Epidemie de gripă în România. Autoritățile avertizează! Ce măsuri trebuie să ia românii

Ionuț Vieru 06.02.2024, 12:53
Epidemie de gripă în România. Autoritățile avertizează! Ce măsuri trebuie să ia românii

Ministerul Sănătății a luat decizia de a institui starea de alertă epidemiologică de gripă, după ce numărul îmbolnăvirilor au crescut în ultimele zile și a depășit media sezoanelor anterioare. Cum ne putem proteja, aflați în rândurile următoare.

A fost declarată epidemie de gripă în România

În contextul numărului mare de îmbolnăviri din ultima perioadă, Ministerul Sănătății a stabilit, printr-o instrucțiune apărută în cursul zilei de vineri, instituirea stării de alertă epidemiologică determinată de gripă.

Având în vedere acest lucru, autoritățile au stabilit mai multe măsuri ce se vor aplica în spitale și au oferit câteva recomandări românilor pentru a se proteja. Câteva dintre aceste recomandări sunt:

  • consultarea medicului de familie la apariția primelor simptome pentru investigații suplimentare;
  • purtarea măștii de protecție în cazul persoanelor care prezintă simptomatologie respiratorie;
  • menținerea unei igiene adecvate a mâinilor;
  • evitarea aglomerațiilor;
  • continuarea vaccinării antigripale, în special pentru persoanele expuse la risc crescu de îmbolnăvire sau complicații ale gripei.

„Având în vedere creșterea numărului de cazuri de îmbolnăvire prin gripă și depășirea mediei față de sezoanele anterioare, se instituie starea de alertă epidemiologică determinată de gripă”, regăsim în Instrucțiunea Ministerului Sănătății nr. 1.861/2024, ce se aplică deja.

Citește și: Când scăpăm de epidemia de gripă din România? Președintele Asociației Medicilor de Familie avertizează: „O asemenea situație are de obicei cel puțin două vârfuri!”. EXCLUSIV

Epidemie de gripă în România, anunțată de Ministerul Sănătății
Epidemie de gripă în România, anunțată de Ministerul Sănătății

Măsurile luate la nivelul spitalelor

În același document regăsim o serie de măsuri ce trebuie luate la nivelul spitalelor pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor cu gripă și alte infecții virale. Iată care sunt acestea:

  • limitarea programului de vizită al aparținătorilor pacienților internați;
  • realizarea triajului epidemiologic zilnic pentru personalul medico-sanitar și auxiliar;
  • purtarea echipamentului de protecție adecvat, respectiv măști, mănuși, halate, de către personalul medical și alte persoane care intră în contact cu pacienții;
  • asigurarea stocurilor de antivirale;
  • asigurarea instituirii terapiei antivirale specifice la pacienții care prezintă tablou clinic compatibil cu gripa cu/ fără diagnostic de laborator, după caz;
  • asigurarea condițiilor necesare pentru vaccinarea antigripală a personalului medico-sanitar și auxiliar nevaccinat;
  • asigurarea sau refacerea, după caz, a stocurilor de echipamente de protecție și utilizarea corespunzătoare a acestora de către personalul medico-sanitar și auxiliar;
  • asigurarea sau refacerea, după caz, a stocurilor de antiseptice și dezinfectante, pentru o igienă riguroasă a mâinilor și a suprafețelor.

Citește și: Vaccinarea antigripală a început în farmaciile din România. Lista punctelor de imunizare

Potrivit datelor oferite de Ministerul Sănătății, numărul săptămânal de îmbolnăviri se situează cu peste 25% față de media din aceeași perioadă din anii 2016 – 2023 și cu peste 35% față de cazurile din perioada similară a anului trecut.

Urmăriți Impact.ro și pe