El a fost singurul „terorist” al Revoluției din 1989. Povestea lui a rămas și astăzi un mister

Elena Avramescu 23.12.2021, 10:42
El a fost singurul „terorist” al Revoluției din 1989. Povestea lui a rămas și astăzi un mister

Singurul terorist al Revoluției din 1989, de la Alba Iulia, se presupune că este șeful de cabinet al prim-secretarului judeţului Alba. Astfel că Sorin Botar avea gradul de sergent major în trupele de Securitate. În dimineaţa zilei de 22 decembrie 1989, Ioan Savu, prim-secretarul PCR al județului Alba, a predat puterea pașnic către revoluţionari.

Singurul „terorist” al Revoluției din 1989

În plus, Sorin Botar, șeful de cabinet al acestuia, ar fi dispărut în noaptea de 23 spre 24 decembrie, după care a fost prins în timp ce circula cu maşina pe străzile din zona în care se aflau sediile Consiliului Popular Judeţean al PCR şi Securităţii (cele două clădiri se află la aproximativ 100 de metri una faţă de cealaltă). Ss-a aflat ulterior că securistul folosea o maşină cu „număr scurt”, precum toți activiştii de partid cu funcţii sau cadrelor de securitate.

Revoluţionarul Oliviu Gaşpar a notat că şi-a dat seama că Botar a avut misiunea de a crea o diversiune astfel încât revoluţionarii şi gărzile patriotice care ocupaseră sediul Securităţii să intre într-un schimb de focuri cu militarii care se aflau în sediul Palatului Administrativ, unde era comandamentul Revoluţiei.

La scurt timp după, Botar ar fi spus că avea o astfel de misiune şi s-ar fi oferit să le arate militarilor care l-au capturat locul unde avea ascuns un pistol, în pivniţa casei sale, ce se afla în spatele sediului Securităţii. Astfel că Botar a fost escortat până la locuinţa sa, dar la un moment dat a încercat să fugă, de aceea a fost împușcat și rănit la un picior. Botar avea să moară însă în drum spre spital, fiind împuşcat din nou într-un schimb de focuri.

Singurul terorist al Revolutiei din 1989
Revolutia din 1989

În acea mașină, o Dacia neagră, se afla chiar și Oliviu Gaşpar, care avea să fie împuşcat cu 5 gloanţe. A reușit să scape după ce a stat mai multe săptămâni în spitale din Alba Iulia şi Bucureşti. Chiar și șoferul maşinii şi un alt ocupant au scăpat cu viaţă, singurul care a decedat în urma schimbului de focuri fiind aşa-zisul terorist.

În plus, militarii înarmaţi care se aflau pe traseul urmat de Dacia neagră ar fi primit ordinul să tragă, cu scopul de a-l neutraliza pe securistul Botar, ceea ce s-a şi întâmplat. Aceasta ar fi şi explicaţia pentru care şoferul maşinii a urmat un traseu prin centrul oraşului, considerat cel mai periculos având în vedere că se trăgea din mai multe zone sub psihoza teroristă.

Dacă Botar era interogat, ar fi putut dezvălui lucruri extrem de importante, poate ceva care să dezlege enigma misterioşilor trăgători, imposibil de depistat, a spus Mihai Babiţchi, liderul revoluţionarilor din Alba Iulia, potrivit ziare.com.

Se pare că misterul a rămas neelucidat la mai bine de 30 de ani de la Revoluţie. Chiar dacă nu s-au făcut anchete, nu există o concluzie certă, iar informaţiile despre acele zile continuă să fie contradictorii şi să aibă interpretări diferite, chiar şi printre cei care au participat la evenimente. Pe lângă asta, se pare că în arhive nu s-au păstrat fotografii cu Sorin Botar din timpul Revoluţiei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...