Epava submarinului dispărut, găsită în Marea Bali. Toți cei 53 de membri ai echipajului au murit. Ce s-a întâmplat de fapt

Stan Filon, Alexandru Teodorescu 25.04.2021, 17:47
Epava submarinului dispărut, găsită în Marea Bali. Toți cei 53 de membri ai echipajului au murit. Ce s-a întâmplat de fapt

Căutările submarinul dispărut în Indonezia în data de 23 aprilie s-au încheiat. Din păcate, nava a fost găsită pe fundul Mări Bali, iar echipajul format din 53 de oameni a decedat. Au fost ample operațiuni de căutare a submarinului care a întrerupt comunicarea. A fost lansată și o posibilă cauză a naufragiului.

Submarinul indonezian dispărut pe 23 aprilie a fost găsit pe fundul Mării Bali

Cel care a venit cu anunțul trist a fost președintele Indoneziei, Joko Widodo. șeful statului a anunțat că submarinul a fost descoperit, iar întreg echipajul a decedat. ”Forțele terestre și marina au schimbat statutul submarinului KRI Nanggala 402 de la dispărut în scufundat. Toţi indonezienii ne exprimăm profundele regrete pentru această tragedie, în special pentru familiile echipajului de pe submarin”, a declarat preşedintele, potrivit Reuters.

Submarinul KRI Nanggala 402 a dispărut în 23 aprilie și a fost declanșată o operațiune de proporții pentru depistarea navei. Echipele de căutare din Indonezia au găsit resturi ale submarinului, inclusiv părți dintr-o placă de torpilă, dar și o sticlă cu ulei despre care se crede că ar fi folosită pentru a unge periscopul  submarinului.

Submarinul indonezian disparut pe 23 aprilie a fost gasit pe fundul Marii Bali
Submarinul indonezian disparut pe 23 aprilie a fost gasit pe fundul Marii Bali

Cei 53 de marinari aflați la bord și-au pierdut viața

La scurt timp după, autoritățile au anunțat că submarinul a fost găsit la aproximativ 800 de metri adâncime, dincolo de raza de supraveţuire a submarinului Nanggala, care a fost proiectat pentru a coborâ până la 500 de metri adâncime.

Așadar, presupusa cauză a naufragiului este o implozie provocată de faptul că submarinul a coborât mai mult de adâncimea maximă de 500 de metri pentru care a fost proiectat. Submarinul KRI Nanggala-402 a dispărut când se afla la aproximativ 100 de kilometri de insula Bali.

Submarinul indonezian, de fabricație germană, efectua un exercițiu când a întrerupt comunicarea. „Cunoaștem zona, însă apa este foarte adâncă”, a declarat pentru agenția AFP amiralul Julius Widjojono. Potrivit unor informații, comunicarea s-a întrerupt după ce submarinul primise permisiunea de a coborâ la o adâncime mai mare.

Submarinul KRI Nanggala-402 a fost construit în Germania, în anul 1970

Șase nave de război, un elicopter și 400 de oameni au fost implicați în operațiunea de căutare. Singapore și Malaezia au trimis de asemenea nave pentru a sprijini operațiunea, iar SUA, Australia, Franța și Germania și-au oferit sprijinul.

Primul semnal a fost descoperit de marina indoneziană, care a anunțat că a descoperit o pată de petrol în zona unde submarinul ar fi coborât în adâncuri, iar acest lucru indica o posibilă defecțiune la rezervorul de combustibil, dar la fel de bine ar fi putut fi și un semnal transmis de echipaj.

Submarinul găsit pe fundul mării Bali era unul dintre cele cinci cu care este dotată marina indoneziană. Era de producție germană și fusese construit în anii 1970. A fost modernizat în Coreea de Sud, în anul 2012.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...