Noi speranțe pentru România. Aderarea la Schengen, pe lista discuțiilor de la finalul lunii ianuarie în marja Consiliului JAI

Beatrice Dumitru 19.01.2023, 08:13
Noi speranțe pentru România. Aderarea la Schengen, pe lista discuțiilor de la finalul lunii ianuarie în marja Consiliului JAI

România a ratat șansa de a intra în Spațiul Schengen pe 8 decembrie 2022, după ce Austria a votat împotriva aderării țării noastre invocând problema migrației ilegale. România își face speranțe că poate intra in 2023 în spațiul de liberă circulație, la 11 ani de la prima aderare, iar ministrul de Interne Lucian Bode a anunțat că țara noastră va rediscuta problema Schengen în marja consiliului JAI de la finalul lunii.

România, noi speranțe pentru intrarea în Spațiul Schengen

Premierul Suediei, Ulf Kristersson, a afirmat în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, că țara sa va pune pe ordinea de zi a Consiliului JAI aderarea României la Spațiul Schengen. Suedia deține președinția rotativă a Consiliului UE, până pe 30 iunie, apoi va fi preluată de Spania, care, de asemenea, și-a exprimat susținerea pentru România.

De asemenea, ministrul de Interne Lucian Bode a precizat, într-o postare pe Facebook, că ministrul pentru Migrație și Azil din Grecia, Panagiotis Mitarachi, a fost la București și și-a arătat sprijinul pentru aderarea României la spațiul Schengen. Cei doi demnitari au discutat despre problema migrației și intrarea țării noastre în spațiul european de liberă circulație.

Noi speranțe pentru România. Aderarea la Schengen, pe lista discuțiilor de la finalul lunii ianuarie în marja Consiliului JAI
Lucian Bode, ministrul de Interne.

În context, am transmis mulțumiri Greciei pentru sprijinul constant oferit României, cât și pentru implicarea activă în soluționarea acestei chestiuni, în condițiile în care extinderea Schengen va reprezenta un beneficiu real și concret atât pentru România, cât și pentru restul statelor membre”, a scris Lucian Bode pe Facebook.

Discuții, în marja Consiliului JAI

Ministrul român a mai precizat că discuțiile privind aderarea României la Schengen vor continua „în marja Consiliului JAI de la Stockholm”, adică nu în cadru oficial. Consiliul informal JAI, primul după cel din decembrie 2022, atunci când a fost respinsă aderarea României la Schengen, va avea loc în perioada 25-27 ianuarie. Deocamdată, Austria blochează România și Olanda blochează Bulgaria, iar cele două ţări nu sunt discutate separat.

Aderarea la spațiul Schengen rămâne un obiectiv extrem de important pentru România. Discuțiile pe acest subiect vor fi continuate, împreună cu președinția suedeză, în marja Consiliului JAI de la Stockholm pentru identificarea unei soluții cât mai curând posibil”, a subliniat ministrul de Interne.

Și Preşedintele Klaus Iohannis a reluat discursul potrivit căruia România este pregătită de aderare, în timp ce liderul UDMR Kelemen Hunor a dat detalii despre problema pe care o reprezintă intrarea țării noastre în Spațiul Schengen și a înaintat un termen: anul 2025. „Dacă nu intrăm în 2023, atunci până în 2025 nu trebuie să ne ocupăm de acest subiect, pentru că vin alegerile şi Comisia Europeană are treabă, nu se va mai ocupa”, a spus acesta.

România se chinuie de 11 ani să intre în Spațiul Schengen, atunci când Olanda și Suedia au votat împotriva țării noastre. Acordul de liberă circulație a fost semnat la 14 iunie 1985, iar primele state care l-au implementat au fost Belgia, Franța, Germania, Luxemburg, Portugalia, Spania și Țările de Jos, care și-au deschis între ele granițele la 26 martie 1995. Până în prezent, 30 de state au aderat la Acordul Schengen, dintre care 27 l-au și implementat.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...