Detalii înfricoşătoare despre moartea soţilor Ceauşescu. Ce au păţit militarii din plutonul de execuţie. E cumplit

Stan Filon, Dragos Ștefănescu 24.11.2021, 15:27
Detalii înfricoşătoare despre moartea soţilor Ceauşescu. Ce au păţit militarii din plutonul de execuţie. E cumplit

Blestemul Ceaușeștilor uciși în zi de Crăciun se pare că s-a abătut în primul rând asupra militarilor care i-au executat pe cei doi dictatori. Unul dintre militarii care au făcut parte din plutonul de execuție a povestit cum s-a desfășurat așa-zisul proces de la Târgoviște, ce s-a întâmplat înaintea execuției, dar și ce a pățit după aceea.

Ce au păţit militarii din plutonul de execuţie al soților Ceaușescu

Ionel Boeru, colonel în rezervă acum, este unul dintre militarii care i-a executat pe soții Ceaușescu. Acesta a avut misiunea de a asigura paza în timpul procesului, dar a spus și ce ordin a primit în timp ce completul de judecată le aducea acuzații Elenei și lui Nicolae Ceaușescu.

Cel care i-a dat ordinul a fost chiar generalul Stănculescu. Militarul a primit ordinul de a asigura paza în timpul procesului, iar dacă cei doi dictatori vor încerca să fugă, avea ordinul să tragă pentru a ucide, indiferent de victimele colaterale care ar fi rezultat în urma acestui gest. În plus, generalul Stănculescu a ales locul de execuție și le-a spus militarilor de sentință, chiar înainte de a începe procesul.

Ce au patit militarii din plutonul de executie al sotilor Ceausescu
Ce au patit militarii din plutonul de executie al sotilor Ceausescu

”Ultimul ordin pe care l-am primit”

”La Târgoviște am aterizat în dispozitivul de luptă al bateriei de artilerie care se afla acolo. Am fost adunați toţi şi înainte de a ni se da misiunile am fost anunţaţi că suntem acolo pentru a asigura siguranţa procesului soților Ceaușescu. 

Procesul a fost o formă de a justifica execuția de după. Tot acolo ni s-a spus cum se va face execuția: se va trage de la șold, un încărcător plin foc automat. Ultimul ordin pe care l-am primit este că voi asista la proces şi voi asigura siguranţa în încăpere. În caz că se va încerca eliberarea acestora sau altceva de genul să-i execut, să îi împușc, indiferent de victime colaterale”, a povestit colonelul în rezervă Ionel Boeru la Antena 3.

”Am avut probleme”

La scurt timp după ce și-au dus misiunea la capăt, militarii au început să aibă probleme. Ionel Boeru spune că a început să fie invidiat, mai ales după ce a fost avansat de la gradul de căpitan la gradul de locotenent colonel. Spune că generalul Stănculescu a vrut să-l ia ca aghiotant, însă a refuzat.

”Am avut probleme cu familia, cu soţia care la sfârșit s-a terminat cu divorţ. I-a fost frică să nu cumva copiii să pățească ceva şi avea dreptate. S-a intrat la mine în casă unde locuiam. Copiii mergeau la grădiniță. Probleme au avut şi ceilalți. Au avut căderi psihice, dar şi-au revenit. După stresul post traumatic pe care îl ai la această misiune. Unul a făcut hepatită tip C. Tot cu generalul Stănculescu am rezolvat-o. A dat telefon şi i-am trimis medicamente la Sibiu şi acum este bine, mulțumesc lui Dumnezeu. Generalul Stănculescu şi ministrul Apărării au avut grijă de noi, în modul bun al cuvântului”, a mai povestit Ionel Boeru la Antena 3.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...