SPECIAL

Elisa Leonida Zamfirescu, prima femeie inginer din lume. Nemții au trimis-o la cratiță, a fost decorată în război, iar Regina Maria i-a jucat la nuntă

Dan Mlădinoiu 13.07.2022, 05:30
Elisa Leonida Zamfirescu, prima femeie inginer din lume. Nemții au trimis-o la cratiță, a fost decorată în război, iar Regina Maria i-a jucat la nuntă

Elisa Leonida Zamfirescu s-a născut pe 10 noiembrie 1887 în orașul de la mila 80 a Dunării, Galați. Era unul dintre cei 10 copii ai intelectualilor Anastase Leonida, ofițer de armată, și ai Matildei Gil. Urma să devină prima femeie inginer din lume, şefă a laboratoarelor Institutului Geologic al României. Sora inginerului energetician, Dimitrie Leonida și a Adelei, medic oftalmolog, directoare a Spitalului Vatra Luminoasă, avea știința în sânge. A făcut şcoala primară la Galaţi şi liceul la Şcoala Centrală de Fete din Bucureşti, obţinând şi un bacalaureat la secţia reală de la Liceul „Mihai Viteazul”. Respinsă din cauza ideilor preconcepute ale vremii de către conducerea Şcolii de Poduri şi Şosele din Bucureşti, s-a înscris, începând cu 1909, la Academia Regală Tehnică din Berlin, Charlottenburg, astăzi Universitatea Tehnică din capitala Germaniei, pe care a absolvit-o în 1912, devenind prima femeie inginer din Europa. De asemenea, licențiată a Universității din Copenhaga.

Piedicile unei rânduieli rigide

Hotărâtă să-și urmeze pasiunea pentru științele exacte, Elisa devine una dintre primele femei care a obținut o diplomă cu rol de pionierat în acest domeniu, devenind un simbol al întregii lumi. Accesul ei în program nu a fost lipsit de dificultăți. Decanul a încercat să folosească argumentul că femeile ar trebui să se dedice celor trei “K”: Kirche, Kinder, Küche (biserică, copii, bucătărie) pentru a o descuraja. Potrivit relatării unui cadru didactic universitar, un profesor a țipat la ea, spunându-i că locul unei femei este în bucătărie, nu într-o politehnică. Colegii ei de clasă au împiedicat-o să participe la tradiționalele festivități de înscriere, ceea ce astăzi s-ar putea numi săptămâna integrării. Cu toate acestea, a rămas dedicată ferm crezului său, obținând cu mare succes, trei ani mai târziu, diploma de inginer cu specializarea în chimie.

Elisa, in tinerete

Aprecierea presei românești a vremii

Presa din România face o evaluare pozitivă a succesului său, scriind: „O compatrioată a noastră, domnişoara Elisa Leonida, în loc să studieze Literele sau Medicina, sau mai rău, Dreptul, a studiat ingineria la Charlottemburg. În inginerie viitorul femeilor e mare, domnişoara Elisa Leonida a trecut cu deosebit succes examenul final, obţinând diploma de inginer” (ziarul „Minerva”, 1912). Articolul continuă să încurajeze cât mai multe fete să-i urmeze exemplul. După obținerea acestei râvnite diplome, Elisa Leonida a refuzat o ofertă de muncă la compania BASF din Germania și și-a început cariera de asistentă la recent înființatul Institut Geologic al României.

Misiuni de război în slujba Crucii Roșii

La scurt timp după aceea, cariera i-a fost întreruptă de Primul Război Mondial. Elisa s-a alăturat Crucii Roșii și a condus mai multe spitale, misiuni pentru care a fost ulterior înalt decorată. A primit o medalie de onoare de la ministrul francez al Sănătății aflat în România. Motivele expuse în discursul decernării au fost următoarele: „Asistentă foarte zeloasă, foarte dedicată, dând dovadă de abnegatie și curaj în fața pericolului, în lupta impotriva epidemiei de tifos exantematic. În mod aparte, îngrijirea acordată unui ofițer francez, suferind la Vaslui de grava maladie”.

Mireasă în prezența Reginei Maria

În 1917, Elisa a fost șefa unui spital din orășelul Mărășești, care adăpostea victime ale cunoscutei bătăliei din acea localitate, ultima importantă dintre România și Germania, soldată cu peste 22.000 de răniți de partea noastră. După război, Elisa Leonida devine Zamfirescu, în urma căsătoriei sale cu Constantin Zamfirescu, chimist, fratele cunoscutului scriitor și ministru de Externe, Duiliu Zamfirescu. La nunta lor au participat Regina Maria și fiica ei, Principesa Ileana. În anul 1918 și-a reluat activitatea la Institutul Geologic. Elisa şi Constantin au avut două fete, Măriuca şi Ancuţa Zoe. Ultima a urmat cariera mamei, îmbrățișând profesia de chimist.

