Elena Udrea nu va mai fi extrădată în România? Anunțul de ultima oră care schimbă tot ce se știa despre Gala Bute

Ioana Bucur 11.04.2022, 09:23
Elena Udrea nu va mai fi extrădată în România? Anunțul de ultima oră care schimbă tot ce se știa despre Gala Bute

Planul fostului ministru de a ajunge în Grecia, unde ar fi depus deja o cerere de azil politic, nu a mai putut fi dus la sfârșit, ea fiind reținută de polițiștii bulgari în timp ce încerca să treacă granița. Însă Elena Udrea ar putea scăpa de extrădarea în România, chiar dacă cererea de a fi lăsată în libertate în țara vecină i-a fost respinsă de instanța din Sofia.

Elena Udrea rămâne în arest în Bulgaria

Sâmbătă, Elena Udrea a fost audiată de instanța ce a judecat cererea de extrădare a fostului ministru. Decizia a fost favorabilă extrădării ei în România, însă nu este definitivă. Apelul urmează să fie judecat în data de 14 aprilie, ceea ce înseamnă că, până atunci, Udrea rămâne în arest în Bulgaria.

Fostul ministrul ar mai avea câțiva ași în mânecă. Avocata Elenei Udrea a anunțat că va depune o contestație la Curtea de Apel din Sofia pentru a primi o măsură mai blândă, după ce ar fi încercat acest lucru și la tribunal.

În fața autorităților din țara vecină, Elena Udrea ar fi spus că are un contract de închiriere cu o durată de șapte ani în Bulgaria și că poate să aștepte procesul de predare în România în arest la domiciliu. Nu a reușit, însă, să îi convingă pe judecătorii bulgari.

„Aceștia au spus că există pericolul ca Elena Udrea să fugă din Bulgaria și tocmai de aceea au considerat că ea trebuie să rămână în continuare în arest preventiv. Elena Udrea dorea, de fapt, să ajungă în Grecia și a prezentat documente în acest sens în instanță pentru că a cerut deja acolo azil politic”, a spus trimisul special Antena 3 în Bulgaria.

Elena Udrea nu va mai fi extrădată în România? Anunțul de ultima oră care schimbă tot ce se știa despre Gala Bute

Cum ar putea amâna extrădarea în România

O altă cale prin care Elena Udrea ar putea scăpa de extrădarea în România a fost prezentată de avocatul Adrian Cuculis: obținerea cetățeniei.

„Şi în România dacă ai un milion de euro şi vii de pe te miri unde condamnat dobândești cetățenia ţării noastre cu un milion de euro. Adică ești investitor şi statul nostru te protejează şi îţi dă cetățenia. Adică alţii care stau de ani de zile se chinuie pe la nişte cozi. Bineînțeles că Bulgaria nu este departe de situaţia asta, dar eu aminteam privitor la doamna Udrea că judecătorul de acolo care dispune extrădarea are o plajă foarte largă în care se poate învârti şi poate să se pronunțe. Sigur, soluția a fost de extrădare fără discuții.

Eu vorbeam la modul general că plaja fiind foarte largă ne putem aștepta oricând să vedem o soluţie prin care să spună: „Domne’ știi care e problema asta cu mandatul european? Nouă ne plac milioanele alea de euro şi le preferăm la noi aici în ţară şi s-ar putea voi să mai așteptați un pic cu extrădarea pentru că noi avem puțină treabă cu ea aici”.

Sigur că dacă Udrea ar primi o asemenea soluţie în Bulgaria ea va rămâne acolo. Nu o să se mai riște să ajungă în altă parte”, a spus avocatul Adrian Cuculis pentru sursa citată.

Elena Udrea a fost condamnată definitiv la șase ani de închisoare cu executare în dosarul Gala Bute. Fostul ministru a reușit să iasă din țară, prin Vama Giurgiu, înainte de emiterea mandatului, fiind reținută în Bulgaria, în baza unui mandat european de arestare emis de autorităţile româneşti.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...