De ce o ura Elena Ceauşescu pe fiica sa. Zoia Ceauşescu, chinuită de propria mamă

Stan Filon, Gabriel Peneș 24.08.2021, 16:40
De ce o ura Elena Ceauşescu pe fiica sa. Zoia Ceauşescu, chinuită de propria mamă

Mulţi apropiaţi ai regimului Ceauşescu spun că Elena o ura pe fiica sa, Zoia, pe care o urmărea non-stop, cu ajutorul Securității. De unde a plecat conflictul între mamă și fiică și ce le despărțea pe cele două, vedeți în rândurile de mai jos.

S-a aflat de ce o ura Elena Ceauşescu pe fiica sa

Elena și Nicolae Ceușescu au avut trei copii. Pe Valentin, pe Zoia și pe Nicu Ceaușescu. Cei doi au fost niște părinți foarte stricți, mai ales Elena Ceaușescu, care a dorit mereu să știe ce face ficare dintre copiii săi, în fiecare minut, mai ales de când cei trei copii au crescut. Așa se face că Elena Ceaușescu a pus Securitatea pe urmele Zoiei. Aceasta a urmat cursurile Liceului nr. 24, astăzi Liceul Teoretic „Jean Monnet”, pe care l-a absolvit în anul 1966. Ulterior, a urmat cursurile Facultatății de Matematică. A primit chiar și titlul de doctor, însă nu se știe exact în ce circumstanțe.

Cert este că Zoia a devenit asistent universitar la Facultatea de Matematică, și cercetător la Institutul de Matematică. Începând din anul 1975, după desființarea institutului, Zoia a fost numită director al Institutului pentru Creație Ştiințifică și Tehnică (INCREST), ocupând această funcție până în anul 1989. Zoia Ceaușescu a publicat varii lucrări în diferite publicații de specialitate, între 1976 și 1988, printre care American Mathematical Society și The Michigan Mathematical Journal. Se poate spune că era o adevărată intelectuală, pe lângă mama sa. Tocmai de aici se pare că a și plecat conflictul dintre cele două.

De ce o ura Elena Ceausescu pe fiica sa, Zoia
De ce o ura Elena Ceausescu pe fiica sa, Zoia

Zoia Ceaușescu și Petre Roman

În plus, Zoia avea și viață socială și mulți prieteni. Era pasionată de lectură și colecționa opere de artă. Părinții săi nu erau de acord cu cercul ei de prieteni, iar totul a culminat cu relația pe care Zoia a avut-o cu jurnalistul Mihai Matei, care a devenit dușmanul numărul 1 al Elenei ceaușescu. Cel puțin din perspectiva ei.

”Ura Elenei creştea tot mai mult, hrănită de pasajele din intercepţiile telefonice, transcripţiile microfoanelor şi filmele facute în secret cu privire la întâlnirile lui sexuale cu Zoia. Acum, Elena se enerva numai la auzul numelui de Mihai: „Pur şi simplu nu mai vreau să mai aud de ticălosul ăsta nici măcar o zi în plus. L-aş putea omorî ca pe un vierme. Un accident de maşină sau cam aşa ceva. Dar fiică-mea cu minte de găina ar putea face din asta o mare dramă. Vreau să fie trimis peste hotare şi lasat acolo până putrezeşte. M-am săturat să tot am coşmaruri noapte de noapte din cauza lui”, ar fi spus Elena Ceauşescu, scrie Ioan Mihai Pacepa în ”Orizonturi roşii”, conform Adevărul.

O altă relație pe care Zoia ar fi avut-o și care a enervat-o la culme pe Elena Ceaușescu ar fi fost chiar cu Petre Roman. Elenei Ceaușescu nu i-a venit să creadă, așa că a cerut Securității să o ducă în parcul Herăstrău pentru a-i vedea pe cei doi cu ochii ei. Petre Roman a negat mereu că ar fi avut o relație cu Zoia Ceaușescu, pe care a recunnoscut că a întâlnit-o în 1971.

A venit însă Revolușia, iar Zoia și frații spi au fost arestați, ea fiind acuzată de subminarea economiei naționale. Într-un final, aceștia au fost cercetați în stare de libertate. A devenit foarte retrasă, iar singura apariție publică a fost atunci când a cerut deshumarea părinților săi, pentru a vedea dacă într-adevăr aceștia își dorm somnul de veci în cimitirul unde s-a spus că au fost înmormântați. Zoia Ceaușescu a murit pe data de 20 noiembrie 2006, din cauza unui cancer pulmonar.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...