Embargo pus de Rusia pe produsele agricole din Republica Moldova. Reacția guvernului de la Chișinău

Dumitrică Roxana 10.08.2022, 22:24
Embargo pus de Rusia pe produsele agricole din Republica Moldova. Reacția guvernului de la Chișinău

Rusia a decis să interzică, de la 15 august, importurile de produse agricole din 31 de regiuni (dintr-un total de 34) din Republica Moldova, informează Reuters.

De ce a fost luată această decizie

Anunțul a fost făcut de către direcția pentru siguranța alimentelor din Rusia, care a spus că a fost nevoită să impună aceste restricții „din cauza detectării repetate a unor produse cu potențial dăunător”.

Federația Rusă are o lungă tradiție în privința impunerii unui embargo asupra produselor agricole în disputele comerciale cu alte state, notează Reuters.

Republica Moldova și-a redus exporturile de fructe către Rusia ca urmare a complicațiilor logistice și a creșterii prețurilor la transport provocate de invazia Ucrainei, pe 24 februarie.

Republica Moldova a reușit să explorte în Rusia 168.000 de tone de produse agricole, în principal mere, prune și struguri, în acest an, conform agenției Interfax.

Fermierii orasului Ulmeni asigura necesarul de carne, legume si cereale din intreg judetul

Embargoul impus produselor agricole din Republica Moldova vine la câteva zile după ce autoritățile de la Chișinău au anunțat că vor să reducă consumul de gaze importate din Rusia.

Ce vor face autorităţile de la Chişinău

„Trebuie să învăţăm cum să economisim. Credem că Republica Moldova poate economisi 15% din consumul său de gaze, la fel ca ţările Uniunii Europene”, a spus vicepremierul moldovean Andrei Spînu, adăugând că guvernul de la Chişinău se pregăteşte pentru diverse scenarii, inclusiv oprirea completă a furnizării de gaze de către Gazprom.

Potrivit vicepremierului Andrei Spînu, o bună alternativă pentru gazele naturale o reprezintă păcura, care ar putea fi livrată de România. Estimările arată că Republica Moldova ar avea nevoie de 216.000 de tone de păcură pentru perioada octombrie 2022-aprilie 2023.

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor nu a primit deocamdată notificare oficială referitor la decizia Federaţiei Ruse de a interzice din 15 august importul produselor agricole din aproape toate raioanele ţării. Respectiv, instituţia nu poate veni cu precizări referitor la dăunătorii invocaţi de partea rusă. Şefa executivului a spus că sunt necesare măsuri şi trebuie identificate soluţii. O atenţie deosebită trebuie acordată diversificării pieţelor externe.

Urmăriți Impact.ro și pe