Etichetele semafor, interzise de ANPC. Motivul pentru care a fost luată această decizie

Badea Violeta 18.10.2022, 14:21
Etichetele semafor, interzise de ANPC. Motivul pentru care a fost luată această decizie

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) interzice etichetele nutri-score, cunoscute și sub denumirea de etichete semafor, care ne arată cât de sănătoase sunt alimentele pe care le consumăm. Care este motivul pentru care a fost luată această decizie? Iată ce a declarat Horia Constantinescu!

ANPC interzice etichetele semafor

ANPC anunță că interzice vânzarea în țara noastră a alimentelor care au etichetă nutri-score, cunoscută și sub denumirea de etichetă semafor. Aceasta conține cinci culori, de la verde la roșu, în care verde închis înseamnă că un produs ar fi cel mai sănătos, iar roșu înseamnă că alimentul are foarte multe calorii.

Eticheta a fost introdusă în Europa anul trecut. La vremea aceea, Organizația Mondială a Sănătății, prin Organizația Internațională de Cercetare a Cancerului, a solicitat Comisiei Europene să introducă în statele membre o etichetă ușor de înțeles, care să informeze consumatorii cu privire la caloriile pe care produsul respectiv le conține.

În România, etichetarea produselor alimentare cu scala semafor nu este obligatorie. Astfel, producătorii au libertatea de a alege dacă o pun sau nu pe produsele lor. Ea poate fi folosită numai după realizarea unor analize în laborator care să arate câte calorii are produsul. Însă, ANPC a decis să o interzică începând de la 1 noiembrie. Iată motivul:

„Cei din nordul țării noastre consumă cu predilecție – și face parte din meniul lor de mii de ani – slănina. Slănina are la acest moment, conform nutriscore, cel puțin litera D, dacă nu dublu D sau te miri ce altă notare, dar cetățenii din zona respectivă au nevoie de un aport mai mare caloric, deci cu siguranță este greu să le dăm peste cap metabolismul. Ori, neavând o etichetare rațională, neavând o etichetare decât în general.

Da, în general este mai bine să mâncăm cu toții salată și pește fiert, dar asta nu înseamnă că toți cetățenii europeni trebuie să fie influențați și să ia o decizie de tranzacționare în condițiile în care aceasta nu reprezintă o variantă oficială agreată la nivelul întregii comunități europene”, a declarat şeful ANPC.

ANPC vrea sa interzica etichetele semafor de pe produsele alimentare
ANPC vrea sa interzica etichetele semafor de pe produsele alimentare

Scandal după decizia ANPC

Este scandal după ce ANPC a decis să interzică etichetele semafor de pe produsele alimentare. Numeroși producători autohtoni de alimente care au produse etichetate astfel pe rafturile magazinelor și-au exprimat nemulțumirile. Printre ei se numără și producătorul de magiun Topoloveni.

„Am dus mostrele la Institutul de Cercetare Alimentară. Analizele au fost foarte sumpe. I-am obținut, într-adevăr, culoarea verde închis, litera A, atât pe produs din fructe, respectiv magiunul, cât și pe produse din legume care conține ulei – zacusca.

Nu înțelegem sub nicio formă de ce am primit, începând din luna august-septembrie, notificări de la hipermarketuri că în conformitate cu adrese transmise de către ANPC, începând cu data de 1 noiembrie, nu se mai primesc produse etichetate nutriscore.”, a precizat reprezentanta companiei, Bibiana Stanciulov, pentru Europa FM.

Citește și Scandal între Blue Air și șeful ANPC. Compania aeriană, plângere penală împotriva acestuia!

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...