Un an şcolar mai lung? Câte zile ar putea merge elevii la şcoală începând din toamnă

Ioana Bucur, Ioana Nicolae 20.04.2021, 18:55
Un an şcolar mai lung? Câte zile ar putea merge elevii la şcoală începând din toamnă

Se pregătesc schimbări majore în învățământul românesc, iar prima modificare ar putea însemna un an școlar mai lung. Câte zile ar putea merge elevii la şcoală începând din toamnă.

Un an școlar mai lung? Ce schimbări se pregătesc pentru elevi

Mai multe zile de școală pentru elevii din România, începând din toamnă? În ultimii trei ani, un an școlar a avut mai puțin de 170 de zile, recordul negativ fiind atins chiar în 2021, cu 33 de săptămâni. În prezent, suntem la coada clasamentului european la capitolul zile alocate învățământului, realitate rușinoasă pe care Ștefan Pălărie, senator USR-PLUS, ar vrea să o schimbe. Acesta a propus o lege prin care anul școlar să înceapă mereu de la 1 septembrie.

„Numărul de săptămâni de școală sau numărul de zile de școală nu poate să scadă sub 175 de zile, în cazul învățământului primar, sub 180 de zile, în cazul învățământului gimnazial, și sub 185 de zile, în cazul învățământului liceal”, a explicat Ștefan Pălărie.

Recent, Ministrul Educației a vorbit despre posibile modificări ce ar putea să apară la nivelul structurii anului școlar. Sorin Cîmpeanu preciza că, indiferent de varianta pe care se va merge, va cere extinderea anului școlar din septembrie 2022, dar că o eventuală decizie ar urma să fie luată doar după o discuție serioasă cu reprezentanții sindicatelor, asociațiilor de părinți și ale elevilor.

„Acest an şcolar 2021-2022 ar urma să înceapă cursurile pe data de 13 septembrie. Sigur pledăm pentru extinderea duratei anului şcolar. În acelaşi timp este nevoie şi de predictibilitate. Ministerul Educaţiei este dispus să ia în considerare reanalizarea structurii anului şcolar, cu o singură condiţie. Această solicitare să fie făcută prin consens de către partenerii de dialog social. Toţi elevii şi părinţii din România cunosc o anumită structură. Dacă revenim asta va crea un deficit de predictibilitate. Ministerul Educaţiei, în oricare dintre variante va propune, din timp, extinderea anului şcolar începând cu septembrie 2022. Ministerul Educaţiei oricum susţine ideea extinderii perioadei de cursuri în învăţământul preuniversitar. Cu atât mai mult cu cât predarea online a generat pierderi. Deci este nevoie de timp pentru recuperarea acestor pierderi”, a afirmat Sorin Cîmpeanu, într-o intervenţie telefonică duminică la Digi 24.

Elevii si parintii nu vor prelungirea vacantei de primavara
Anul școlar ar putea fi prelungit

Vacanțele elevilor, decalate în funcțe de zone geografice și ani de studiu

O altă schimbare propusă de USR-PLUS vizează vacanțele elevilor. Deputatul Alin Apostol susține că, pentru stimularea turismului în România pe tot timpul anului, o soluție ar fi decalarea vacanţelor şcolare pe zone geografice, respectiv pe ani de studiu, politicianul depunând și o inițiativă legislativă pe această temă.

„Susţin adoptarea unui ‘nou model de vacanţă’ pentru elevii României. Un model, ce s-a dovedit de succes în multe ţări europene, poate fi şi o soluţie cu impact pozitiv asupra economiei naţionale. Şi în România, putem implementa împărţirea teritoriului pe zone geografice. Fiecare macroregiune intră în vacanţa intersemestrială cu durata de 1 săptămână pe rând şi fără suprapunere. O simplă succesiune poate avea un impact major: stimulează creşterea turismului intern, aduce un impact pozitiv asupra domeniului hotelier şi a celorlalte segmente HoReCa, elimină blocajele din traficul rutier, dar şi aglomeraţia din staţiuni. Putem dubla această stimulare a economiei cu susţinerea educaţiei printr-o succesiune a datei de debut al anului şcolar în septembrie”, a afirmat deputatul USR-PLUS Alin Apostol, potrivit unui comunicat de presă al Alianţei.

Urmăriți Impact.ro și pe