Erdogan a avertizat că încă poate bloca aderarea Finalndei și Suediei la NATO. Ce condiții urgente a impus președintele turc

Elena Avramescu 01.07.2022, 08:18
Erdogan a avertizat că încă poate bloca aderarea Finalndei și Suediei la NATO. Ce condiții urgente a impus președintele turc

La doar două zile după ce a acceptat să ridice obiecțiile privind încălcarea acordului față de aderarea Suediei și Finlandei la NATO, președintele Turciei a avertizat că Ankara ar putea încă bloca procesul dacă cele două țări nu își îndeplinesc pe deplin așteptările. Recep Tayyip Erdogan a declarat la încheierea summitului alianței de la Madrid că acordul în 10 articole cu perechea nordică a fost o victorie pentru Ankara și a abordat toate „sensibilitățile” acesteia.

Erdogan, avertisment de ultimă oră pentru NATO

Erdogan a subliniat în special satisfacerea cererii Turciei ca Suedia și Finlanda să extrădeze suspecții de terorism cu legături cu grupuri kurde ilegale sau rețeaua unui cleric exilat acuzat de o lovitură de stat eșuată din 2016 în Turcia.

Dar Erdogan a adăugat că, dacă cele două țări nordice își încalcă promisiunile, parlamentul Turciei ar putea refuza să ratifice acordul încheiat marți. Aderarea la NATO trebuie să fie aprobată oficial de toate cele 30 de state membre, ceea ce conferă fiecăruia un drept de blocare.

„Această afacere nu va funcționa dacă nu adoptăm acest lucru în parlamentul nostru. În primul rând, Suedia și Finlanda trebuie să-și îndeplinească îndatoririle, iar acestea sunt deja în text… Dar dacă nu le îndeplinesc, atunci, desigur, nu avem cum să le trimitem parlamentului nostru”, a spus Erdogan, potrivit The Guardian.

Erdoğan a susținut că Suedia a promis extrădarea a 73 de „teroriști” în Turcia și reprimarea activităților de finanțare și recrutare ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan, listat ca grup terorist de SUA și UE, și grupurilor asociate. Turcia consideră Unitățile de protecție a poporului kurd sirian o extensie a PKK.

Textul memorandumului nu stabilește un număr specific de extrădari. Se spune că Finlanda și Suedia vor aborda „cererile de deportare sau extrădare aflate în așteptare ale Turciei ale suspecților de terorism în mod rapid și complet, ținând cont de informațiile, probele și informațiile furnizate” de Turcia, în conformitate cu Convenția europeană privind extrădarea.

Erdogan nu se lasa induplecat de NATO
Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan

Miercuri, ministrul justiției turc, Bekir Bozdağ, a declarat că ministerele de justiție din Suedia și Finlanda au dosare din Turcia cu privire la 33 de persoane cu presupuse legături cu PKK și rețeaua clericului turc Fethullah Gülen din SUA.

Jurnaliştii l-au presat în mod repetat, joi, pe Erdogan cu privire la extrădari şi dacă Suedia a promis efectiv numărul pe care l-a citat. El a spus că numărul cererilor de extrădare era anterior de 60, dar a fost actualizat la 73.

„Desigur, ceea ce înțelegem este important din întâlnirile și discuțiile noastre. Suedia a promis că ne va oferi aceste 73 de oameni cu acest text. Ei pot sau nu, vom urma asta prin text și vom lua decizia noastră, a spus Erdogan.

Nu a existat un răspuns imediat la solicitările de comentarii din partea delegației suedeze la summitul de la Madrid. Guvernul suedez a încercat să atenueze îngrijorările că acordul ar duce la extrădari în Turcia fără un proces echitabil.

„Știu că există unii oameni care sunt îngrijorați că vom începe să vânăm oameni și să-i extrădăm și cred că este important să spunem că respectăm întotdeauna legile și convențiile internaționale suedeze și nu extrădăm niciodată cetățenii suedezi”, a declarat premierul suedez, Magdalena Andersson, a declarat miercuri postului public SVT.

Președintele finlandez, Sauli Niinistö, a subliniat că Helsinki a subliniat că memoriul nu conține numele persoanelor.

„În cazul extrădărilor, vom respecta propria noastră legislație și acorduri internaționale. În cele din urmă, extrădarea este o discreție legală pe care politicienii nu au dreptul să o influențeze”, a spus Niinistö.

Odată cu memorandumul comun semnat, NATO a continuat cu invitarea celor două țări nordice la alianța militară care încearcă să se extindă și să se consolideze ca răspuns la invazia Ucrainei de către Rusia.

Cea mai consumatoare parte a obținerii aderării la NATO este ratificarea protocoalelor de aderare ale solicitanților de către cele 30 de țări membre ale alianței. Este un proces care implică parlamentele naționale și ar putea dura luni de zile. Cancelarul german, Olaf Scholz, a declarat că țara sa va lansa procesul de ratificare a aderării planificate a Suediei și Finlandei la NATO săptămâna aceasta și îl va încheia „foarte repede”.

Urmăriți Impact.ro și pe