Elevii din clasele terminale vor reveni la școală în efective complete. Ministrul Educației anunță și ce se întâmplă cu ceilalți școlari

Cristian Cojocaru, Ioana Nechifor 26.04.2021, 15:11
Elevii din clasele terminale vor reveni la școală în efective complete. Ministrul Educației anunță și ce se întâmplă cu ceilalți școlari

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației a venit cu anunțul potrivit căruia, elevii din clasele terminale vor reveni la școală în efective complete, nicidecum înjumătățite, așa cum era prevăzut până acum. Ceilalți elevi vor reveni la școală în funcție de scenariile în care se află localitățile unde studiază.

Când vor reveni elevii din clasele terminale la școală

Sorin Cîmpeanu a anunțat faptul că elevii din clasele terminale vor reveni la cursuri în data de 10 mai, în efective complete. Cu privire la ceilalți elevi, aceștia se vor întoarce la școală începând cu data de 5 mai, însă în funcție de scenariile în care se află localitățile, astfel că rata de infectare va fi un factor decisiv în acest lucru.

„Elevii vor reveni la școală în data de 5 mai. Este vorba despre toți elevii, cu excepția celor din clasele terminale care vor reveni la școală în data de 10 mai. Elevii de clasa a VIII-a revin la școală în data de 10 mai și au cursuri până pe 11 iunie. Deci mai au doar o lună de cursuri. Această lună este foarte importantă pentru pregătirea lor, nu se justifică condiția de înjumătățire a efectivelor de elevi în clasele terminale, în condițiile în care cei de clasa a patra, de exemplu, pot veni cu efectivele complete. Am cerut eliminarea acestei condiții”, a declarat ministrul luni, la Palatul Parlamentului.

În scrisoarea adresată ministrului Sănătății, Ioana Mihăilă, Sorin Cîmpeanu a solicitat aprobarea măsurilor de organizare.

„La art. 3 din Ordinul nr. 3235/93/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, cu modificările și completările ulterioare, să se elimine condiția de înjumătățire a efectivelor de elevi din clasele terminale, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie sanitară.

Posibilitatea de pregătire a elevilor din clasele terminale pentru susținerea examenelor naționale este determinantă pentru viitorul acestora și pentru viitorul acestei națiuni. Posibilitatea prezenței fizice nediscriminatorii pentru elevii claselor terminale este cu atât mai importantă cu cât pentru aceștia va fi imposibilă recuperarea în anul școlar următor a pierderilor educaționale generate de criza sanitară.”, se arată în scrisoarea obținută de HotNews.

Sorin Cimpeanu a solicitat ministrului Sanatatii, Ioana Mihaila aprobarea masurilor de organizare
Sorin Cimpeanu a solicitat ministrului Sanatatii, Ioana Mihaila aprobarea masurilor de organizare

Elevii din celelalte clase vor reveni pe baza scenariilor

În cadrul unui interviu de la Antena 3, ministrul Educației a precizat că elevii din celelalte clase vor reveni la școală doar pe baza scenariilor foarte bine cunoscute, verde, galben, roșu.

„Ceilalți elevi revin după scenariile anunțate. Mai exact: scenariul verde, la rata de infectare sub unu la mie, absolut toți elevii, inclusiv copiii de grădiniță, revin cu prezență fizică. Pentru scenariile galben și roșu, revin cu prezență fizică în data de 5 mai copiii din grădinițe, elevii din învățământul primar, inclusiv clasa pregătitoare și elevii claselor terminale. Deci peste rata de infectare unu la mie”, a spus Cîmpeanu.

Totodată, acesta a mai precizat că „în ultima săptămână dinainte de începerea cursurilor (săptămâna aceasta – n.r.) ar urma să avem o discuție în care să analizăm evoluția epidemiologică; dacă cei care au competențe pentru a se pronunța din această perspectivă sanitară, la solicitarea Ministerului Educației, vor găsi că putem să ne permitem o prezență fizică mai mult decât ceea ce am anunțat conform scenariilor, atunci sigur că da, este foarte important. Mai ales că elevii care nu sunt în clasele terminale au o săptămână de școală în plus – în loc să termine școala pe 18 iunie, o termină pe 25”.

Urmăriți Impact.ro și pe