Eliminarea acestor pensii din România, un truc de marketing: “ar trebui să-și depună mandatul”

Gabriel Peneș 27.06.2023, 09:30
Eliminarea acestor pensii din România, un truc de marketing: “ar trebui să-și depună mandatul”

Luni, Parlamentul a votat legea pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Prezentată ca o mare victorie de guvernanți, măsura este suspectată de unii politicieni ca fiind doar un soi de truc de marketing. Asta, în condițiile în care actuala lege pare copiată fidel după o lege anterioară ce a fost respinsă de Curtea Constituțională. Iar una dintre cele mai vehemente critici vine chiar din partea unui membru PNL, partidul aliat al PSD în coaliția de guvernare.

Eliminarea acestor pensii din România, un truc de marketing

Reforma pensiilor speciale a început, luni, cu eliminarea acestor pensii pentru parlamentari, conform votului dat Parlament. Efortul financiar pentru plata celor 583 de indemnizații speciale pentru parlamentari a fost, în 2022, în valoare totală de 19.370.146,80 lei, adică aproape 4 milioane de euro.

În acest context, o critică surprinzător de dură a venit dinspre europarlamentarul liberal Dan Motreanu, al cărui partid este partenerul din coaliția de guvernare a PSD și a contribuit la votarea actualei legi.

Într-o postare făcută pe contul de Facebook, Motreanu afirmă că Marcel Ciolacu ar trebui să îşi depună mandatul de premier dacă proiectul prin care pretinde că sunt eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor e respins la CCR.

El mai spune că aceste pensii au fost instituite printr-o lege din 2015, semnată şi de Ciolacu în calitate de iniţiator, şi că proiectul de eliminare a lor votat luni de Parlament este în mod intenţionat neconstituţional.

Eliminarea acestor pensii din România, un truc de marketing: “ar trebui să-și depună mandatul”
Europarlamentarul PNL, Dan Motreanu, consideră că premierul Marcel Ciolacu ar trebui să-și dea demisia, dacă legea pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, votată luni, nu va trece de Curtea Constituțională

”Ar trebui să-și depună mandatul”

Mai mult ca sigur, ca și în dățile precedente, legea va fi contestată la Curtea Constituțională, existând riscul ca ea să fie declarată neconstituțională și, prin urmare, să nu se aplice.

”Marcel Ciolacu ar trebui să îşi depună mandatul de premier dacă proiectul prin care pretinde că sunt eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor este respins de Curtea Constituţională. Parlamentarii beneficiază astăzi de pensii speciale din cauza unei legi care a intrat în vigoare în 2015, printre semnatari aflându-se Marcel Ciolacu.

În toţi aceşti ani, PNL a susţinut că toate pensiile trebuie calculate pe bază de contributivitate. Parlamentul a votat două proiecte ale PNL – privind anularea şi, ulterior, impozitarea tuturor pensiilor speciale, dar, din păcate, au fost respinse de CCR”, a mai scris Motreanu.

Europarlamentarul PNL mai remarcă faptul că, astăzi, Marcel Ciolacu ”se bate cu pumnii în piept” că ar fi eliminat pensiile speciale pentru parlamentari. Dar și la inițiativa anterioară de lege similară, din 2022, aceasta a fost respinsă ca neconstituțională de CCR. Iar cum PSD n-a făcut decât să reia vechiul proiect, probabil că la fel se va întâmpla și acum.

”De fapt, proiectul depus de Alfred Simonis (PSD) este în mod intenţionat neconstituţional. În mod incorect, Marcel Ciolacu acuză PNL de faptul că nu a eliminat pensiile speciale ale parlamentarilor. Ce ”uită” Marcel Ciolacu să spună este că şi la precedentul vot referitor la pensiile parlamentarilor a fost supus aprobării tot un proiect al PSD.

Şi atunci PSD a anunţat cu surle şi trâmbiţe eliminarea pensiilor speciale. Dar proiectul a fost declarat neconstituţional după ce mai mulţi foşti parlamentari s-au adresat instanţelor. Acum PSD a reluat vechiul proiect”, susţine europarlamentarul liberal.

Motreanu mai afirmă că asupra acestui aspect atrage atenţia şi Consiliul Legislativ în punctul de vedere referitor la propunerea PSD votată luni. O nouă propunere având acelaşi obiect de reglementare cu a unui proiect declarat neconstituţional ar încălca dispoziţiile Constituţiei, afirmă Consiliul Legislativ, conform lui Motreanu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....