Elena Ceaușescu, desființată de marii cercetători ai lumii. Anunț uriaș despre lucrările științifice frauduloase, ar fi o premieră

Elena Ceaușescu, desființată de marii cercetători ai lumii. Anunț uriaș despre lucrările științifice frauduloase, ar fi o premieră

Regimul comunist românesc al lui Nicolae Ceaușescu și-a venerat soția ca fiind un eminent cercetător în chimie, deși nu avea studii în domeniu. Numele Elenei Ceaușescu este și acum prezent în jurnale academice, iar instituțiile britanice încă nu își retrag onorurile acordate acesteia.

Demers împotriva Elenei Ceaușescu

Mai mulți cercetători au cerut editurilor academice să elimine numele Elenei Ceaușescu din peste 20 de lucrări științifice și cărți publicate în mod fraudulos ca fiind operele ei, la mai bine de 30 de ani după ce soția fostului dictator comunist Nicolae Ceaușescu a fost executată.

Elena Ceaușescu a fost celebrată de propaganda de stat sub regimul soțului ei ca cercetător în chimie de renume mondial, în ciuda faptului că nu avea calificări credibile. Oamenii de specialitate spun că unele dintre lucrările ei sunt încă citate și accesate, chiar dacă abia cunoștea domeniul și nu putea recunoaște formulele de bază predate studenților din primul an la chimie.

Soția fostului dictator român, pusă la zid de marii cercetători ai lumii

De asemenea, se mai dorește ca titlurile onorifice, premiile și doctoratul lui Ceaușescu să fie revocate, iar instituțiile care au onorat-o – inclusiv Societatea Regală de Chimie din Marea Britanie și Politehnica din Centrul Londrei (acum Universitatea Westminster) – să-și retragă recunoașterea și să admită faptul că a fost o impostoare. Titlul de doctorat al Elenei Ceaușescu nu a fost niciodată retras în România, deși era clar că nu ea l-a scris, notează The Guardian.

Chris Isloi, cercetător în neuroștiință și psihologie cu sediul la Londra, și Andrei Dumbravă, medic și lector la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, conduc apelul pentru corectarea CV-ului științific al soției fostului dictator român.

Revoluția din 1989 a marcat sfârșitul comunismului în România

Soții Ceaușescu au fost executați în ziua de Crăciun (25 decembrie 1989), după ce încercarea României de a urma celelalte țări din estul Europei a eșuat, transformându-se într-o vărsare de sânge.

Nicolae Ceaușescu a ajuns la putere în 1965 și a câștigat laude și faimă în Occident, pentru că s-a opus invaziei sovietice a Cehoslovaciei, trei ani mai târziu. În 1969, Richard Nixon a vizitat capitala București, devenind primul președinte american care a pus piciorul într-o țară comunistă. Fostul dictator a fost invitat la Casa Albă, în 1970 și 1978, iar în același an a fost primul șef de stat comunist care a vizitat Londra.

Cati bani incasa, de fapt, Nicolae Ceausescu. Iata cat castiga si sotia sa, Elena. SPECIAL
Nicolae si Elena Ceaușescu

Un supraviețuitor al regimului a rupt tăcerea

Însă, acasă, în România, regimul său făcea ravagii. A încălcat drepturile omului, a redus finanțarea pentru știință și medicină și a construit în jurul său un cult nerușinat al personalității, mai scriu jurnaliștii de la publicația mai sus amintită.

„Au fost vremuri grele. Este întotdeauna complicat să spui întreaga poveste pentru oamenii care nu au experimentat niciodată vreun fel de totalitarism”, este de părere medicul Andrei Dumbravă.

„Eforturile soților Ceaușescu de a achita datoria externă au însemnat că doreau să evite orice import care necesita valută… Totul, de la portocale la banane, a dispărut…Și totul era sub control strict. Nu puteai sacrifica o vacă în satul tău. Era ilegal. Puteai merge la închisoare, dacă te-ar fi prins cu puțină carne”, își amintește lectorul român.

Ce dezvăluie biograful Elenei Ceașescu

Biograful Elenei Ceaușescu, Lavinia Betea, profesor și istoric la Universitatea din Arad, spune că deținerea titlului de om de știință a legitimat „ascensiunea ca lider al elitei intelectuale” a lui Nicolae Ceaușescu.

„În calitate de soție a celui mai puternic om politic din țară, Elena Ceaușescu și-a dorit să se înfățișeze ca un model, demn de a fi alături de „marele lider politic”, soțul ei”, a mărturisit Betea.

Acuzații grave la adresa publicațiilor, instituțiilor și liderilor politici occidentali

Reputația științifică a Elenei Ceaușescu poate să fi avut în spate toate resursele statului român, dar nu ar fi putut atinge dimensiuni internaționale fără ajutorul publicațiilor, instituțiilor și liderilor politici occidentali.

„Faima sa internațională a fost susținută prin forțarea chimiștilor români să scrie lucrări, dintre care unele au fost publicate în reviste internaționale, precum și o carte care a fost tradusă în engleză și publicată de Pergamon Press, un editor academic britanic foarte cunoscut”, a precizat Isloi.

La acest demers participă și un personaj cheie

Profesorul Mircea Teodorescu, de la Departamentul de Bioresurse și Știința Polimerilor a Universității Politehnice București, a fost coautor de lucrări împreună cu Elena Ceaușescu, între 1984 și 1989. Profesorul contribuie la demersul ca numele ei să fie retras din lucrările științifice. Pe atunci, Teodorescu era un tânăr asistent universitar, cu un laborator de cercetare în secția de cauciucuri ICECHIM.

Teodorescu vrea să fie retrase lucrările la care a fost singura autoare și să-i fie eliminat numele acolo unde a fost coautor. Știința din acele lucrări era solidă, spune Teodorescu, doar că Elena Ceaușescu nu a avut nicio implicare în asta.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...