Emmanuel Macron, emoții după primul tur al alegerilor parlamentare. Partidul său se află la egalitate cu grupul forțelor de stânga

Andra Daoud 12.06.2022, 22:38
Emmanuel Macron, emoții după primul tur al alegerilor parlamentare. Partidul său se află la egalitate cu grupul forțelor de stânga

Emoții pentru Emmanuel Macron, în primul tur al alegerilor parlamentare din Franța. Scorul la ieșirea de la urne este strâns între coaliția sa și alianța forțelor de stânga, a lui Jean-Luc Melenchon. Potrivit sondajelor, coaliția președintelui francez ar urma să rămână forța politică principală din Adunarea Națională, camera inferioară a Parlamentului francez, însă victoria va fi una la limită.

Emoții pentru Macron, în primul tur al alegerilor parlamentare

Francezii au ieșit la urne în acest weekend, în primul tur al alegerilor parlamentare. Alianța centristă Ensemble, condusă de Macron, este la egalitate în sondaje cu alianța NUPES, care adună la un loc forțele de stânga.

Tabăra condusă de președintele Emmanuel Macron ar urma să își adjudece până la 310 locuri în camera inferioară a Parlamentului (din totalul de 577), potrivit unora dintre sondaje. Altele estimează că formațiunea ar avea șanse să obțină maximum 289 de mandate în Parmalent.

În ceea ce privește numărul de voturi, coaliția de centru a președintelui Macron, reales în funcție în luna aprilie, se află la egal cu coaliția de stânga, potrivit acelorași sondaje. Estimările arată că partidul lui Macron ar putea obține cele mai multe locuri în Parlament, însă lupta va fi strânsă. Cel de-al doilea tur de scrutin este programat pe 19 iunie.

Emmanuel Macron, emotii dupa primul tur al alegerilor parlamentare
Francezii au votat in primul tur al alegerilor parlamentare

Câți francezi au votat la alegerile parlamentare

Francezii și-au manifestat preferințele politice și în urmă cu câteva săptămâni, când l-au reales în funcție pe Emmanuel Macron, în defavoarea candidatei de extremă dreapta, Marine Le Pen. După înfrângere, Le Pen le-a cerut susținătorilor săi să se asigure că Macron nu obține o majoritate în Parlament și i-a îndemnat să nu meargă la vot, având de ales între formațiunea de centru a președintelui în funcție și extrema stângă.

Acum, un deputat din blocul de stânga, NUPES, este de părere că formațiunea sa ar putea obține o victorie la parlamentare.

„În urmă cu câteva luni, stânga trebuia să fie moartă și extrema dreaptă părea să fie la porțile puterii. Acum, am întors lucrurile și am ajuns în fruntea primului tur”, a declarat Clementine Autain.

Până la ora 17:00, aproape 40% dintre francezi își exercitaseră dreptul de vot, procent mai mic decât în urmă cu cinci ani, la precedentele alegeri parlamentare. Cei 48,7 milioane de francezi cu drept de vot au fost chemați la urne pentru a-i desemna pe cei 577 de membri ai Adunării Naționale. Secțiile de votare au fost deschise până la ora 18:00 sau până la ora 20:00, în unele orașe, cu acordul prefecturii.

Emmanuel Macron are programată o vizită în România și Republica Moldova săptămâna viitoare, între cele două tururi de scrutin ale alegerilor parlamentare din Franța.

Urmăriți Impact.ro și pe