Elevii care lipsesc de la școală ar putea fi taxați aspru. Ce pățesc dacă acumulează peste 20 de absențe nemotivate

Anca Manolica 16.02.2023, 00:21
Elevii care lipsesc de la școală ar putea fi taxați aspru. Ce pățesc dacă acumulează peste 20 de absențe nemotivate

Vești proaste pentru elevii cărora le place să absenteze de la ore, nemotivat. Ministerul Educației a lansat în consultare publică un proiect de ordin pentru modificarea Statutului Elevului, iar una dintre prevederi vine cu sancțiuni pentru cei care adună peste 20 de absențe nejustificate pe an școlar. Cum vor fi taxați aceștia.

Elevii, aspru taxați pentru absențele nemotivate

Se schimbă regulile în școli, iar cei vizați sunt elevii care adună multe absențe nemotivate în catalog. Ministerul Educației a lansat în consultare publică un proiect de ordin care vine să modifice Statutului Elevului. Una dintre prevederi vizează scăderea notei la purtare pentru mai mult de 20 de absențe nejustificate pe an școlar.

Așadar, în cazul elevilor din învățământul primar, depășirea numărului de absențe la o disciplină de studiu duce la scăderea calificativului la purtare, gradual, de la Foarte bine la Bine, Suficient, Insuficient.

La aceleași reguli vor fi supuși și cei din ciclul gimnazial și liceal, urmând ca la mai mult de 20 de absențe să le fie scăzută nota la purtare cu un punct.

„Pentru toţi elevii din învăţământul primar, la fiecare 20 absenţe nejustificate pe an școlar, din totalul orelor de studiu sau la 10% absenţe nejustificate din numărul de ore pe an școlar la o disciplină de studiu, va fi scăzut calificativul la purtare, gradual, de la Foarte bine la Bine, Suficient, Insuficient. (…)

Pentru toţi elevii din învăţământul gimnazial și liceal, la fiecare 20 absenţe nejustificate pe an școlar, din totalul orelor de studiu sau la 10% absenţe nejustificate din numărul de ore pe an școlar la o disciplină de studiu/modul de specialitate, va fi scăzută nota la purtare cu câte un punct”, se arată în proiect.

Ministerul Educației a mai precizat că propunerile și sugestiile cu privire la acest proiect pot fi trimise în următoarele 10 zile calendaristice.

Elevii, aspru taxați pentru absențele nemotivate 
Elevii, aspru taxați pentru absențele nemotivate

Ce alte propuneri mai sunt în proiect

Potrivit noilor prevederi, față de Statutul adoptat în 2016, ar urma să se introducă un nou articol care le conferă elevilor dreptul de a primi informaţii privind planificarea materiei pe parcursul întregului an școlar.

Totodată, elevii vor avea ocazia de a oferi feedback, după parcurgerea primelor două sau trei intervale de cursuri din anul școlar, profesorilor care le predau la clasă, prin fişe anonime sau prin intermediul unor chestionare anonime securizate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...