Elevii revin la școală începând cu 5 mai. Care sunt condițiile impuse de autorități pentru clasele terminale

Ana Anitoiu, Mihai Roșoiu 28.04.2021, 23:33
Elevii revin la școală începând cu 5 mai. Care sunt condițiile impuse de autorități pentru clasele terminale

Elevii revin la școală după Paște din 5 mai. Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a adoptat, miercuri seară, o decizie prin care sunt stabilite condițiile în care se pot întoarce în bănci și copiii și adolescenții care se află în clase terminale. Unii dintre aceștia își vor putea relua cursurile fizic la o dată ulterioară.

Elevii revin la școală. Condițiile impuse de autorități pentru cei din clase terminale

Mai exact, potrivit hotărârii CNSU, elevii aflați în clasele a VIII-a și a XII-a, a XIII-a și cei din anii terminali din învățământul profesional și postliceal vor putea merge la cursuri zilnic, cu întregul efectiv, de la data de 10 mai. Regula este valabilă, însă, doar pentru școlile ce funcționează în localități în care nu este instituită măsura carantinei zonale. Autoritățile au atras atenția asupra respectării normelor de prevenire a răspândirii coronavirusului.

În ceea ce îi privește pe ceilalți elevi, care nu se află în clase terminale, aceștia se vor întoarce la școală mai devreme, pe 5 mai. Revenirea lor la cursuri se va face conform scenariilor cunoscute – verde, galben, roșu, în funcție de rata de infectare cu coronavirus în fiecare localitate în parte.

Elevii revin la scoala. Conditiile impuse
Elevi cu masti de protectie, la scoala

Elevii, înapoi la școală. Regulă pentru cei cu cerințe educaționale speciale

În afară de elevii din clasele terminale, hotărârea adoptată de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă se mai referă la faptul că va fi permisă participarea zilnică la cursuri, cu prezență fizică, pentru elevii cu cerințe educaționale speciale, indiferent de clasă, în localitățile ce nu se află în carantină.

”În ședința de miercuri, 28 aprilie 2021,CNSU a adoptat Hotărârea numărul 25, potrivit căreia Ministerul Sănătății și Ministerul Educației sunt abilitate să emită un ordin comun de ministru pentru reluarea anului școlar în condiții de siguranță,cu respectarea următoarelor prevederi: permiterea participării zilnice cu prezență fizică la cursuri, a elevilor cu cerințe educaționale speciale, indiferent de clasă, în toate unitățile de învățământ care funcționează în localități în care nu este instituită măsura carantinei zonale, sub condiția respectării stricte a normelor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2”, arată hotărârea CNSU.

Condițiile impuse de autorități pentru orele remediale

Totodată, hotărârea CNSU se referă la organizarea orelor remediale, cu prezența fizică a elevilor în școli. Acest lucru va fi posibil în toate școlile care se află în localități unde nu este instituită măsura carantinei zonale.

Aceste noi măsuri vin după ce ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a trimis o scrisoare săptămâna trecută către Ministerul Sănătății. ”Elevii de clasa a VIII-a revin la șoală pe data de 10 mai și au cursuri până pe 11 iunie, deci mai au doar o lună de cursuri, înainte de examenul de evaluare națională (…) Această lună este foarte importantă pentru pregătirea lor. Nu se justifică, în opinia Ministerului Educației, condiția de înjumătățire a efectivelor de elevi din clasele terminale, în condițiile în care în aceeași școală, în condiții similare, suprafețe identice ale claselor, cei de clasa a IV-a, spre exemplu, pot veni la școală cu efectiv complet. Am solicitat eliminarea acestei condiții”, a argumentat Sorin Cîmpeanu cererea ca toți cei din clasele terminale să meargă la școală.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...