24 de ore agitate în estul Ucrainei. Rebelii acuză armata ucraineană de bombardare, în timp ce Rusia anunță retragerea tancurilor

Beatrice Dumitru 18.02.2022, 10:46
24 de ore agitate în estul Ucrainei. Rebelii acuză armata ucraineană de bombardare, în timp ce Rusia anunță retragerea tancurilor

S-au înmulțit ciocnirile dintre rebelii din estul Ucrainei si soldații ucraineni. Separatiștii prorusi din Ucraina au acuzat, din nou, forțele guvernamentale de bombardarea unui sat, în timp ce presa rusă a anunțat că mai multe unități de infanterie și tancuri se întorc la bazele lor, în contrast cu temerile Vestului cu privire la o invazie.

Acuzații între forțele guvernamentale și rebeli

Pentru a doua zi consecutiv, separatiștii pro-ruși care sunt în război cu Ucraina de ani de zile au declarat, vineri, că forțelor ucrainene au lansat tiruri de artilerie şi mortiere în trei incidente și au bombardat un sat, potrivit agenției de presă Interfax, preluată de Reuters. Pe de altă parte, armata ucraineană a anunţat că a înregistrat 60 de încălcări ale armistiţiului de către rebeli în ultimele 24 de ore.

Kievul și rebelii se acuză reciproc pentru escaladarea tensiunilor după atacurile de artilerie și mortiere de joi, stârnind temeri că Rusia, care a adunat peste 100.000 de soldați în apropierea granițelor cu Ucraina, ar putea face ultimele pregătiri pentru o eventuală invazie în Ucriana.

24 de ore agitate în estul Ucrainei. Rebelii acuză armata ucraineană de bombardare, în timp ce Rusia anunță retragerea tancurilor
Separatiștii și armata ucraineană se acuză reciproc.

O nou retragere a trupelor ruse

În acest context, Kremlinul a declarat că este „profund îngrijorat” de acțiunile din Ucraina și urmărește cu atenție situația, dar Statele Unite au avertizat că Rusia caută un pretext pentru a declanșa războiul. Kievul și separatiștii proruși se confruntă de opt ani, iar armistițiul pentru încetarea focului este deseori  încălcat, dar intensitatea luptei a crescut considerabil în această săptămână.

În cea mai mare criză de securitate din Europa din ultimele decenii, Rusia a adunat trupe, tancuri și arme grele la granițele Ucrainei și a cerut asigurări că această țară nu va adera niciodată la NATO.

Ministerul rus al Apărării a declarat, vineri, că mai multe unităţi de infanterie mecanizată s-au întors la bazele lor din regiunile Daghestan şi Cecenia, după ce au terminat exerciţiile în Crimeea. De asemenea, un tren încărcat cu tancuri a plecat dintr-o locație nedezvăluită pentru a se întoarce la baza lor din provincia Nijni Novgorod.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...