Elisabeta Lipă, despre medaliile României la Jocurile Olimpice. “În sufletul meu am crezut asta din prima clipă”

Andrei Cezar 30.07.2021, 14:06

Pentru Elisabeta Lipă, medaliile obținute de sportivii români la Tokyo nu reprezintă o surpriză. Președinta Federației Române de Canotaj spune că se aștepta la asemenea performanțe din partea canotorilor români, cunoscându-i îndeaproape pe fiecare dintre ei.

Elisabeta Lipă, despre medaliile României la Jocurile Olimpice. “În sufletul meu am crezut asta din prima clipă”

România se mândrește cu trei medalii câștigate la canotaj, la Jocurile Olimpice de la Tokyo: una de aur cucerită de Simona Radiș și Ancuța Bodnar și două de argint la probele masculine, respectiv la patru rame (Mihăiţă Ţigănescu, Mugurel Semciuc, Ştefan Berariu şi Cosmin Pascari) și la dublu rame (Marius Cozmiuc şi Ciprian Tudosă).

Performanțele sportivilor români au fost intuite de fosta marea canotoare a României, Elisabeta Lipă, cvintuplă câștigătoare a medaliei de aur la Jocurile Olimpice, dinainte de competiție.

„Nu există medalii surprinzătoare pentru mine. Indiscutabil, Simona Radiş şi Ancuţa Bodnar, au demonstrat. Îmi era frică să spun că ele vor ieşi campioane olimpice, în sufletul şi în mintea mea am crezut asta din prima clipă când le-am văzut cum evoluează.

Dar concursul e concurs, să nu uităm că au 22 de ani, vârsta nu a fost în favoarea lor, dar sunt fete cu un caracter extrem de puternic, care ştiu să se mobilizeze şi să-şi ascundă emoţiile cum nu vă imaginaţi. Au puterea să râdă, să zâmbească, ştiind ce le aşteaptă. Nu a fost o surpriză”, a spus Lipă pentru Agerpres.

În ceea ce privește echipele de băieți care au cucerit medaliile de argint, președinta Federației Române de Canotaj s-a arătat impresionată de dăruirea și seriozitatea cu care aceștia s-au pregătit pentru Olimpiadă.

„Patru rame fără cârmaci, dacă vă uitaţi la această echipă, ea nu trage, ea zboară. Barca lor zboară şi ei nu au un fizic de să crape muşchii pe ei, dar au o lovitură şi o tehnică care îi putea face campioni olimpici. Şi drept dovadă, au pierdut la 37/100, pentru că nu au văzut Australia, nu din lipsă de valoare.

La dublu fără cârmaci sunt doi sportivi extraordinar de muncitori, de isteţi, de determinaţi, nu au un antrenament lipsă anul acesta. Şi când ai asemenea sportivi, cum să nu crezi în ei, să ai îndoieli?”, a descris Lipă echipajele masculine medaliate cu argint.

Elisabeta Lipa intuia ca la canotaj, sportivii romani vor castiga medalii la Tokyo
Elisabeta Lipa intuia ca la canotaj, sportivii romani vor castiga medalii la Tokyo

Secretul succesului la canotaj: antrenorul italian al României

În opinia fostei mari canotoare a României, un rol determinant pentru câștigarea medaliilor l-a avut antrenorul italian Antonio Colamonici. El va continua să pregătească lotul olimpic pentru compeția de la Paris 2024.

„Ce a reuşit Antonio Colamonici, ca încredere şi comportament vizavi de aceşti sportivi, nu am cuvinte, sunt extrem de fericită. Antonio este mai mult român decât italian. El suferă pentru fiecare sportiv, e român, nu mai este italian. Mi-a spus: ‘Elisabeta, cu tine merg până în pânzele albe’. Nu m-a întrebat mă mai vrei, nu mă mai vrei, eu mai continui sau nu mai continui. ‘La ce preşedinte eşti, eu îţi promit că te fac cel mai fericit preşedinte la Jocurile Olimpice’.

Exact mi-a spus asta de câţiva ani. Şi când auzi din gura unui antrenor asemenea lucruri, cum poţi să nu faci tot posibilul ca să-i dai muniţie şi el să realizeze acest rezultat”, a spus Lipă.