Regina Maria a apreciat-o mult pe Elisa Zamfirescu

Munca asiduă a unui inginer de excepție

În anul 1918, și-a reluat activitatea la Institutul Geologic. Aici și-a concentrat studiile pe geologie. Elisa Zamfirescu este avansată profesional, de la asistent la director a 12 laboratoare. Ia parte la cercetări laborioase de teren pentru a descoperi noi resurse de cărbune, șist, gaze naturale, crom, bauxită și cupru. Lucrează ore îndelungate, experimentând noi tehnici și metode de analiză minerală. Operele sale științifice sunt centrate pe producția de sulfat de cupru, despre care se presupunea că este folosit pentru a distruge ciupercile dăunătoare pentru plantele de cultură. În acest sens, dezvoltă o metodă eficientă de utilizare minereului de cupru. În paralel, studiază apele minerale din România, precum și compoziția apei destinate consumului industrial. Ca alt subiect de cercetare, Elisa Zamfirescu analizează utilizarea bentonitei în filtrarea vinului. Acest mineral este folosit și astăzi pentru limpezirea licorii bahice. De asemenea, s-a preocupat de analiza diverselor minerale, petrol, gaze, cărbuni, bituminide solide, roci de construcție și de prepararea minereurilor. A participat la importante cercetări privind, în special, identificarea și analiza unor noi resurse de cărbune, șisturi bituminoase, crom, bauxită, cupru.

De la catedra universitară la cea de gimnaziu

Pe parcursul anilor petrecuți la Institutul Geologic al României, a semnat 85.000 de buletine de analiză, ale căror rezultate au fost publicate în seria „Studii economice” a Institutului respectiv. De asemenea, a publicat monografii, printre care “Contribuții la studiul bauxitei în România” (1931) și “Chimia cromitelor din Munții Orșovei” (1939). Pe lângă munca de laborator, își găsește timp să predea fizică și chimie la școala de fete amplasată pe vechea stradă bucureșteană Pitar Moș. Totodată, se afla la catedra școlii de electricieni și mecanici, condusă de fratele ei Dimitrie aflat în Capitală. Ca strălucit om de știință, Elisa a petrecut multe ore în formarea personalului și îndrumarea tinerilor chimiști, precum și a muncitorilor. Prin prelegerile și cursurile sale le-a insuflat pasiunea pentru știință. Elisa Zamfirescu a fost prima femeie membră a Asociatiei Generale a Inginerilor din Romania (AGIR). De asemenea, este membră a Asociației Internaționale a Femeilor Universitare.

In laborator, in Romania comunista

 

Lupta împotriva armelor nucleare

S-a pensionat în 1963, la vârsta de 75 de ani, dar nu a încetat să lucreze. A militat într-o vastă campanie împotriva înarmării. În cadrul acestui demers, a depus o plângere la Comitetul de Dezarmare de la Lancaster House din Londra cu privire la pericolele reprezentate de armele nucleare. S-a stins pe 25 noiembrie 1973, la vârsta de 86 de ani. Dăruirea și contribuția sa la inginerie sunt recunoscute în România și în întreaga lume. Strada în care locuia în București, sectorul 1, poartă numele ei din anul 1993. Ca pe deplin meritat omagiu, în 1997, a fost creată o distincție pentru femeile care lucrează în știință și tehnologie: „Premiul Elisa Leonida-Zamfirescu”. În plus, în semn de mare onoare a erei digitale, Google i-a dedicat un remember, în noiembrie 2018.

Efectele de azi ale programelor Elisei

Ingineria rămâne astăzi una dintre profesiile cel mai puțin echilibrate din punct de vedere al genului, dar există mulți factori care le determină pe femei în ea și începe cu creșterea apetitului științific în școală. În Bulgaria și Letonia, 30% dintre inginerii activi sunt femei, iar în România, numărul studenților la inginerie a ajuns la 35%. Programele care sprijină includerea fetelor în STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică) ajută la îmbunătățirea acestor cifre. Asemenea programe se bazează pe realizările Elisei Leonida Zamfirescu și ale contemporanilor săi, a căror dăruire și disciplină fac drumul ingineriei accesibil tuturor, chiar și astăzi.

Urmăriți Impact.ro și pe