce privește extinderea Schengen, și arată că argumentele aduse de cancelarul austriac împotriva intrării României în Schengen erau cunoscute încă din 2020. În anunțul făcut de Eugen Tomac se mai menționează faptul că statul austriac era dator ca după raportul Consiliului Europei să rezolve exact problemele pe care le-a reproșat României.

„CE îi cere Austriei să aplice legislația Schengen și să remedieze deficiențele constatate”

Dacă Austria ar fi făcut modificările legislative cerute de Consiliul Europei, care au fost recomandate în urma unui raport din 2020, argumentele pentru care România și Bulgaria nu au primit un vot unanim la consiliul JAI, nu ar mai fi fost valide. Tocmai această omisiune poate fi folosită acum pentru a contesta decizia luată de țările membre în luna decembrie. Rămâne însă de văzut dacă țara noastră va decide să atace votul din JAI, părerile printre oficiali fiind împărțite.

„Cancelarul Nehammer a justificat boicotul privind accesul României în spațiul Schengen acuzând țara noastră și Bulgaria că nu avem capacitatea de a gestiona frontierele UE conform legislației Schengen.

Doar că aflăm de la Consiliul Uniunii Europene că acesta a adoptat, pe 19 decembrie 2022, o decizie prin care îi cere Austriei să aplice legislația Schengen și să remedieze deficiențele constatate de către Comisia Europeană în raportul de evaluare realizat în 2020 în ceea privește respectarea legislației Schengen privind returnarea.https://data.consilium.europa.eu/…/ST-15833-2022…/ro/pdf

Documentul adoptat scoate în evidență faptul că Austria nu a operat o serie de modificări legislative ce țin de implementarea legislației Schengen”, spune președintele PMP, europarlamentarul Eugen Tomac.

„Vom ataca, la Curtea de Justiției a Uniunii Europene, votul din Consiliul JAI”

Practic, prin decizia de a se opune intrării României și Bulgariei în Schengen, Austria a atras atenția asupra faptului că a amânat o serie de măsuri pe care ar fi trebuit să le ia încă din 2020 pentru a-și proteja granițele. Menționăm și faptul că problemele pe care statul austriac le are cu migrația nu au putut fi legate direct de faptul că persoanele din taberele de refugiați ar fi folosit România ca o cale de tranzit. Prin urmare, faptul că securitatea la granițele țării noastre are carențe, nu poate fi cauza fluxurilor de refugiați cu care se confruntă unele state din spațiul Schengen.

„În acest sens, Recomandarea Consiliului Uniunii Europene cere expres Austriei să modifice legislația internă și să transpună Directiva privind returnarea în conformitate cu jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Cel puțin cinci articole din Directiva 2008/115/CE trebuie implementate în legislația austriacă privind intrarea și returnarea, aspecte ce reprezintă deficiențe majorare în implementarea legislației europene cu privirea la gestionarea migrației.

În concluzie, acest document demonstrează cât se poate de clar și de limpede că Austria nu și-a adaptat legislația internă pentru a gestiona eficient problematica migrației, fapt constatat încă din 2020 de către Comisia Europeană.
Prin urmare, toate acuzațiile la adresa României au avut la baza o teză falsă. Problematica imigranților din Austria este de fapt o problemă veche internă, și nu una descoperită recent de Nehammer care, înainte de a fi cancelar, a fost ministru de Interne și avea obligația să-și alinieze legislația internă la cea europeană.

Acest document reprezintă încă o probă în plus în cazul în care vom ataca, la Curtea de Justiției a Uniunii Europene, votul din Consiliul JAI din 8 decembrie 2022.
Vot prin care Austria ne-a îngrădit nejustificat dreptul de a circula liber prin Uniunea Europeană.”, mai spune Eugen Tomac.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...