Ce se întâmplă cu cererea de achitare a Elenei Udrea. Instanța a anunțat decizia

Stan Filon, Andra Daoud 20.06.2022, 15:29
Ce se întâmplă cu cererea de achitare a Elenei Udrea. Instanța a anunțat decizia

Elena Udrea află luni dacă scapă sau nu de închisoare! Înalta Curte de Casație și Justiție începe dezbaterea pe dosarul Gala Bute, unde Elena Udrea a fost condamnată definitiv la 6 ani de închisoare. Este ultima cale excepțională la care poate apela fostul ministru al Turismului pentru a ataca decizia instanței. Dezbaterile cruciale pentru Elena Udrea vor începe astăzi de la ora 13:00.

Elena Udrea află ce se întâmplă în cazul condamnării sale

Update 20 iunie, ora 15:30. Magistrații au decis să amâne pronunțarea sentinței până la data de 22 iunie 2022.

Elena Udrea a luat cuvântul și le-a cerut judecătorilor să repare abuzul la care consideră că a fost supusă. Fostul ministru al Turismului a spus în fața instanței că se așteaptă din partea judecătorilor la o mare îngăduință. „Avem dreptul să fim rejudecați de un tribunal legal constituit”, a spus Udrea, potrivit Libertatea. Rudel Obreja a cerut, la rândul său, să fie aplicată legea ca în alte cazuri, referindu-se la alte situații în care s-au admis contestațiile în anulare.

Elena Udrea și Rudel Obreja au ajuns în sala de judecată puțin după ora 13:00. Avocatul Elenei Udrea a cerut ca instanța să mențină suspendarea pedepsei, așa cum a dispus ÎCCJ în procesul precedent, cel cu privire la contestația de anulare. După câteva minute de deliberări, completul de judecată a respins cererea, ca inadmisibilă.

Cealaltă avocată a Elenei Udrea a cerut instanței să sesizeze CJUE cu 5 întrebări, precum și punerea în libertate a clientei sale până când CJUE va da un răspuns, „având în vedere că procedura durează, în medie, 3 ani de zile”, a explicat ea. Procurorul DNA a cerut instanței să respingă această solicitare.

Știrea inițială:

Așadar, Elena Udrea își joacă astăzi ultima carte care o poate scăpa de închisoare. A apelat la ultima cale excepționalăprin care poate scăpa de condamnarea la închisoare primită în dosarul Gala Bute. Mai exact, a apelat la recursul în casație, iar magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție încep dezbaterile astăzi, de la ora 13:00.

Mai exact, un complet de cinci judecători îi va decide soarta fostului ministru al Turismului. La ultimul termen, ea nu a fost prezentă, fiind în arest în Bulgaria şi nu a dorit să fie prezentă nici prin videoconferinţă, invocând probleme de sănătate. Fostul ministru s-a răzgândit însă și a dorit să ofere declarații în dosarul respectiv.

Elena Udrea, zi decisiva in cazul condamnarii sale
Elena Udrea, zi decisiva in cazul condamnarii sale

Dosarul Gala Bute, dezbătut la Înalta Curte de Casație și Justiție

Fostul ministru al Turismului a stat în arest în Bulgaria 64 de zile, unde a ajuns imediat după ce a fost condamnată la 6 ani de închisoare. Destinația sa finală ar fi fost Grecia, însă a fost prinsă exact când dorea să treacă din Bulgaria, în Grecia. Între timp, Elena Udrea a fost extradată în România şi se află acum închisă în penitenciarul de femei Târgşor, iar acest lucru face posibilă prezența sa la dezbaterile de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Fostul ministru al Turismului a primit duminică, la Penitenciarul Târgșor, vizita avocatului său, cu care a pus la punct ultimele detalii privind recursul în casație. Chiar dacă și-a pus toate speranțele în această ultimă cale excepțională de atac al sentinței, se pare că șansele fostului ministru sunt destul de mici, mai ales că o asemenea cale a mai fost abordată și de Rudel Obreja, în același dosar. Răspunsul judecătorilor nu l-au mulțumit deloc pe fostul președinte al Federației Române de Box. Elena Udrea a fost condamnată la şase ani de închisoare cu executare în dosarul Gala Bute pentru luare de mită şi abuz în serviciu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...