Imaginile dezastrului din Tonga, cea mai mare erupție vulcanică din lume din ultimii 30 de ani. Arhipelagul este rupt de lume și peste tot este doar cenușă

Cătălina Burghelea 18.01.2022, 13:05
Imaginile dezastrului din Tonga, cea mai mare erupție vulcanică din lume din ultimii 30 de ani. Arhipelagul este rupt de lume și peste tot este doar cenușă

Un strat gros de cenușă acoperă comunități insulare întregi din Tonga, în primele imagini cu dezastrul provocat de ceea ce experții consideră a fi cea mai mare erupție vulcanică din lume, din ultimii 30 de ani. Fotografiile aeriene cu insulele centrale Ha’apai din Tonga, publicate de Forțele de Apărare din Noua Zeelandă, arată copaci, case și zone acoperite cu cenușă gri, aruncată de vulcanul subacvatic.

Armata din Noua Zeelandă arată primele imagini cu dezastrul din Tonga după erupția vulcanică și tsunami

Imaginile din satelit arată o scenă similară în districtul Kolofo’ou al capitalei, pe insula principală a Tonga, unde copacii și locuințele oamenilor sunt acoperite complet de resturi vulcanice. Unele clădiri par să se fi prăbușit, iar lucrătorii umanitari sunt acum îngrijorați de contaminarea apei și de securitatea alimentară din district.

Însă, pe măsură ce primele decese din Tonga, provocate de dezastrul natural, au fost confirmate și operațiunile de salvare au continuat, autoritățile locale au avertizat că adevărata amploare a pagubelor rămâne necunoscută. Unele insule mai mici sunt complet rupte de lume, neavând acces la internet sau curent electric.

Cele mai afectate zone se află în apropierea vulcanului

Alexander Matheou, directorul Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie, a spus că, pe lângă cenușă, există „daune pe coastă, ca urmare a valului de tsunami”.

„Suntem îngrijorați în special de acele insule joase, situate aproape de erupția vulcanului”, a adăugat acesta. „În acest moment, știm foarte puține”, a completat bărbatul, potrivit CNN.

Foto Facebook
Foto Facebook

Provizii alimentare pentru comunitatea afectată

Noua Zeelandă a trimis, marți, două nave ale Marinei Regale în țara insulară din Pacific, a declarat ministrul Apărării, Peeni Henare, într-un comunicat, adăugând că vor dura trei zile până vor ajunge în Tonga. Cele două nave – inclusiv HMNZS Wellington și HMNZS Aotearoa – vor transporta un elicopter Seasprite, precum și provizii umanitare și de ajutor în caz de dezastre, a spus Peeni.

„Apa este printre cele mai mari priorități pentru Tonga, în această etapă, iar nava HMNZS Aotearoa poate transporta 250.000 de litri și poate produce 70.000 de litri pe zi, printr-o instalație de desalinizare”, a adăugat oficialul.

Zeci de case au fost rase de pe fața pământului

Erupția puternică a vulcanului subacvatic a produs pagube semnificative în Tonga, care găzduiește peste 100.000 de oameni, majoritatea locuind pe insula principală Tongatapu. Cel puțin 100 de case din arhipelag au fost avariate, 50 fiind complet distruse. Dar este posibil ca numărul lor să crească pe măsură ce salvatorii lucrează pentru a restabili conexiunile telefonice.

„Este un tip unic de criză cu care ne confruntăm, din cauza lipsei de comunicații. Cea mai mare provocare în acest moment este obținerea de informații detaliate de la oficiali”, a spus Shairana Ali, CEO „Salvează copiii din Fiji”.

Una dintre victime este o britanică de 50 de ani

Cel puțin două persoane, inclusiv un cetățean britanic, au murit în Tonga, după ce valurile de tsunami au inundat cartierele rezidențiale, provocând pene de curent. Trupul britanicii Angela Glover a fost recuperat, a declarat fratele ei, Nick Eleini, într-un comunicat, luni.
În vârstă de 50 de ani, femeia locuia în capitala Nuku’alofa împreună cu soţul ei şi conducea o organizaţie caritabilă pentru animale. Încerca să-şi salveze câinii când valurile au lovit, a spus Eleini.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...